Jong moeder worden, hoe ervoer ik het?

jonge moeder

Laat ik eerst even zeggen dat ik helemaal niet echt het idee had dat ik onder de noemer ‘jonge moeder’ zou vallen toen ik net zwanger was. Ik was 24 en voor mijn gevoel was dat een hele normale leeftijd. Maar toen we de zwangerschap bekendmaakten, merkte ik dat veel mensen mij toch wel jong vonden. Daarnaast waren veel van mijn leeftijdsgenoten nog totaal niet bezig met het krijgen van kinderen, waardoor ik me uiteindelijk toch best een jonge moeder voelde. De reacties op het jong moeder zijn waren niet altijd leuk, mensen gingen er bijvoorbeeld vaak vanuit dat Nomi een ongelukje was. Vandaag vertel ik jullie hoe ik het ervoer om relatief jong moeder te worden.

Stoppen met de pil

Ik was 23 jaar toen ik stopte met de pil. Eigenlijk had ik nog wel eerder moeder willen worden, maar we besloten dat het verstandiger zou zijn als ik eerst mijn opleiding afmaakte. Toen ik mijn diploma op zak had stopte ik met de pil, en we gingen ervoor. We waren dolgelukkig toen we een tijdje later een zwangerschapstest in handen hadden!

Reacties

Bijna iedereen was verbaasd toen we vertelden dat ik zwanger was. Ik kreeg zelf reacties van ‘Oh echt? Of maak je een grapje?’. Toen realiseerde ik me pas dat ik misschien toch best jong was. Ik voelde me helemaal klaar voor het moederschap en daarom had ik eigenlijk niet zo verwacht dat mensen verbaasd zouden reageren.

‘Iedereen weet wel dat het een ongelukje was hoor’

Een paar weken laten hoorden we opeens dat ‘men’ dacht dat mijn zwangerschap niet gepland was. En iedereen scheen dat te weten. Blijkbaar is er iemand geweest die verteld heeft dat mijn zwangerschap niet gepland was, en veel mensen geloofden dat. Want ‘op mijn leeftijd wil je toch nog geen kinderen?’.

Verbaasde reacties vond ik niet erg, maar dit soort opmerkingen vond ik toch wel irritant. Het was net alsof ik een jaar of 16 was. Terwijl ik 24 was, 5 jaar een relatie had, getrouwd was en samenwoonde. Ook na Nomi’s geboorte bleken mensen mij een (te) jonge moeder te vinden. Ik hoorde wel eens ‘Hé, tienermoeder!’ of ‘Zo jong moet je toch nog niet aan kinderen beginnen?’. Ik moest er wel om lachen, want ik vond het best leuk om jonger geschat te worden.

jong moeder

Onzeker als jonge moeder

Het schijnt dat vrouwen die wat ouder zijn als moeder vaak wat zekerder zijn. Daar geloofde ik toen nog niet zo in, maar nu we 3 jaar verder zijn merk ik dat het wel waar is. 3 jaar geleden was ik een stuk meer onzeker dan nu. Ik trok me een stuk meer aan van wat anderen dachten en zeiden. Nou heeft dat natuurlijk niet alleen maar met leeftijd te maken, maar ik merk dat ik met de jaren wel steeds zekerder wordt. Zowel over mezelf als over het moederschap.

Leeftijdsgenoten

Veel van mijn leeftijdsgenoten waren nog met hele andere dingen bezig, en daardoor zijn er een aantal vriendschappen flink verwaterd. Meiden die ik een paar jaar geleden nog zag als beste vriendinnen, hebben Lenn nog nooit gezien. Jammer, maar blijkbaar waren onze levens te verschillend. Wel heb ik een aantal hele leuke mede-moeders ontmoet, waar ik heel blij mee ben!

Genieten van het moederschap

Als ik het over mocht doen, zou ik niks veranderen. Ik vind het perfect zo. Ik ben nu 27 en ik heb een dochter van 3 en een zoontje van 15 maanden, en ik geniet iedere dag van ze. Oké, ik kan ze ook wel eens achter het behang plakken, maar ik denk dat iedere moeder dat wel heeft.

Hoe oud was jij toen je moeder werd?

15 gedachten over “Jong moeder worden, hoe ervoer ik het?

 1. Talitha schreef:

  Ik was 19 toen ons zoontje werd geboren. Hij was niet gepland, maar zeker niet minder welkom. Ik had op dat moment al een diploma op zak maar had me aangemeld voor een niveau hoger. Dit heb ik niet af gemaakt omdat ik parttime ben gaan werken. In het begin liep mijn vriend (nu 23 jaar) nog stage voor zijn opleiding maar inmiddels heeft ook hij meerdere diploma’s op zak en een vaste baan. We hebben het nooit als een last ervaren dat we een kleine hadden, maar je merkt het wel net als wat jij zegt dat je leven heel anders word dan dat van je vrienden. Dat was even wennen maar we zijn gelukkig niemand ‘verloren’ 🙂 Ik ben nu 21 en we verwachten in april een tweede kindje, dit keer hebben we er wel heel bewust voor gekozen. Achteraf ben ik er wel heel blij mee dat het zo gelopen is, het gaat goed en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. We mogen dan beide wel heel jong zijn, je ziet ook gevallen van ouders boven de 30 (ik noem maar iets) die hun zaakjes helemaal niet op orde hebben en met dat in mijn achterhoofd trek ik me er nooit wat van aan als ik dingen hoor over dat we te jong zouden zijn.

