Oh help, hoofdluis op de peuterspeelzaal!

hoofdluis

Als ik het woord hoofdluis hoor, krijg ik spontaan jeuk op mijn hoofd. Toen Nomi net begon op de peuterspeelzaal hoorde ik dat hoofdluis op dat moment veel voorkomt. De leidster vertelde me toen dat ze daar nog nooit hoofdluis hebben gehad. Fijn om te horen natuurlijk. Maar vorige week zag ik opeens een briefje hangen waarop stond dat er hoofdluis geconstateerd was… Daarom ging ik op zoek naar mogelijkheden om hoofdluis te voorkomen.

Oh help, hoofdluis

Ik was natuurlijk niet zo blij, want ik zat totaal niet te wachten op hoofdluis (nee, wie wel…). Maar goed, niemand kan er wat aandoen. Ik ging maar eens op zoek naar wat meer informatie over hoofdluis, en of het mogelijk is om de kans op hoofdluis te verkleinen.

Hoofdluis voorkomen

Om nou tegen Nomi te zeggen dat ze op de peuterspeelzaal niet mag spelen met kinderen die op hun hoofd krabben… Nee dat leek me niet het beste plan. Daarom ging ik op zoek naar andere manieren om het te voorkomen.

– Haren vast doen

Als je haren niet alle kanten op wapperen, is de kans kleiner dat je besmet wordt met hoofdluis. Nou heeft Nomi niet zulk heel lang haar, maar voor de zekerheid maakte ik maar vlechtjes bij haar. Baat het niet, schaadt het niet.

– Haarlak en gel

Het schijnt dat meisjes die haarlak gebruiken minder vaak hoofdluis krijgen. Hetzelfde geldt voor jongens die gel in hun haren hebben. Nou ben ik normaal gesproken niet zo’n voorstander van haarlak bij Nomi, maar als het de kans op hoofdluis verkleint, wil ik het best proberen.

– Tea tree olie

Het is nooit bewezen, maar het schijnt dat een paar druppels tea tree olie helpt om luizen te voorkomen. Luizen zouden niet van de geur van de tea tree olie houden (snap ik wel, het stinkt nogal). Ik heb een druppel tea tree olie bij Nomi en Lenn achter hun oren gedaan en tot nu toe zijn ze luizenvrij (even afkloppen). Tea tree olie kun je onder andere kopen bij Kruidvat.

Wat als je kind luizen heeft?

Ik wilde voor de zekerheid ook weten wat ik zou moeten doen als iemand hier in huis luizen zou hebben. Ik kwam erachter dat je dan het volgende moet doen:

– Kammen met een luizenkam

Die luizen moeten natuurlijk uit het haar en dat kun je het beste doen met een luizenkam. Er zijn verschillende luizenkammen te koop en het leek me handig om er voor de zekerheid eentje in huis te hebben. Ik ging voor de goedkoopste die ik online tegenkwam, namelijk deze. Als je luizen hebt, is het verstandig om 2 weken lang te kammen met een luizenkam.

– Luizenshampoo

Met zo’n luizenkam kom ik waarschijnlijk wel door het haar van Nomi en Lenn heen, maar bij mijn eigen haar wordt dat een stuk lastiger. En als volwassene kun je natuurlijk ook hoofdluis krijgen. Daarom besloot ik ook shampoo tegen luizen te bestellen. Er zijn veel verschillende soorten te koop en daarom ging ik op onderzoek uit. Ik las veel positiefs over de shampoo van Prioderm en die bestelde ik.

Ik heb nu dus een luizenkam en luizenshampoo in huis, voor het geval dat. Mochten we luizen krijgen, dan zijn we in ieder geval goed voorbereid. En totdat de peuterspeelzaal weer luizenvrij is, blijven we maar regelmatig even checken of we geen luizen hebben. Dat doen ze op de peuterspeelzaal ook, wat wel heel fijn is. Want zij herkennen luizen waarschijnlijk wat beter dan ik!

Hebben jullie kinderen wel eens luizen gehad?

11 gedachten over “Oh help, hoofdluis op de peuterspeelzaal!

 1. Janine schreef:

  Hier heeft mijn zoontje het helaas wel gehad. Hij zit ook op de peuterspeelzaal. Waar het vandaan komt geen idee. Ik moet zeggen dat mijn zoontje iedere keer wel weer wat heeft als hij bij de peuterspeelzaal is geweest. Zoals ontstoken ogen, de vijfde ziekte, krentenbaard. Drama. Vooral met Luizen. Hij wilde niet graag meewerken maarja je moet toch de shampoo insmeren en het haar kammen..

  Azijn in het haar doen schijnt ook te helpen. Maar dat heb ik niet geprobeerd.

 2. Merel schreef:

  Ja we hebben weleens luizen gehad en ik hoorde van een deskundige dat je beter niet kan beginnen aan middeltjes tegen luis omdat t zonde is van je geld. Je kan beter heel veel kammen. En idd, wij hadden een keer prioderm. Die luizen liepen gewoon door, ook nadat ik pure prioderm op ze had gegooid. Ze waren ff versuft maar stonden na een tijdje weer op. Dus dat gebruik ik nooit meer.

 3. Wilma schreef:

  De lotion van premiderm werkt goed als ze toch besmet raken. En dan(beddengoed,kleding,jassen)
  alles wassen en vergeet je auto niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.