Hoe eerlijk zijn gesponsorde artikelen?

gesponsorde artikelen

Die vraag krijg ik wel eens. Of nou ja, vaak zijn het opmerkingen. Ik weet niet waarom mensen het denken, maar soms gaan lezers er vanuit dat ik sowieso iets positiefs schrijf over iets dat ik heb gekregen. Vandaag zal ik jullie daar wat meer duidelijkheid over geven.

Ik krijg regelmatig artikelen aangeboden. Soms stuur ik zelf een mailtje, maar vaak benadert een bedrijf of pr-bureau mij. Hoe dat precies gaat, kun je lezen in mijn artikel over geld verdienen met bloggen.

Als een product mij aanspreekt, wil ik daar graag iets over schrijven. Ik vind het sowieso leuk om reviews te schrijven en dat je daar dan een mooi product tegenover staat is natuurlijk nooit verkeerd.

‘Maar je bent bijna altijd positief over producten die je gratis hebt gekregen’. 

Dat klopt. Dit komt voor het grootste deel doordat ik alleen producten aanneem waar ik een goed gevoel bij heb. Iets wat niet bij mij past neem ik niet aan, want zoiets past niet bij mijn blog. Als ik ergens een goed gevoel bij had en het artikel valt toch tegen, dan vertel ik dat natuurlijk ook gewoon in de review.

Nou is het wel zo dat er bedrijven zijn die alleen iets willen opsturen in ruil voor een positief artikel. Als ik zo’n mailtje krijg, vermeld ik altijd dat ik dat van tevoren niet kan garanderen, omdat ik mijn eerlijke mening geef. Soms willen bedrijven dan geen samenwerking meer aangaan (en dan vraag ik me wel eens af hoeveel vertrouwen ze dan hebben in hun eigen producten) en soms gaan ze daarmee akkoord.

‘En hoe zit het dan met gesponsorde artikelen?’

Ook die zijn helemaal eerlijk. Laatst schreef ik over een campingvakantie en wat ik schrijf, meen ik ook. Bij gastartikelen is het natuurlijk anders, die zijn door iemand anders geschreven (dat staat er trouwens ook altijd bij). Maar als ik ergens totaal niet achter sta, plaats ik het niet.

Ik hoop dat het voor jullie nu een beetje duidelijker is. Als je hier nog vragen over hebt, mag je ze natuurlijk altijd stellen.

17 gedachten over “Hoe eerlijk zijn gesponsorde artikelen?

 1. haia schreef:

  Leuk dat je dat even laat weten, ik vroeg me het wel eens af. Niet negatief bedoeld. Wat ik me ook afvraag is hoeveel vraag je eigenlijk krijgt om iet te beoordelen en hoeveel keer je weigert. Veel van jullie vertellen dat dit jullie werk is maar dan denk ik hiervan kan je toch niet leven het is gewoon iets extra die er bij komt om dat je blogger bent. Of zie ik dat verkeerd. En zie je anderen als concurent of voel je soms concurentie bij collega bloggers. De vragen blijven maar komen sorry hoor. Ken jij veel belgische mama bloggers, zie altijd nederlandse moeders niet veel belgische.

  • Malou schreef:

   Zelf kan ik er niet van leven hoor, het zijn inderdaad gewoon extraatjes. Zelf zie ik collega bloggers niet als concurrenten, maar ik merk wel eens dat anderen dat anders zien. Ik ken zelf eigenlijk niet zoveel Belgische mamabloggers, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet van iedere blogger weet of ze Belgisch of Nederlands is. Oh en ik denk dat ik ongeveer 50% van de dingen aanneem 🙂

   Als je nog meer vragen hebt, laat maar weten hoor! Misschien schrijf ik binnenkort dan wel een keer een artikel over die onderwerpen 🙂

 2. Mariska schreef:

  Ik ben blij dat je dit hebt geschreven. Schept duidelijkheid. Ik neem zelf ook geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Niet dat ik er veel heb gehad, maar van 3 x aanbod heb ik er maar 1 aangenomen. Niet alle bloggers zullen zo eerlijk zijn als jij, maar als lezer prik je daar ook wel doorheen.

