‘Mam, wat is corona?’ en hoe wij ermee omgaan

corona omgaan

Terwijl ik een paar weken geleden nog riep dat het allemaal wel mee zou vallen, realiseer ik me nu dat ik er misschien toch iets te makkelijk over dacht. Niet dat ik nou heel bang ben hoor, maar ik begin er toch anders over te denken. Vorige week lachte ik manlief nog uit toen hij speciaal voor kunstvoeding naar de drogist was gereden en thuis kwam met 2 pakken, ‘voor het geval dat’. En tien minuten geleden plaatste ik zelf een bestellen, want tja, je weet maar nooit…

Paniek?

Iedereen is er ontzettend mee bezig. Sommige mensen zijn compleet in paniek en denken dat we allemaal dood neer zullen vallen. Sommige mensen denken dat de media liegen en dat het eigenlijk veel erger is dan er verteld wordt. Veel mensen zijn hun voorraadkasten helemaal aan het vullen. En gelukkig zijn er ook nog mensen die er vrij nuchter instaan. Maar een ding is zeker; het leeft behoorlijk.

Zelf sta ik er vrij nuchter in. Ik ben niet bang om ziek te worden, want als het gebeurt, komt dat waarschijnlijk wel weer goed. Elena heeft een paar weken geleden een virus gehad met dezelfde kenmerken als het nieuwe coronavirus en daar is ze ook op eigen kracht weer overheen gekomen. Dus nee, ik ben niet bang voor het virus op zich.

Preppen

Waar ik wel van schrik, is hoe mensen erop reageren. Ik ben stomverbaasd over wat ik hoor en lees over hoe bang mensen zijn om ziek te worden. Ik snap dat het eng is als je zelf niet in goede gezondheid bent, maar dan is de griep natuurlijk ook eng.

Lege schappen

Iets anders wat me verbaasde, was het advies van Hart van Nederland om voor een maand (!) eten in huis te halen. Een maand! Als dat advies massaal opgevolgd gaat worden, is een groot deel van de schappen in de supermarkten straks leeg. Dat zal vervolgens voor nog meer paniek zorgen, waardoor mensen nog meer gaan inslaan, met als gevolg dat er straks helemaal niks meer te koop is. Fijn advies dus. Persoonlijk denk ik dat als we allemaal een beetje normaal zouden blijven doen, het allemaal wel mee zal vallen.

Toch maar even wat inslaan

Nog even over die bestelling die ik net plaatste. Ik was helemaal niet van plan om heel veel in te slaan, maar toen ik zag wat er allemaal al uitverkocht was, veranderde ik toch een beetje van mening. Mijn bedoeling was om luiers te bestellen. Dat bestel ik bijna altijd online, zodat ik er niet mee hoef te slepen. Bij de eerste webshop was Elena’s maat er niet meer. Ook de kunstvoeding die ze meestal drinkt, was niet meer op voorraad. Hetzelfde gold voor zetpillen en ook handzeep was erg schaars geworden.

Vooral die kunstvoeding hebben we toch wel echt nodig. Gelukkig kon ik het ergens anders nog wel bestellen, dus ik besloot nog wat extra’s in te slaan. We hebben de potten die manlief laatst kocht natuurlijk nog in de kast staan, maar als iedereen zo massaal begint te hamsteren, doe ik er toch maar een beetje aan mee. Want straks zit je zonder en is het niet meer te koop! En tja, nu maak ik het zelf natuurlijk alleen nog maar erger… Maar ik neem toch liever het zekere voor het onzekere!

Tijdens het boodschappen heb ik ook wat extra’s meegenomen. Een extra pak rijst, wat noodles, crackers, soep, wc papier (want daar wil je ook niet zonder komen te zitten)… Dat soort dingen. Gewoon dingetjes die lang houdbaar zijn en die uiteindelijk toch wel opkomen. Ik ging totaal tegen mijn principes in, maar ik liet me toch een beetje bang maken door het massale inslaan van anderen.

‘Mam, wat is corona?’

Ook Nomi had er wat over gehoord. Ik had haar nog niks verteld over het coronavirus, maar kinderen krijgen natuurlijk van alles mee. Ik legde haar uit wat het was en toen zei ze ‘Oh, dat had Elena toch ook?’. Nou ja, waarschijnlijk niet, maar ik vertelde haar dat dit een beetje hetzelfde is. Ook legde ik haar uit dat je de kans om ziek te worden verkleint door goed je handen te wassen.

Maatregelen

Over het algemeen doe ik weinig andere dingen dan anders. Ik blijf niet thuis zitten, de kinderen zullen gewoon naar school blijven gaan, ook als het dichterbij komt. Wel was ik voor de zekerheid wat vaker mijn handen, zet ik de vaatwasser op een hogere temperatuur en slik ik wat vaker een vitaminepil, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Want ik denk nog steeds dat het echt geen zin heeft om te overdrijven.

Ben jij bang voor het coronavirus? En heb je je voorraadkast extra gevuld?

4 gedachten over “‘Mam, wat is corona?’ en hoe wij ermee omgaan

 1. Marjo schreef:

  Hahaha liep je hier in de supermarkt? Nee hoor doen wat goed bij je voelt. Sinds gisteren is het hier dichtbij, zeg maar zn 10 km want wij wonen bij het ziekenhuis in de buurt wat op slot ging.
  Vandaag de week boodschappen incl verjaardags boodschappen gedaan. Maar merkte wel ons e Supermarkt dat mensen meer gezonde dingen meenamen en potten eten.
  Ik heb niks extra’s in huis gehaald, komt het dan komt het en kan ik er niks aan doen.
  Op de basisschool hebben ze wel betere zeep en meer papieren handdoeken neergelegd en is tijdelijk niet nodig dat je de juf een hand geeft als je binnen komt(dit is bij ons gewoonte!) en verder gaat het prima.
  De drogist waar ik tegenover woon is het druk met handgel etc waar mensen naar vragen.
  Dus er zijn hier wel mensen aan het hamsteren, maar ben tot nu toe nog nuchter

 2. Yvette schreef:

  Ik heb altijd best wel wat voorraad in huis maar meer omdat ik nooit weet of ik boodschappen kan doen (lichamelijk) en hoewel er nu picnic is is het toch fijn altijd iets in huis te hebben. Dus nee ik hamster niet ineens veel meer voor Corona.
  Verder vind ik het wel spannender omdat ik van een normale griep/verkoudheid al heel kritiek opgenomen lig. Maar ik doe nu niets anders als een half jaar gelden. Was goed m’n handen. Iedereen desinfecteerde voor ze m’n huis betreden en ik draag al jaren een mondkapje als ik naar buiten ga.

 3. Lifestyle+Mommy's+~+Linda+van+Duren schreef:

  Ik heb onze voorraadkast wat extra gevuld maar dat is bij ons meer uit praktische redenen. Door mijn slechtere weerstand vanwege de cyste heb ik iets meer kans om ziek te worden. Dus is het handig als mijn man of andere mensen niet meteen naar de winkel hoeven te vliegen voor ons om eten te gaan halen. Dus ik heb inderdaad gezorgd voor dingen die langer houdbaar zijn en dingen in de vriezer boven gelegd. Daarnaast heb ik voor ons paracetamol en ibuprofen liggen want die had ik weken geleden al gehaald en voor de kinderen wat extra nurofen en ors voor mocht het nodig zijn. Verder heb ik niets extra’s gedaan. Overigens kan ik morgen wel een hogere dosis medicatie halen zodat ik dat in huis heb, just in case, en heb ik 3 noodspuiten in huis. Als ik gezond was geweest had ik er waarschijnlijk minder om gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.