Groeicurves en het consultatiebureau

groeicurves

‘Maar hoe oud is ze dan?’ vroeg de verpleegkundige op het consultatiebureau. Ze keek naar Nomi alsof ze water zag branden nadat Nomi ‘boekje pakken mama’ zei. ‘Volgende maand wordt ze 2’. ‘Oh.. Ja want ze praat al zo goed, maar ze is nog wel heel licht hè?’. ‘Ja klopt’. Zo gaat het eigenlijk iedere keer als ik met Nomi op het consultatiebureau kom. Eerst stoorde het me, nu trek ik me er niks meer van aan. Nomi is niet groot nee, en doordat ze al vrij goed praat krijg ik regelmatig de vraag hoe oud ze is. Dat klopt niet helemaal bij elkaar, maar Nomi doet het hartstikke goed en daarom maak ik me daar totaal geen zorgen over.

Groeicurves en het consultatiebureau

Ik was op het consultatiebureau om Lenn even te laten wegen. ‘Wauw, wat een wolk van een baby zeg! Je kunt wel zien dat hij het goed doet. 2 maanden ja? Hij is echt al groot zeg!’. Ze waren alleen maar positief over Lenn. Ik wist helemaal niet dat de medewerkers op het consultatiebureau überhaupt zo positief konden zijn.

groeicurve jongen

De groeicurve van Lenn

Eigen lijntjes

Lenn woog 6,4 kilo. Vrij veel, maar dat kun je ook wel aan hem zien. Dat hij een stukje boven het gemiddelde zit in de groeicurve vonden ze helemaal niet erg. Omdat we er toch waren, heb ik Nomi ook even gewogen. 11 kilo. ‘Goh ja. Maar ze is ook nooit zo groot geweest hè? Nou ja, volgende maand moet ze toch naar de arts’. Ugh. Nomi zit op het 25% lijntje, maar die volgt ze al bijna 2 jaar keurig. Ze komt dus genoeg aan, maar ik krijg iedere keer weer te horen dat ze toch wel licht is.

groeicurve meisje

De groeicurve van Nomi

Ook Lenn volgt zijn eigen lijntje, en hij zit een heel stuk hoger in de curve. Daar zijn ze alleen maar positief over. Maar om dat gemiddelde lijntje te krijgen, moeten er toch ook kindjes onder het gemiddelde lijkt me. Aangezien het hartstikke goed gaat met Nomi maak ik me er totaal geen zorgen over, maar het verveelt wel een beetje om iedere keer dezelfde opmerkingen te krijgen.

Verschillen

Toen ik thuis in Nomi’s groeiboekje keek, zag ik dat ze bijna een half jaar was toen ze het gewicht had wat Lenn nu heeft. Een flink verschil en ik vind het best grappig om te zien. Lenn ging als een speer door de kleinste maatjes, terwijl ik bij Nomi niet kon wachten totdat ze eindelijk in maat 62 paste. Vorige zomer ging ik voor Nomi de stad in om wat kleertjes in maat 68 te halen, omdat de kleertjes die ik op de gok had gekocht toch echt nog te groot waren, terwijl ik voor Lenn maar eens de stad in ging omdat zijn truitjes naveltruitjes begonnen te worden. Het zijn echt totaal verschillende kinderen en eigenlijk vind ik dat juist hartstikke leuk.

Hoe zitten jullie kinderen in de groeicurve?

15 gedachten over “Groeicurves en het consultatiebureau

 1. Kirsten schreef:

  Lenne zit op het gemiddelde, zowel qua lengte als qua gewicht. Kan het mij voorstellen dat het ergens wel frustrerend is om het telkens opnieuw te horen, maar beter iets te licht dan te zwaar denk ik dan! 🙂

 2. Annemieke schreef:

  Mijn kinderen zijn ongeveer van dezelfde leeftijd als die van jou, dochter eind oktober 2014 en zoon begin juli 2016. Daarom is het extra leuk om je blog te lezen. Mijn dochter heeft ook altijd onder het gemiddelde gezeten, moesten zelfs een extra keer naar het CB. Maar toen keek die arts echt van ‘wat doen jullie hier, ze ziet er prima uit en eet gewoon goed’. Eind van deze maand maar weer kijken wat het CB zegt.
  Onze zoon zit gewoon op het gemiddelde.

