Zwanger en borstvoeding

bv1

Toen ik jullie laatst vroeg wat jullie graag wilden lezen op mijn blog, zei iemand dat ze benieuwd was hoe het ging met het geven van borstvoeding nu ik zwanger ben. Nou ben ik na 13 weken zwangerschap natuurlijk nog geen ervaringsdeskundige, maar ik vind het wel leuk om met jullie te delen hoe dat tot nu toe gaat.

zwanger en borstvoeding geven

Van tevoren was ik wel een beetje bang dat mijn productie heel erg terug zou lopen als ik zwanger zou raken. Aan de ene kant wilde ik al best graag voor een tweede gaan toen Nomi 6 maanden was (in het ziekenhuis werd me geadviseerd om na de keizersnee minstens 6 maand niet zwanger te raken). Maar de verhalen over het teruglopen van de productie hielden me toch tegen. Nomi had echt nog melk nodig, ze dronk nog best vaak per dag en ik wilde graag borstvoeding blijven geven. Daarnaast was Bart toen nog helemaal niet klaar voor een tweede, dus ik hoefde er ook niet verder over te twijfelen.

Minder vaak drinken

Toen Nomi ongeveer 10 maand oud was, begon ze minder vaak bij mij te drinken. Ik legde haar nog 5 keer per dag aan, maar overdag dronk ze niet meer dan een slokje, dus dat ging al vrij snel naar 2 keer. Dat leek me een mooi moment om het weer te gaan proberen. Na de eerste maand werd ik gewoon ongesteld, maar een maand later bleek ik zwanger te zijn.

Pijnlijke borsten

Al vrij snel merkte ik dat mijn borsten gevoeliger waren en vooral ’s avonds voelde het voeden niet altijd prettig. Voordat ik zwanger was, voelde ik bijna niks van het voeden. Daardoor had ik verwacht dat het nu ook wel mee zou vallen, maar het voelt nu toch wel echt anders. Het is niet zo dat het pijn doet trouwens. Ik hoop dat dat ook niet gaat gebeuren, want nog 6 maand lang borstvoeding geven terwijl het pijn doet, lijkt me niks.

Productie achteruit

Mijn productie is wel wat achteruit gegaan, waardoor Nomi wat langer drinkt en wat vaker van kant wisselt. Eerst was ze vaak na 5 minuten klaar met drinken, nu drinkt ze ongeveer 10 minuten. Ze drinkt overdag niet zo veel ander drinken en ze heeft nog steeds flinke plasluiers, dus ik ga er vanuit dat ik nog wel genoeg melk voor haar heb.

Ik ben wel benieuwd hoe het de komende maanden verder gaat. Ik hoop dat ik genoeg melk blijf houden en dat ik Nomi voorlopig nog kan blijven voeden. Als ze het zelf niet meer wil, vind ik het prima, maar ik zou het jammer vinden om te moeten stoppen omdat ik geen melk meer heb.

Baby nummer twee

Hoe het gaat als baby nummer 2 er is, weet ik echt nog niet. Als Nomi het zelf wil, mag ze zeker bij mij blijven drinken en zal ik gaan tandemvoeden. Ik ben ook wel heel benieuwd hoe ze reageert als er opeens een ander baby’tje bij mij drinkt. Misschien wordt ze wel jaloers, misschien wil ze zelf ook wel vaker drinken, of misschien vindt ze het wel prima. We zullen het zien.

Heb jij ervaring met borstvoeding geven tijdens je zwangerschap?

16 gedachten over “Zwanger en borstvoeding

 1. Gwen schreef:

  Mooi geschreven! Ik heb zoiets ook geschreven bijna twee Jr geleden. Olivia heeft de hele zwangerschap gedronken en erna ook. Ik vond het een leuk pijnlijk of nou ja, het voelde alsof er aan mijn tepels getrokken we de ofzo. Door de hormonen.

 2. Mathiske schreef:

  Wat knap van je! Ik weet niet wat ik zou doen als ik zwanger zou worden icm de borstvoeding. Ik ben pas bij een bijeenkomst van La Leche League geweest. Daar waren ook wat vrouwen die tijdens hun zwangerschap voedde/gevoed hebben. Was erg interessant.

