Ik kwam tijdens mijn zwangerschap bijna 30 kilo aan

hoeveel aankomen zwangerschap

In het artikel waarin ik vertelde dat ik van mijn zwangerschapskilo’s af wilde, zei ik nog dat ik geen precieze getallen ging noemen, maar nu doe ik het toch. Waarom? Omdat ik me er niet voor wil schamen. Ik kwam behoorlijk veel aan en daar kan ik wel geheimzinnig over gaan doen, maar daar wordt het niet anders van.

Toen ik zwanger was van Nomi kwam ik 18 kilo aan. Toen stond ik regelmatig op de weegschaal en ik was er best veel mee bezig. Na mijn zwangerschap raakte ik die kilo’s heel makkelijk kwijt en toen ik zwanger was van Lenn besloot ik me er niet druk over te maken.

Bij de verloskundige hoefde ik niet op de weegschaal en ook thuis woog ik me niet. Na een tijdje had ik wel door dat ik flink was aangekomen, maar ik nam me voor om die kilo’s na de zwangerschap wel weer kwijt te raken.

Toen ik 36 weken zwanger was moest ik voor het eerst naar de gynaecoloog, omdat Nomi met een keizersnee is geboren. Daar moest ik wel op de weegschaal. Ik was er al bang voor, maar ik kwam er natuurlijk niet onderuit. Toen zag ik dat ik ruim 25 kilo was aangekomen, oeps! Ik weet niet exact wat ik voor de zwangerschap woog, dus daarom weet ik niet precies hoeveel ik aan ben gekomen.

De weken daarna moest ik iedere week op controle komen en bij de laatste controle, toen ik 41 weken zwanger was, was ik bijna 30 kilo zwaarder dan voor mijn zwangerschap. Ik beviel van een baby van ruim 4 kilo, ik hield veel vocht vast en ik bleek behoorlijk wat vruchtwater te hebben, dus toen ik thuis voor het eerst op de weegschaal stond, hoopte ik dat ik al een flink deel van de kilo’s kwijt was.

Ik bleek 8 kilo lichter te zijn dan bij mijn laatste controle. ACHT KILO? Dat betekende dat ik nog 22 kilo kwijt moest. Ik ging voor de zekerheid nog een keer op de weegschaal staan, maar die hield voet bij stuk. Ik was echt maar 8 kilo kwijt.

In de weken daarna verloor ik nog wel wat kilo’s, maar het schoot niet echt op. Ik probeerde een beetje te letten op wat ik at en daardoor viel ik wel wat af, maar het ging niet zoals ik hoopte. Toen Lenn bijna 4 maand was besloot ik dat ik er echt wat meer aan moest gaan doen. Op dat moment was ik 18 kilo kwijt, dus ik moest nog een goede 10 kilo.

Daar ben ik nu mee bezig. Van die 10 kilo ben ik er 2 kwijt en inmiddels heb ik wat meer motivatie gevonden om echt wat gezonder te eten en meer te bewegen. Het was een beetje jammer dat ik een paar dagen nadat ik op mijn blog vertelde dat ik af wil vallen hartstikke ongesteld werd (geloof me, de eerste maandelijkse periode na je zwangerschap is niet bepaald een feestje) en alleen maar chocolade wilde eten. Maar goed, dat is nu voorbij en ik ga er weer helemaal voor.

Hoeveel kwam jij tijdens je zwangerschap aan?

10 gedachten over “Ik kwam tijdens mijn zwangerschap bijna 30 kilo aan

 1. Marijke schreef:

  Wat knap dat je al zoveel van het zwangerschaps gewicht kwijt bent! Ik ben nu zwanger van onze 2e en ik merk dat ik er wel heel erg om denk dat ik niet ‘ga vreten’. Maar natuurlijk neem ik gewoon waar ik zin in heb, brownies en taart bijvoorbeeld. Maar hoop dit keer minder aan te komen dan de vorige keer. Maar ach we gaan het zien!

 2. Tineke schreef:

  Ik was ongeveer 16 kilo aangekomen en die bleven er voor het grootste gedeelte ook aan. Ik moet nu nog 6 kilo tot mijn gewicht voor de zwangerschap en eigenlijk wil ik dan eigenlijk nog 4-8 kilo af.
  Liefs

 3. Vanessa schreef:

  Goed bezig! 9 maand zwanger en 9maand ontzwangeren hé ? Goed dat je ermee bezig bent, maar gun je lichaam wat tijd.
  Ik merk ook dat na een tweede zwangerschap de kilo’s niet zo makkelijk mee willen. Eerste zwangerschap was ik er 12 bij, al 8 kwijt in ziekenhuis en die laatste 4 gingen vlot omdat ik een strikt dieet moest volgen wegens galstenen.
  Tweede zwangerschap 9kg bijgekomen. Ze is nu 8maand en heb er nog steeds enkele aan plakken ?. Sporten en intensief met je voeding bezig zijn is ook niet zo evident hé met twee prutsjes ☺️. Veel goede moed nog!

 4. Anja schreef:

  Ik geloof dat ik 16 kilo aan was gekomen, maar had daarvoor ondergewicht dus heel erg was het niet. Heb aan de laatste zwangerschap wat kilootjes overgehouden, maar ook dat is niet erg. Succes met de laatste kilo’s, laatste loodjes wegen het zwaarst 😉 Maar met goede wil moet het zeker goed komen.

 5. Anouk schreef:

  Stoer dat je er zo open over bent. Ik was tijdens beide zwangerschappen enorm, alleen was ik de eerste keer ruim 20 kilo en de tweede keer ‘maar’ 13 kilo aangekomen. Beide keren zijn de kilo’s verdwenen door veel wandelen en gezond eten. Heb na de tweede zwangerschap wel wat weken fanatiek in de sportschool gestaan om wat minder uitgezakt te blijven. Succes met de strijd tegen de kilo’s!

 6. Nicole schreef:

  Ik vind het zo goed dat je dit gewoon deelt. Het gaat je zeker lukken om de laatste kilo’s er nog af te krijgen. Ben ook niet te hard voor jezelf, je hebt gewoon 2 hele kinderen gebaard. Dan mag je echt wel eventjes wat meer wegen hoor. Dat is niet zomaar iets!

 7. Alice schreef:

  Oooh, ik zag je titel en ik dacht: dat moet ik gelezen hebben haha. Ik kwam namelijk bij de eerste 20 kilo bij!! En het gekke is dat je omgeving (behalve mijn allesziende moeder) dat ook echt niet ziet. Gelukkig geraakte ik erna alles wel vlot kwijt (vooral bedankt aan de alles uitputtende borstvoedingstijd). Nu ben ik een tweede keer zwanger en hoop ik dat het binnen de perken blijft. Maar het blijft spannend. Veel succes ermee! Hou je lezers op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.