 3. Ester schreef:

  Leuk dat je dit deelt met je lezers.
  Als ik een product uittest dat me negatief bevalt, stuur ik even een mailtje naar het PR-bureau of merk en laat ik aan hen de keuze. Ofwel verschijnt de eerlijke review die niet zo positief is, ofwel verschijnt er geen artikel :).

  • Nicole schreef:

   Precies wat jij zegt Ester. Wanneer iets tegenvalt overleg ik ook met het bedrijf of pr bureau of ze nog willen dat ik het plaats. Zo heb ik ooit een flink discussie gehad met een bedrijf maar uiteindelijk gingen ze wel akkoord met dat ik mijn kritiekpunten noemde.

 4. Kim van de Klashorst schreef:

  Ik vraag me wel af welke bedrijven dat dan zijn, die een positieve review willen in ruil voor het product. Dat is wel jammer van die bedrijven. 🙁 Al snap ik dat je dat niet echt kunt vermelden.

 5. Frederique schreef:

  Daar worden inderdaad (steeds vaker) vraagtekens bij gezet – het is ook zo dat zowel het aantal bloggers als het aantal ‘samenwerkingen’ erg gestegen zijn de laatste tijd dus ik kan me goed voorstellen dat sommige lezers hun bedenkingen achter de betrouwbaarheid van de gesponsorde artikelen hebben. Ik vergelijk het zelf met tijdschriften en de meeste reisgidsen, daar staan naast advertenties ook vaak ‘samenwerkingen’. Toch hebben lezers daarbij minder snel hun bedenkingen dan bij een blog. Waar zou dat aan liggen?! Wat mij betreft is het zo dat ik slechts 10% a maximaal 20% van de samenwerkingen aanneem omdat ik alleen dingen aan wil nemen waar ik honderd procent achter sta.

 6. Nathalie schreef:

  Van de week kreeg ik ook deze vraag!
  Je hebt het duidelijk beschreven!

  Toevallig zijn er de afgelopen week twee reviews verschenen van leuke bij mij passende producten… maar ook ik ga alleen in op voorstellen van producten waar ik achter sta, die bij mij of de kinderen passen en daarmee bij mijn blog. Afgelopen week alleen al een aantal keren een voorstel afgeketst. Bij mij gaat het om producten en niet over geld. Als eerste moet ik er een goed gevoel over hebben, op de tweede plaats moet het dus bij mij passen.

  Gelukkig heb ik nog geen samenwerking gehad die niet goed is verlopen, maar ik denk dat ik zo’n 50% van de aanvragen afkets.

 7. Marjolein schreef:

  Denk inderdaad dat veel mensen zich dit wel afvragen. Ik doe alleen maar samenwerkingen waar ik zelf 100% achtersta. Ga geen reviews schrijven over telefoonhoesjes ofzo. Jij zit er dus hetzelfde in… Maar denk lang niet alle bloggers…

 8. Kirsty schreef:

  Duidelijk geschreven! Ik neem zelf ook alleen producten/samenwerkingen aan waar ik achter kan staan en die ik bij mij en mijn blog vind passen. Gastartikelen doe ik eigenlijk ook niet aan, nog nooit gedaan in ieder geval, omdat ik niet wil dat mijn blog minder “mij” wordt. Reviews zijn bij mij altijd eerlijk en ik merk dat merken dat vaak ook juist waarderen, zolang je ze maar niet keihard de grond in boord, maar duidelijke punten noemt waar ze wat mee kunnen.

 9. Farah schreef:

  Erg duidelijk, maar ik verwacht eigenlijk toch ook niets anders. Waarom zou je als blogger liegen over een bepaald product, je valt toch al snel door de mand denk ik. Ik denk dat niemand op boze lezers zit te wachten (die door een zogenaamd positieve bericht product uitproberen) terwijl je zoveel tijd en energie steekt in een blog.

 10. Volgmama schreef:

  Ik heb één keer een artikel na plaatsing moeten aanpassen wat ik zelf wel vervelend vond. Bij de review kreeg ik twee varianten opgestuurd waarvan er 1 stuk ging, wat voorkomen had kunnen worden! Dus wilde ik dat als tip meegeven. Ik moest dat stukje verwijderen al was het goed bedoeld van me. Jammer dat ik deze waarschuwingstip door verkeerd gebruik niet mocht plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.