‘Ben je nu alweer zwanger?’

Stiekem wilde ik al een tweede toen Nomi nog maar een paar weken oud was. Dat was niet verstandig in verband met de keizersnee, ik was nog lang niet ontzwangerd en ook op het gebied van borstvoeding was dat niet handig. We besloten dus nog maar een tijdje te wachten.

Een tweede kindje

‘Schat, op 10 mei is Nomi een half jaar, dan kunnen we voor een tweede gaan’. Bart stikte bijna in zijn cola en hij dacht er duidelijk anders over dan ik. Hij wilde op dat moment nog geen tweede. ‘Als Nomi loopt kijken we wel verder’, waren zijn woorden.

Slik. Wat doe je in zo’n situatie? Ik zou door kunnen zeuren en proberen om hem over te halen, maar waarschijnlijk zou het daar niet gezelliger op worden. Ik zou de hele dag kunnen proberen om Nomi te leren lopen, maar daar had ik niet zo’n goed gevoel bij en aangezien ze nog maar vier maanden was, leek me dat ook niet zo’n succes. Ik besloot voor de derde optie te gaan, ik legde me erbij neer.

En toen ik erover nadacht, wist ik eigenlijk ook wel dat het verstandiger was om nog even te wachten. Maar ik wist ook dat ik niet wilde wachten totdat Nomi zou lopen.

Zwanger

Toen Nomi een maand of 10 was, hadden we het er nog een keer over en opeens dacht Bart er heel anders over. Ik was natuurlijk blij, ik hield mijn cyclus wat beter in de gaten en ik wist wanneer het ongeveer wat gezelliger moesten worden tussen de lakens (sorry, too much information). Na ronde 1 werd ik ongesteld, maar na de tweede ronde was het raak!

Twee onder de twee

Vanaf het moment dat iedereen mocht weten dat ik weer zwanger ben, kreeg ik best vaak de vraag; ‘Oh, nu al?’ Helemaal niet erg hoor, maar voor mijn gevoel is het helemaal niet vroeg. Natuurlijk zal het druk worden, met twee kindjes onder de twee. Maar aan de andere kant lijkt het me ook heel leuk. Ieder leeftijdsverschil heeft zijn voordelen, maar je zult vast wel begrijpen dat ik nu vooral kijk naar de voordelen van een klein leeftijdsverschil. En ik denk dat ze bijvoorbeeld heel veel aan elkaar zullen hebben. Ook denk ik dat Nomi op deze leeftijd makkelijk went aan het feit dat ze een broertje krijgt en dat ze minder snel jaloers zal zijn. En ik zie al helemaal voor me hoe ze over een tijdje met elkaar aan het spelen zijn!

Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen jouw kinderen?

45 gedachten over “‘Ben je nu alweer zwanger?’

 1. Minke schreef:

  Luca was 2 jaar en 4 maanden toen Nola geboren werd. Hij moest eerst niets van haar of mij weten, in het ziekenhuis. Ik denk niet dat dat met leeftijd te maken had. Meer met het karakter, de verandring en de situatie (ziekenhuis,kz,niet thuis slapen).

 2. Sandy schreef:

  Ik vind dat iedereen dat zelf moet bepalen, het is toch eigenlijk te gek voor woorden die opmerkingen. Mensen denken soms echt niet na over wat ze zeggen, haha.
  Zelf heb ik er met moeite eentje kunnen krijgen, een tweede zal er dan ook niet inzitten, maar dat is goed zo, we hebben er vrede mee πŸ˜‰
  Sandy onlangs geplaatst…Review: Huis, tuin en keuken kleurboekMy Profile

 3. Mathiske's mama blog schreef:

  Ik denk dat dat door hormonen komt dat iedereen gelijk een tweede wil ? ? ik wilde eigenlijk ook al gaan voor een tweede, alleen heb ik nu toch maar een spiraal laten plaatsen, ook als is het maar voor een paar maanden, ik ben bang dat het niet handig is als de ene nog niet goed kan lopen als er al een tweede is. Als Emily +- een jaar is kijken we verder. Ik vind het super leuk dat je “nu al” zwanger bent! nomi is op een mooie leeftijd om een broertje of zusje te krijgen

 4. Heleen schreef:

  Bij mij zit er 19,5 maand tussen de jongens. Ik vond het de eerste 2 jaar regelmatig heel erg zwaar… Maar nu de jongste 2,5 jaar is, is het zo leuk om te zien hoe de jongens echt samen kunnen spelen en hele rollenspellen samen verzinnen. En nu ze redelijk goed met elkaar kunnen praten, is nu echt soort van makkelijk en zie ik alleen maar voordelen van 2 kinderen kort op elkaar πŸ™‚

 5. Ester schreef:

  Woops ! Het lijkt erop dat ik koploper ben.
  Alixe en Jules schelen amper 14 maanden !

