Moederschap en vriendschap

Als je moeder wordt, verandert je leven natuurlijk behoorlijk. Zelf werd ik vrij jong moeder en in mijn omgeving zijn weinig leeftijdsgenoten die kinderen hebben. Mijn leven is dus totaal anders dan dat van hen, en dat heeft ook gevolgen gehad voor bepaalde vriendschappen.

Moederschap en vriendschap

Nou snap ik best dat niet iedereen al interesse heeft in baby’s. En ik verwacht ook echt niet dat ik overspoeld word met berichtjes over hoe het met Nomi gaat. Maar van sommige mensen had ik wel wat meer verwacht. Nomi is nu 10 maanden en er zijn een aantal mensen in mijn omgeving die haar nog nooit hebben gezien.

Nooit langskomen

Vind ik dat erg? Eerst wel. Ik vond het heel jammer dat vriendschappen verwaterden en dat mensen geen interesse toonden in Nomi. Voor mij is ze het belangrijkste in de wereld en dat wil ik graag delen. Maar blijkbaar heeft niet iedereen daar behoefte aan en inmiddels heb ik me daarbij neergelegd. Ik heb besloten om me er niet meer aan te storen. Ik ga er vanuit dat het niet iets persoonlijks is, maar dat sommige mensen baby’s gewoon niet interessant vinden.

Andersom

Gelukkig is het andersom ook voorgekomen. Mensen die ik helemaal niet zoveel sprak, tonen ontzettend veel interesse in Nomi. Een van mijn oud klasgenootjes kwam bijvoorbeeld al langs om Nomi te zien toen ik nog in het ziekenhuis lag en ik vond het heel leuk om Nomi aan haar te kunnen laten zien. Tijdens mijn zwangerschap hadden we ook veel contact en nu nog steeds.

Vriendschappen met andere moeders

En ik vind het nu ook erg leuk om in contact te komen met andere moeders. Niet om alleen over baby’s te praten, maar ook om het over andere dingen te hebben. En soms is het juist heel lekker om even niet over babydingen te hebben, maar om gewoon te kletsen over van alles en nog wat.

Zijn jouw vriendschappen veranderd toen je moeder werd?

9 gedachten over “Moederschap en vriendschap

 1. Cindy schreef:

  Ik ben zelf geen moeder, maar ik merk wel dat vriendschappen inderdaad verwaterd zijn toen vriendinnen van mij moeder werden. Het is ook niet altijd leuk om altijd dingen over andermans kind te horen, terwijl je gewoon even als vriendinnen onder elkaar wilt zijn. Nu is het ook wel zo dat ik ben verhuisd en dat dat ook wel mee speelt, maar soms lopen die dingen nu eenmaal zo. Het is niet zo dat ik er geen begrip voor had hoor, ik paste mijn planning graag aan als er een kindje mee ging naar een vriendinnenafspraak en ik vond het ook altijd leuk, maar soms gebeurd het gewoon.. Ik hoop alleen heel erg dat ik in de toekomst, als ik moeder ben, de vriendinnen die ik nu heb mag behouden en daar ga ik ook zelf aan werken

 2. Leonie schreef:

  Je omschrijft het heel mooi… ik merk hier ook heel erg verandering in sommige vriendschappen en familie banden.. De 1 staat gelijk op de stoep en de andere zijn nu hij 3 maanden is nog nooit geweest.. Het valt mij ook erg tegen soms, maar je kan niet anders als je eroverheen zetten… Merk ook wel dat ik zelf veranderd ben… ik zit in andere fase en hun nog in oude fase.. Gelukkig zijn er ook nieuwe vriendschappen 🙂

 3. Bianca schreef:

  Herkenbaar ;) menig traantje gekost, en boosheid, onbegrip en alles wat daar bij hoort.Bij mij heeft het accepteren alleen wat langer geduurd als bij jou 😉
  Mensen die ik al kende vanaf dat ik een jaar of 9/ 10 was.. die ineens in een andere levensfase zaten en het zelfs niet eens op konden brengen om interesse te tonen.
  Gelukkig komen er nieuwe vriendschappen in de plaats. Mensen die wel met de zelfde dingen bezig zijn en inderdaad in het ritme van het kleintje leven ipv een (toen der tijd) 25 jarige.

  Ooit, als deze mensen zelf kindjes krijgen, wie weet wat er dan zal zijn…

 4. Jennifer schreef:

  Ik heb ook wel wat vriendinnen 'verloren', maar dat is ook de levensfase waarin ik zit nu. Zij studeren door en hebben andere prioriteiten dan wekelijks op de koffie komen naar een gillend en gierende baby zitten te kijken.

 5. Nesrin schreef:

  Heel herkenbaar dit en ik heb hetzelfde ervaren. Ik vind het knap dat je hierbij neerlegt want energie steken in mensen die jou en jouw gezin niet willen zien zijn de moeite niet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.