  Ik heb nog wel een vraag voor je.. hoe doe je het zo alleen (als je man werkt) met 2 kids?Ik merk dat ik het wel lastig vind om de aandacht te verdelen tussen een veeleisende peuter en een baby die soms niet wilt slapen.. Loop dan 10x heen en weer tussen peuter en baby..

  • Malou schreef:

   Haha dat laatste doe ik ook vaak hoor 😉 Ik probeer ze regelmatig tegelijk aandacht te geven, door bijvoorbeeld met zijn drieën op de bank te gaan zitten. Verder is het soms inderdaad even puzzelen, maar het scheelt dat Nomi het niet erg vind als ik naar Lenn toe loop.

 3. Mecra schreef:

  Mijne nu 6 maanden volgt zijn lijn goed klein beetje boven de ‘gemiddelde’ lijn… ben voorlopig niet van plan me zorgen te maken dus 🙂 maaree ze schelen dus 2 kg met Lenn dus hij is idd een flinkerd!

 4. Margriet schreef:

  Onze Annebel zit qua gewicht zelfs nog boven de marge, toch zeggen ze er niets van, want ze is een borstvoedingskind. Ze zit nu al met haar 7 weken in maat 62, daar zit ze al bijna twee weken in zo groot is ze. Maar goed, ik heb nog niet heel veel ervaring met het consultatiebureau dus we gaan wel zien wat ze de volgende keer te zeggen hebben. Ieder kind is anders, en als ze wel steeds mooi een eigen lijn volgen dan zou ik me er inderdaad niet erg veel van aan trekken wat ze te zeggen hebben.

 5. Roxanne schreef:

  Oh vreselijk he die groeicurves! Marcel zit met zijn lengte op het +1 lijntje en met zijn gewicht op het -1 lijntje. Ik zeg al steeds tegen ze dat ie toch maar één kant op kan groeien en hij volgt keurig zijn eigen lijn. Hij vreet zich elke dag vol. Is blij en gezond. Ik maak me dus geen zorgen. Het is wel storend dat ze er dan vaak wat van zeggen. Hoewel onze laatste arts zei ‘jeetje wat beweegt hij veel’ en ze vond het dus niet gek dat er geen vetjes aan zitten. 😉

 6. Marijke schreef:

  Ik heb een gemiddeld kind en een kind dik onder het gemiddelde.
  Bij de eerste altijd gezeur omdat ze een mm onder het gemiddelde zat. En bij de tweede altijd alleen maar positivitieit want hij volgt zo mooi zijn eigen lijntje. Tja, niet te begrijpen dus……

 7. Lianne huisken schreef:

  Mitch is ook groot, maar volgt ook zijn eigen lijn. Net als lenn een grote baby en heeft dat elke keer weer volgehouden. Hij is 3 jaar oud, 1.04meter en 17kilo. In verhouding helemaal prima, maar voor zijn leeftijd ook boven de gemiddelde lijn. Hij praat ook erg duidelijk, weet veel, praat erg wijs. Doordat wij veel boekjes lezen en gesprekken met hem voeren. Hier krijg ik ook vaak de vraag hoe oud hij is en zijn leeftijd wordt erg overschat.

  Geen zorgen maken om nomi, ook zij komt er zeker wel. Niks mis met die kleintjes.

  Liefs lianne

 8. Nikki schreef:

  Ze hebben altijd wel wat te zeuren daar. Mijn zoontje is vanaf dag 1 al te groot en te zwaar. Word bijna 2 en als je die tussen de 3 jarige zet zie je hem niet. Past hij kwa lengte perfect bij maar praten is die trager, hij liep wel al met 11 maanden los. Fijne motoriek is wel super goed alm

 9. Helma keijzer schreef:

  Beide dames er onder. Mila nu 6 is 112 cm en 15 kilo. Altijd de kleinste en een spriet. Emmie is nu 14 maanden 9 kilo 75 cm. Ook op d’r eigen lijn. 68 past goed hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.