  Tijdens de zwangerschap vond ik dit heel spannend en ik zag er eerlijk gezegd tegenop.
  Maar ondertussen ervaar ik vooral de voordelen. Ik vind het heeerlijk dat ze twee zo kort op elkaar gekomen zijn. Ze hebben zo veel aan elkaar πŸ™‚
  Ester onlangs geplaatst…Ein-de-lijk, onze autovakantie is geboekt!My Profile

  • Wendy schreef:

   Ik ben koploper, ester πŸ˜‰ hier precies 11 maand tussen. Was bij ons niet zo gepland, heb de eerste maanden met mijn 2 kleintjes toch afgezien en nu wordt de jongste 9 maanden en her is bij momenten nog pittig. Ook de zwangerschap vergde de tweede keer veel van mijn lichaam. De voordelen van dicht op elkaar moeten er bij mij dus nog gaan aankomen… Fingers crossed!:-)

 6. anouk schreef:

  Zo jammer dat mensen iets moeten vinden over een keuze van een ander. Het gaat er toch om dat jullie erachter staan! Wij verwachten ons tweede kindje over drie maanden. Dochter is dan 2 jaar en een maand. Ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Geniet van je zwangerschap1

 7. Bianca van Sandijk schreef:

  Dat hoor ik ook vaak. Mijn zoon is 20 maanden en ik ben zwanger van de tweede, ben begin April uitgerekend. Dus dat schilt bijna 2 jaar. Wij hebben er ook bewust voor gekozen zo kort op elkaar, dat ze nog wat aan elkaar hebben. Ik ben bijna 35 dus mijn leeftijd speelt ook mee.

 8. Jodi - liefthuis schreef:

  Mensen vinden overal wat van. Niet Eens altijd negatief maar gewoon constaterend. Ik kreeg na een week al de vraag wanneer we voor een tweede gingen. Waaaat doe normaal haha. Mijn eierstokken rammelen wat af maar laat me eerst maar eens een succesverhaal van deze maken ( wat overigens best goed gaat tot nu toe al zeg in het zelf :p)
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…11 gekke zwangerschaps kwaaltjes die ik had, maar waar ik nog nooit van had gehoord…My Profile

 9. Marjo schreef:

  Bij ons zit tussen de eerste en tweede 16 maanden en tussen de tweede en derde 23 maanden. Dus 3 kids in 3,5 jaar tijd. Ik kreeg veel te horen alweer zwanger, tsjonge jij ligt ook niet stil. En dat terwijl nummer 2 & 3 cadeautjes zijn ivm 5 jaar wachten en ziekenhuis voor de eerste. In het begin is het wel druk en slaapt de een of de ander, maar nu ze 5,4 en 2,5 zijn heb ik het wel makkelijk, ze spelen veel met z’n drietjes en ik ben nu allang weer af van flesjes meenemen speentjes en er veel uit s nachts. Ik geniet enorm van mijn drie schatten!

 10. Ingrid schreef:

  Er zit een jaar en een dag tussen. Ik vind het ontzettend leuk zoals die twee met elkaar omgaan. Ze kunnen niet zonder elkaar!
  Aan de andere kant is het wel erg pittig maar ik zou niet anders willen!!

 11. Adey schreef:

  Hier eentje van 7, eentje van 5 en eentje van 4 en nu zwanger van nrtje 4, die normaal komt op broers 6de verjaardag. Dus ik zal ervaring hebben met weinig tijd tussen en veel tijd tussen ?

 12. Eline schreef:

  Proficiat!!! Wij wilden ook al snel voor een tweede gaan, maar ik heb behoorlijk wat last van het ontzwangeren. Ik vind het ideaal om een kindje er bij te krijgen als ons dochtertje 2,5j is en naar de kleuterschool zal gaan.

 13. Barbara schreef:

  Bij ons lukte het niet zo snel om zwanger te worden van de eerste dochter, dus na een maand of 8 hebben we ook alle voorzichtigheid laten varen. Mits een beetje medische hulp, is dochter twee er gekomen toen de oudste 2 jaar en een dikke maand was. Ik ben best blij dat ze snel na mekaar kwamen, maar vond en vind het nog steeds soms wel erg zwaar. We denken over misschien een derde, maar dat zal toch met heel wat tijd tussen komen, als het ervan komt Γ¨n als het lukt… πŸ™‚ Maar in elk geval voor jou en je man wel dikke proficiat, want een zwangerschap is gewoon superbijzonder en mooi! Hopelijk kan je er echt van genieten!!