 3. Lilian schreef:

  Wat knap dat je nog steeds borstvoeding geeft! Ik had zelf heel erg veel borstvoeding maar maar 2 weken was er bijna niks meer en moest ik er mee stoppen! Heel erg jammer. Ik bewonder echt de mensen die zolang borstvoeding geven!

 4. Jennifer schreef:

  Ik denk niet dat wij snel genoeg voor een tweede gaan om na te hoeven denken over zwanger voeden en tandemvoeden enzo, dus voor mij niet echt een topic of issue. Maar ik ben wel benieuwd of het vol te houden is, ik hoor vaak dat je evengoed met een scheermes over je tepel kan gaan als je kind aanleggen omdat het dus echt serieus pijn kan doen. Ik zou dan wel stoppen, als ik er tegenop zou gaan zien om te voeden, en niet wachten tot M er geen trek meer in heeft.

 5. Elisabeth schreef:

  Ja je hoort vaker dat t anders wordt als je zwanger wordt hè? Ik zou het gewoon laten gebeuren, je kan toch niks doen om je productie hoger te maken. Behalve dan het vaker van kant wisselen zoals jullie al doen.

 6. Marian Zw. schreef:

  Ik heb ook ongeveer een half jaar borstvoeding gegeven toen ik zwanger was. Maar uiteindelijk ging het voor mezelf niet meer. Al mn energie ging in bv en zwanger zijn. Ben toen met hulp van een homeopaat en in de laagste drie maanden weer aardig bovenop gekomen, en kon toen onze baby weer voeden. De genoeg melk hebben is een ding. Maar nog gemoeg energie voor jezelf hebben is een echt belangrijke 2e!

 7. Mirella schreef:

  Wat fijn dat je productie het gewoon aan kan! En hoop indeedaad voor je dat de pijn weer zal afnemen!

  Leuk om te zien dat je echt iets met onze comments doet!

 8. Anita schreef:

  Leuk geschreven!
  Ik ben nu 30 weken zwanger en mn dochtertje van drie drinkt nog, meestal 2 of 3 keer per dag. Volgens mij komt er niks meer en neemt ze maar twee slokken, droog drinken noemen ze dat ook wel . Bij vlagen hele gevoelige/stekende tepels, niet alleen bij het drinken maar ook buiten nu het wat kouder word. Brr voel het gewoon door een dikke jas heen.
  Zowieso ben ik al langvoedster en misschien ook wel tendemvoedster. We zien wel hoe het loopt. Vaak hoor je dat oudere broertjes of zusjes vaker willen drinken als de baby er is, er komt namelijk weer veel meer melk. Omdat DL al drie is wil ik het voor haar op de vaste momenten houden. Voor het slapen en event bij opstaan. (De natuurlijke speenleeftijd van een kind is tussen de 2 en 7 jaar).

  Groetjes Anita

 9. Mary-Lou schreef:

  Fijn voor jullie dat het nog lukt! Ik dacht altijd dat je productie ermee ophield. Goed om te lezen dat dat niet zo hoeft te zijn. Hopelijk blijft het ook pijnvrij.

 10. Jess schreef:

  Misschien een beetje of topic, maar raadde ze aan om 6 maand na een keizersnede niet zwanger te worden? Mij werd verteld een jaar. Lijkt mij ook zo bijzonder om een kindje te dragen en tegelijk bv te geven :).

  • Malou schreef:

   Ja 6 maand inderdaad. Ik hoor ook vaak dat ziekenhuizen aanraden om een jaar te wachten, maar sommigen zeggen ook weer 3 maand.. Nogal verschillend dus.

 11. Susan schreef:

  Wat fijn dat je toch nog voed! Ik dacht dat je productie altijd stopte maar dat sommige kinderen ‘droog drinken’ om vervolgens na de zwangerschap door te drinken.
  Ik denk niet dat wij snel voor een tweede gaan maar ik voed mijn dochter (nu 13 maanden) nog lekker door zolang zij wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.