Geld verdienen met bloggen

geld verdienen met bloggen

Ik krijg steeds vaker vragen over dit onderwerp. Veel bloggers verdienen geld met hun blog, en vaak snappen mensen niet hoe dat kan. Bij mij gebeurt dat via gesponsorde artikelen en affiliatielinkjes. En daarnaast krijg ik zo nu en dan spullen om iets over te schrijven.

Geld verdienen met bloggen

In gesponsorde artikelen staan linkjes naar websites. Voor hen is dat reclame en daarom zijn bedrijven bereid daar geld aan uit te geven.  Zo nu en dan kom je op mijn site een artikel tegen met links erin. Hiermee verdien ik niet veel hoor, maar het zijn leuke extraatjes. Die artikelen schrijf ik gewoon zelf (tenzij anders vermeldt) en bedrijven beïnvloeden mijn mening nooit.

Sinds kort ben ik begonnen met affiliatielinkjes. Dit houdt in dat ik een klein percentage van het aankoopbedrag krijg, als iemand iets koopt via die link. In het artikel over Nomi’s verlanglijstje staan bijvoorbeeld twee linkjes naar bol.com. Ik krijg dus geen geld voor het plaatsen van de links, maar alleen als iemand ook echt iets koopt. Ik heb nog geen idee of dat een succes zal zijn, want ik ben er net mee begonnen.

Gratis spullen

Ook krijg ik zo nu en dan producten opgestuurd. Ik heb de laatste tijd bijvoorbeeld een paar mooie cadeaus voor Nomi gekregen en dat is natuurlijk altijd leuk. In ruil voor zo’n artikel, schrijf ik er iets over. Daar moet ik wel bij vertellen dat het altijd mijn eigen mening is, en dat ik nooit betaald word om iets positiefs te schrijven. Als iets mij niet bevalt, schrijf ik dat ook. Dat komt niet zo vaak voor, want ik neem alleen dingen aan waar ik een goed gevoel bij heb.

Als ik iets heb gekregen, of ik word betaald om bepaalde linkjes in een artikel te verwerken, zet ik dat onder het artikel. Zo is het voor jullie duidelijk dat die artikelen gesponsord zijn.

Hoe vinden bedrijven mij?

Ik krijg ook vaak de vraag hoe die bedrijven dan bij mij komen. Als ik spullen opgestuurd krijg, gaat dat vaak via een persbureau. Ik sta op verschillende perslijsten en op die manier krijg ik wel eens spullen. Als je zelf een blog hebt en je wilt op een perslijst, kun je natuurlijk zelf een mailtje sturen. Dat heb ik ook regelmatig gedaan, maar het gebeurt ook best vaak dat persbureaus mijn blog vinden, en mij dan op hun perslijst zetten.

Daarnaast werk ik ook wel eens samen met bedrijven zonder dat er een persbureau bij is betrokken.  Ik krijg dagelijks meerdere mailtjes van bedrijven en webshops waarin ze vragen om een samenwerking of waarin ze producten aanbieden voor een review. Je zult wel snappen dat ik niet overal ‘ja’ op kan zeggen, dan wordt het één grote reclamebedoeling hier. En dat zou ik jammer vinden. Ik kies dus dingen uit die goed bij mijn site passen, en dat zie je terug op mijn blog.

Bloggen voor het geld?

Een blog starten met als enige doel geld verdienen zou ik je niet aanraden. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik er iets mee verdiende, maar het begon natuurlijk als hobby. Als het je leuk lijkt om te bloggen zou ik het zeker doen, maar niet alleen voor het geld, want dan wordt het waarschijnlijk een flinke tegenvaller.

17 gedachten over “Geld verdienen met bloggen

 1. Channah schreef:

  Interessant artikel! Ik weet er inmiddels best wel wat vanaf, maar ik denk dat dit voor beginnende bloggers heel erg informatief is. Ik heb gemerkt dat je over het algemeen gewoon lekker moet bloggen over wat je leuk vind, en dat (wanneer je bekender bent) het balletje ook automatisch gaat rollen. Maar het een beetje de goede richting in helpen is natuurlijk nooit verkeerd! 🙂

 2. Nesrin schreef:

  Ik blog 1,5 jaar en heb mij nog niet echt verdiept in het reclame gebeuren met een blog. Wel heb ik wat samenwerkingen gedaan en het leukst vind ik dat er dan een winactie voor de lezers aan gekoppeld kan worden zonder teveel poespas.

