Het leed dat kiesjes krijgen heet

KIESJES KRIJGEN

Nomi had er flink veel last van toen haar eerste twee tandjes doorkwamen. Vooral bij het eerste tandje was ze telkens helemaal overstuur aan het huilen en ik kon haar echt niet troosten. Ontzettend zielig natuurlijk en wat was ik blij dat dat over was. Wel zag ik daardoor echt op tegen de volgende tandjes, en nog meer tegen de kiesjes.

Kiesjes krijgen

De vier tanden daarna kwamen er zonder pijn door. Per tandje heeft Nomi volgens mij één zo’n ’tandjesluier’ gehad (van die vieze, zure luiers, andere moeders zullen wel weten wat ik bedoel) maar ze heeft er geen seconde om gehuild. ’s Ochtends zat er gewoon opeens een tandje, en daar was ik natuurlijk heel blij mee.

Inmiddels heeft Nomi zes tandjes en ik had nog helemaal niet verwacht dat er al kiesjes aan zouden komen. Ze mist nog twee ondertandjes, dus die had ik eerst verwacht. Maar dat was dus niet het geval.

Tandjesluier

Vorige week had ze opeens weer zo’n tandjesluier. Ik dacht, die twee ondertandjes zullen er wel aankomen. Ik voelde in haar mond maar ik voelde niet echt iets. Ik besloot voor de zekerheid ook even iets verder achterin haar mond te voelen. Nadat ik zes keer gebeten ben door Nomi (haar tandafdrukken stonden in mijn vinger, maar ik was te eigenwijs om het op te geven) voelde ik een bobbel op de plek waar een kies zou moeten komen.

De dagen daarna had Nomi nog nergens last van, maar deze week zat ze opeens heel vaak met haar vingers in haar mond. Ook stopte ze speelgoed weer in haar mond, iets wat ze heel lang niet had gedaan. Ik dacht ‘o ja, tandjes’. Maar verder merkte ik er nog niet zo heel veel van. Tot de volgende dag. Nomi had knalrode wangen, ze was jengelig en ik merkte dat ze zich niet goed voelde.

Ik voelde in haar mond en ik voelde een puntje van een kies. Daar had ze duidelijk last van. Ze begon opeens heel hard te huilen terwijl ze gewoon leuk aan het spelen was en zelfs met het brood eten jengelde ze soms even.

Twee kiezen tegelijk

De dag erna voelde ik aan de andere kant zo’n puntje van een kies. Twee kiezen in twee dagen.. Ik vond het ook wel heel zielig voor haar. Nog steeds had ze er duidelijk last van en ze kwam regelmatig huilend bij me. Ze is dan wel goed te troosten, maar een tijdje later begint ze opeens weer te huilen.

Op dit moment zijn ze er nog niet helemaal door en Nomi heeft er nog steeds veel last van. Wat het beste helpt voor haar, is afleiding. Lekker samen spelen, samen een eind wandelen.. Ik heb het idee dat ze er dan het minste last van heeft.

Had jouw kind er ook zoveel last van toen de kiesjes erdoor kwamen?

9 gedachten over “Het leed dat kiesjes krijgen heet

 1. Elisabeth schreef:

  Ik had precies tzelfde. Jim huilde eat meer, was meer wakker ’s nachts. Toch kon ik geen enkel tandje voelen dat doorkwam. Tot ik ineens iets wits wat meer naar achter in zijn mondje zag zitten. Een kies! Oooooooohw… dat veklaart t…

 2. Lilian schreef:

  Dat zijn hele vervelende momenten waar je helaas door heen moet. Jay heeft sinds kort ook zijn kiezen erdoor. Die luiers zijn we net voorbij, gelukkig had hij er verder niet heel veel last van. Op een paar rooie wangen na.

 3. Marije schreef:

  Ja, bij Lynn kwamen eerst de onderste 2 kiesjes door en nu daarna de bovenste 2 (die zijn nu bijna door). Niet echt luieruitslag, maar ze had wel veel rode wangen en was ook veel meer huilerig en hangerig. Ook wil ze al een tijd geen avondeten meer (of maar een maar hap). Ze heeft er veel meer last van dan de tandjes die doorkwamen. Ook het avondeten is sinds een tijdje een drama. Kan er ook mee te maken hebben.
  Succes ermee, het kan nog wel even duren;)

 4. Mathiske's mama blog schreef:

  Ah wat sneu. Hier nog (steeds) geen tandjes, maar ze had er een tijdje geleden wel last van, wij hebben van vsm die tandgel dat werkt best goed maar dan moet je er wel bij kunnen? hopen dat ze er niet al te veel last meer van krijgt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.