 2. Maud | Maudgeniet.nl schreef:

  Zo leuk om te lezen dit! Ik was 23 toen ik zwanger was van Fenne en nét 24 geworden toen ze werd geboren. Wij kregen ook verbaasde (maar enthousiaste!) gezichten en heeel veel vragen of het ‘gepland’ was. Laatst was ik met Fenne (nu 2,5 en grote zus van Saar!) in de supermarkt en liep ze trots met een zakje brood. Kreeg ze de opmerking van iemand ‘Geef dat maar aan jouw oppas!’.. mijn reactie ‘ik ben haar moeder en dat mag ze best zelf vasthouden!’ Hahaha..

 3. Andrea schreef:

  Oei dan ben ik nog jonger haha ik was 21 toen ik beviel van de eerste en nu 24 en een half jaar geleden voor de 2e keer moeder geworden. Ik heb niks gemerkt van dat ik toen onzekerder was ofzo. Natuurlijk is alles de eerste keer als je moeder word maar dat geld voor iedereen. We hadden 5 jaar een relatie en waren getrouwd.

 4. Susan schreef:

  Ah, zo stom dat mensen er dan meteen vanuit gaan dat het een ongelukje was. Alsof je niet bewust ergens voor kunt kiezen. Supermooi juist! Ik ben nu 25 en ben wel uitgerekend op een datum dat ik 26 ben, maarrr… Ik denk dat ‘ie nog wel komt op m’n 25e. We shall see. Goed artikel!

 5. Lisanne schreef:

  Mooie blog! Ik kan me voorstellen dat het soms vervelend is dat mensen denken dat Nomi een ongelukje was terwijl je er zo bewust voor gekozen hebt. Ik was 25 en was dus iets ouder, maar nog steeds relatief jong. Ik heb nooit zulke opmerkingen gehad of dit gevoel gehad, dus misschien dat die twee jaar toch een verschil maakt.

 6. Dhini schreef:

  Ik was te oud. wij hebben spijt dat wij niet gelijk een baby maakten. Want wij willen nog eentje er bij. Zo sad! Maar ik geniet elke dag van mijn zoon die nu al zeven jaar oud.

 7. Debbythechocoholic schreef:

  Ik ben zelf nog geen mama, maar ken wel vrouwen die op een jongere leeftijd al aan kinderen begonnen, sommigen hebben ondertussen al 2-3 kids. Vanaf het moment dat je je klaar voelt om mama te worden, zit je goed. Leeftijd maakt echt niets uit, zolang je je kleintje alles geeft wat ie kan wensen ☺️ (Vooral veeeel liefde dus!)

 8. Amylia schreef:

  Ik ben nu 30 en ben zo druk bezig en mijn man en ik hebben zo veel plezier… dat bij ons de goesting er zo nog niet is. Ik denk er wel regelmatig over na… Wie weet ooit!

 9. Bonsje Kraaij-van den Berg schreef:

  ik ben straks 37 als mijn eerste kindje geboren word. In mijn omgeving ben ik een hele oude moeder 😉 Al mijn vriendinnen kregen hun eerste tussen hun 20e en 24e, ik blijf dus altijd de vreemde eend 😉 Mijn kinderwens bestaat al sinds mijn 26e maar het lukte gewoon niet eerder. Nu ben ik spontaan zwanger geraakt na 2 pittige trajecten heel onverwacht…een heel gewenst ongelukje dus 😉 Maar ik voel me ook overal onzeker over hoor, ik blijf bang dat het echt niet zo mag zijn!

 10. Mary schreef:

  Ik was 1’5 week na de geboorte van me dochtertje 20 geworden in Februari. Zij was zeker niet gepland en ik had gewoon de pil maar ik raakte toch zwanger en ook al had ik haar niet in mijn planning was ik zeker blij om moeder te worden Ik kwam ook Pas met 19 weken achter dat ik uberhaupt een leven in me had. Mensen wouen dat ik weg deed omdat jong was en net was begonnen mt me opleiding blablabla maar wat mensen niet wisten dat ook al was ik maar 1 maand zwanger niet weg ging doen sowieso ik Ben dol op kinderen en werkte toen ermee in de recreatie brounch. Ik vond in het begin moeilijk wat mensen vonden maar zeker na de geboorte van me dochtertje trok ik al niks van aan terwijl ik in ziekenhuis huilde van geluk Andere huilde om een ramp. Nu is me dochtertje 19 maanden en Ben 27 weken zwanger van een prachtige geplande wondertje die ook in februari wordt geboren als niet eerder geboren wordt.
  19/20 jaar is misschien jong maar soms zijn meiden van die leeftijd meer volwassener dan iemand van 30 jaar. Misschien geen vaste baan, afgemaakte opleiding of eigen huisje maar soms zijn die jonge moeder harde werkers of studenten die toch een prima gezonde berzorgde lesvolle liefdevolle moeders zijn.

 11. esther schreef:

  Mooi, eerlijk blog! Ik was al de 30 gepasseerd. Wilde jong moeder worden maar het liep anders. Was zeker onzeker in het begin maar mijn lief had al ervaring met zijn dochter en dat heeft mij onwijs geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.