Hoe leer je je dreumes of peuter om zelf te spelen?

zelf spelen

Als derde kindje krijg je best veel aandacht van je grote broer en zus. Ze lopen lekker over je te moederen, ze zingen liedjes voor je, ze spelen gezellig met je… Hartstikke leuk, maar het zorgt er wel voor dat je kindje wat minder leert om zichzelf te vermaken. En als je broer en zus dan niet thuis zijn, wil je continu vermaakt worden door mama… Mama heeft natuurlijk ook andere dingen te doen en daarnaast is het hartstikke goed voor een kind om te leren om zichzelf te vermaken. Daarom heb ik mijn dreumes geleerd om zichzelf te vermaken en dat gaat steeds beter. Vandaag geef ik jullie wat tips.

Waarom zelf spelen?

Zelfstandig kunnen spelen is net zo belangrijk als in een groep kunnen spelen. Op deze manier kan je kind ontspannen en ontprikkelen en daarnaast is het ook erg leerzaam. Als een kind zelf speelt krijgt hij of zij rust, waardoor ze zelf ontdekken wat ze moeten doen in bepaalde situaties. En dat is dan weer goed voor de zelfstandigheid! (bron: kleuteruniversiteit)

Tips om je kind alleen te laten spelen

Natuurlijk is het hartstikke gezellig om samen met je kind(eren) te spelen en dat doen we dan ook regelmatig. Even samen spelen met de bal, een boekje lezen, liedjes zingen, et cetera. Maar zowel voor jezelf als voor je kind is het erg goed om je kind ook alleen te leren spelen. Met deze tips wordt dat wat makkelijker:

1. Zorg voor het juiste speelgoed

Kies voor aantrekkelijk en uitdagend speelgoed. Wij hebben in de woonkamer een kinderhoekje met speelgoedmanden en een keukentje. Het keukentje is bij alle drie mijn kinderen een groot succes en er wordt ontzettend veel mee gespeeld. Zo’n keukentje is zowel geschikt voor een rollenspel als om individueel mee te spelen. Elena gooit vaak allemaal speelgoed in haar pannetjes en na een tijdje roept ze ‘klaaaaar!’. En vervolgens begint ze weer opnieuw.

Ook dingen om mee te bouwen vallen altijd goed in de smaak. Het maakt Elena niet zoveel uit wat het precies is, zolang ze er maar mee kan bouwen en het vervolgens weer af kan breken (en door de hele kamer kan gooien…).

2. Niet te lang

Is je kind na een kwartiertje weer klaar met zelf spelen? Dan is dat prima. Veel dreumesen  en peuters kunnen zichzelf nog niet heel lang vermaken, dus als je kind na een kwartiertje weer aandacht van je wil, is dat prima. Als je je kind gaat verplichten om zich veel langer zelf te vermaken, werkt dat alleen maar averechts.

3. Begin samen

Wij beginnen wel eens samen ergens mee te spelen, bijvoorbeeld met de Duplo. Dan bouwen we samen iets en vervolgens vertel ik Elena dat ik even iets anders ga doen en dat ze er zelf verder mee mag gaan. Dan bouwt ze even verder en vervolgens bedenkt ze zich dat het véél leuker is om alles weer af te breken. Maar goed, daar vermaakt ze zich wel hartstikke goed mee.

4. Geef je kind de ruimte

Als je vlakbij je kind gaat zitten en hem of haar veel aandacht geeft, is de kans groot dat het alleen spelen niet goed lukt. Je dreumes of peuter wordt dan telkens afgeleid en uit het spel gehaald. Je bent misschien geneigd om dingen te zeggen als ‘wat ben je lief aan het spelen!’, maar dat kun je beter bewaren tot na het spelen.

5. ‘Nieuw’ speelgoed

Iets wat je kind een paar maanden niet meer gezien heeft, is hij of zij waarschijnlijk helemaal vergeten. Daarom wisselen wij regelmatig het speelgoed om. We hebben wat speelgoed op zolder liggen, wat we soms omwisselen met het speelgoed dat beneden staat. Vooral voor mijn dreumes lijkt dat speelgoed dan helemaal nieuw en daar kan ze zich dan goed mee vermaken.

6. Het is niet erg als het niet lukt

Heeft je kind geen zin om alleen te spelen? Ga dan niet pushen, maar probeer het een andere keer opnieuw. En het is ook helemaal niet erg om de televisie even aan te zetten, zodat jij even aan andere dingen toe komt!

Kan jouw kind goed zelfstandig spelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.