 3. Frederique schreef:

  Ja voor bloggers is dit bekend terrein en dus herkenbaar maar lezers die zelf geen blog hebben vragen zich soms af hoe het nou precies zit en dan is dit een hele duidelijke post. Het valt me inderdaad op dat bepaalde mensen bang zijn dat gratis producten ook meteen betekent dat onze mening daardoor beïnvloed wordt maar ik doe hetzelfde als jij (en ik denk sowieso veel bloggers). Ik neem alleen producten aan waarvan ik van tevoren al een goed gevoel heb en als het tegenvalt dan schrijf ik dat gewoon.

 4. Leonie van Mil schreef:

  Leuk en leerzaam stuk. Ik ben zelf al enige tijd aan het bloggen, maar heb mij hier nooit in verdiept. Het lijkt mij ook leuk om wat meer met winacties te kunnen doen. Dus heel erg bedankt voor de leuke tips. Ik ga er mee aan de slag! 🙂

 5. kim_xazoe schreef:

  Leuk artikel, zeker om wat duidelijkheid te scheppen voor lezers.
  Zo weten ze precies wat wat betekent en ook dat het heus niet allemaal komt aanwaaien 🙂
  Wij zijn net begonnen en niet actief bezig met het werven. Vooral gewoon lekker bloggen zoals Channah zegt. We zien het allemaal wel 🙂

 6. Linda schreef:

  Nadat ik mijn blog registreerde bij de KvK kreeg ik ook regelmatig de vraag: ‘uh, verdien je dan geld met je blog’.
  Voor mensen die niet in het blogwereldje zitten is het een ver-van-hun-bed-show denk ik.

 7. Michelle schreef:

  Ik vraag me af of iedereen zich kan aanmelden voor zo’n perslijst of dat je dan een bepaald aantal bezoekers moet hebben. Want het lijkt me wel leuk om van bepaalde dingen op de hoogte gehouden te worden.

  • Malou schreef:

   Je kunt altijd een mailtje sturen. Het verschilt per pr bureau vanaf hoeveel bezoekers ze je inschrijven (en ze letten vaak ook op andere dingen). Je hoort vanzelf wel of je wel of niet op de perslijst kunt komen 🙂

 8. Nina schreef:

  Wat een goed en duidelijk artikel! Ik denk dat je informatie zeker nuttig is voor mensen die nog niet zo veel van sponsoring en affiliate af weten. En inderdaad, alleen schrijven over producten die bij jouw blog passen.

 9. Ester schreef:

  Leuk dat je hier zo open over schrijft. Benieuwd hoe de affiliatielinkjes voor je lopen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee en ben ook wat terughoudend op affiliate marketing… Hier vooral producten die me opgestuurd worden als review en af en toe een advertorial ertussen. Maar probeer de sponsored posts echt te beperken, tis leuk voor de bloggers… maar niet zo fijn voor de lezers, denk ik.

 10. Jacoline schreef:

  leuk en interessant artikel! Wij bloggen nu ongeveer een half jaar dus voor ons is dit welkome informatie! Altijd goed om te weten hoe dat nu precies werkt met affiliates en persbureaus. Voorlopig schrijven we nog even vooral wat we zelf leuk vinden en ligt onze focus op meer volgers. Heb je daar nog goeie tips voor? Succes met jouw blog!

 11. StephanieSmolders schreef:

  Tof dat je het even heel duidelijk maakt voor je lezers. Het is altijd tof om dingen te ontvangen zoals je inderdaad zelf zegt. Zolang het maar dingen zijn waar je anders ook over zou schrijven.

  Nog veel plezier!

 12. marjon schreef:

  Leuk om dit eens te lezen. Gewoon zoals het gaat en is. Ik heb soms het idee dat mensen willen gaan bloggen puur voor de extraatjes. Soms kom je vragen tegen van beginnende bloggers met de vraag waar ze dit allemaal kunnen regelen.
  Ik denk dat het vanzelf wel komt en als het niet zo is dan niet….. Ik blog nu 10 maanden en vind het vooral leuk voor mezelf. En sta verder ook niet ingeschreven bij persbureaus ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.