 14. Wendy schreef:

  Tussen de 1e en de 2e 18 maanden en tussen de 2e en de 3e 15 maanden…
  3 kindjes binnen 3 jaar. Erg leuk en ze hebben heel veel aan elkaar! Nu al, de jongste is nu 11 maanden, middelste net 2 en oudste 3,5…

 15. eva schreef:

  Had je een regelmatige cyclus dan met de borstvoeding? Hier al 7maanden borstvoeding en ik zie er geen cyclus in… dus ik kan nog niet aan een 2e denken

 16. Kirsty schreef:

  Ik denk dat het zeker leuk is voor Nomi en haar broertje dat ze nu wat meer van elkaars leeftijd zijn; dan kunnen ze echt samen spelen. Qua of een kindje er makkelijk aanwent dat het niet meer alleen is, ligt denk ik ook wel aan het karakter. Zo vond ik het als klein meisje heel leuk dat ik een zusje kreeg, terwijl mijn vriend bij zijn oudste zusje juist nog moest wennen dat hij niet meer de enige was, maar dat went ook wel.
  Kirsty onlangs geplaatst…Casino filmsMy Profile

 17. Olga schreef:

  Ik wilde altijd een ‘groot’ gezin voor mijn dertigste, maar dat zit er helaas niet in. Ook ik had die gevoelens nadat ik I. gekregen had, ik wilde er best nog wel eentje bij en snel ook. Maar goed, wat een eerste keer niet lukt kan een tweede of derde keer wel heel anders lopen. Maar jammer vind ik het wel hoor, dat geef ik eerlijk toe πŸ™‚
  Olga onlangs geplaatst…Tip: Tussen de lakens (maar dan anders ;))My Profile

 18. Sjadina schreef:

  Justin was 14 maand zit op 5 dagen verschil bijna 2 jaar tussen hem en zijn zusje myrthe ze hebben nu weer een zusje waar op 11 dagen na net geen 19 jaar tussen zit en met haar zus op 6 dagen na nog net geen 17 jaar tussen zit. Ik vindt het nu ook wel wat hebben lekker genieten van deze spruit.
  Nou waren mij beide oudste makelijke kinderen 2 handen op een buik en nu nog wel eigenlijks. ?

 19. Katrien Roosen schreef:

  3 kinderen… tussen de oudsten zit 18 maanden… tussen de middelste en de jongste zit 21 maanden… druk en heavy, maar ik zou het niet anders willen… πŸ™‚

 20. Franca schreef:

  Tussen mijn oudste 2 zit 2 jaar dat heeft ook zijn voordelen dus de jongste 2 zit 11 maanden. Net wat je zegt het heeft allemaal zijn voor en nadelen. Vond de laatste zwangerschap wel pittig. Ze zeggen niet voor niks 9 maanden ontzwangeren.

 21. Femke Riley schreef:

  Ik heb dan nog wel geen eerste, maar ook ik zou ze snel achter elkaar willen hoor!!

  Ik ben zelf 25, en in de periode van 23 november tot 6 december, zijn mijn broertjes en ik 24/25/26 en dat vind ik alleen maar leuk!! Mijn broertje was slechts 4 maanden toen mijn moeder zwanger was met m’n andere broertje, en we hebben er alleen maar een hechtere band door!!

 22. Christel schreef:

  Bij ons zit er 1 jaar en 9 maanden tussen. Ik heb hier heel erg van genoten (ze zijn nu 9 en 7) en geniet nog steeds. De band is heel erg hecht. En ik vond het ook fijn dat je niet al helemaal luier en fles af was en weer helemaal opnieuw moest beginnen.

 23. mariska schreef:

  Als wij voor een tweede willen gaan, moet ik eerst weer ongesteld worden.. En aangezien ons zoontje nog best vaak drinkt (hij is 10 maanden), waaronder minstens 1 nachtvoeding, denk ik dat het nog wel even duurt!
  En ik moet ook eerst mijn proefschrift afmaken… Dus denk dat we er pas aan gaan beginnen als ons zoontje anderhalf is ofzo…

 24. Felicia schreef:

  wat leuk zo snel weer zwanger
  Weet je mensen hebben altijd wel commentaar bij ons zeiden ze toen ik in verwachting was van de derde zou je dat wel doen om deze wereld een derde ?
  En waar begin je aan ?
  waarom toch een derde je hebt toch al twee gezonde kinderen ? Pfff vreselijk irritant ik was toen ook al zwanger van de derde toen ik die opmerkingen kreeg.
  Tussen mijn twee oudste zit 1 jaar en 8 maanden dat waren wel tropenjaren maar wel bewust zo gepland geluk gehad dat het ook zo lukte.
  Gelukkig helpt mijn man enorm veel dat scheelt.
  Maar ik vind het wel pittig en nog soms ook al zijn ze al 6 En bijna 8.
  Veel samen spelen maar ook veel ruzie.
  nu ben ik in verwachting van ons vierde kindje ons derde kindje is nu 9 maanden oud.
  Dus die zullen ook niet veel schelen in leeftijd πŸ™‚
  zal wel pittig worden maar de oudste twee kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.