Kinderen en het coronavirus; uitleggen zonder bang te maken

corona uitleggen kinderen

‘Mam, wanneer ga ik eigenlijk weer naar school?’, vroeg Nomi vanochtend. En Lenn wilde weten wanneer hij weer naar peuterzwemmen mag. Nou ja, voorlopig in ieder geval niet. Ook al zijn ze nog klein, ik leg ze wel uit wat het coronavirus is, en waarom we zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Maar ik wil ze niet bang maken, dus ik let er goed op wat ik ze wel en niet vertel. Vandaag vertel ik jullie daar meer over.

Uitleggen aan Nomi

Ik heb een tijdje gewacht met vertellen over het coronavirus. Wel weet ze al een tijdje dat ze goed haar handen moet wassen, omdat er veel mensen ziek zijn. Ik legde uit dat je zelf ook ziek kunt worden als je je handen niet goed wast en dat je ook anderen kunt besmetten. Ze was het er helemaal mee eens dat we dat niet willen, en ze waste regelmatig 20 seconden lang haar handen. Zo vaak zelfs, dat ze er schrale handen van had gekregen!

Scholen dicht

Even later moest ik Nomi vertellen dat ze voorlopig niet naar school zou kunnen, door het coronavirus. Dat maakte best veel indruk, maar ze begreep het wel. Ze snapte dat mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus en ze daarom niet naar school gaat. Ze weet ook dat dat de reden is waarom ze geen zwemles en ballet heeft, waarom we niet op bezoek gaan bij mensen, et cetera.

Wat weet ze precies?

Ik vind het belangrijk dat ze weet wat het coronavirus is en waarom we bepaalde maatregelen nemen. Maar ik wil haar niet bang maken. Nomi weet dat je ziek wordt van het coronavirus en dat mensen ervan gaan hoesten en koorts krijgen. Ik heb haar verteld dat vooral oude mensen er heel ziek van worden, en dat kinderen meestal alleen verkouden worden. Zelf wil ze niet verkouden worden, maar ze is niet bang voor het virus.

Uitleggen aan Lenn

Bij Lenn is het wat lastiger, want de impact van dit virus is voor hem erg moeilijk te begrijpen. Logisch, want hij is natuurlijk nog maar 3 jaar. Ik heb hem uitgelegd dat we voorlopig zo veel mogelijk binnen blijven, omdat mensen anders ziek worden van elkaar. Hij weet dat iemand die verkouden is, anderen kan aansteken en in theorie snapt hij wel dat we daarom even nergens naartoe gaan.

‘Maar ik wil ook mee naar de supermarkt!’

Nomi en Lenn gaan in het weekend vaak mee boodschappen doen. Dat vinden ze hartstikke leuk, maar nu doen we dat even niet. En dat is natuurlijk niet leuk voor ze. Nomi begrijpt het wel en accepteert het nu ook, maar Lenn was er best boos om.

Verder vraagt hij regelmatig ‘ga ik morgen naar school?’ of ‘ga ik morgen zwemmen?’. Telkens vertel ik hem dat dat allemaal even niet doorgaat door het coronavirus. Lenn vindt het niet zo erg om niet naar school te gaan, maar hij vindt het wel jammer dat hij niet mag zwemmen. En dat is natuurlijk ook niet leuk voor hem.

Hij snapt ook niet goed hoe lang deze quarantaine duurt en dat maakt het ook lastig voor hem. Als ik tegen hem zeg dat het in ieder geval nog twee weken duurt, zegt hem dat niks. Ik ga het ook niet te veel uitleggen, want de kans is natuurlijk aanwezig dat het allemaal nog langer gaat duren. Nomi begrijpt dit beter, want zij snapt heel goed wanneer het weekend is. ‘Dat is als papa vrij is’, zegt ze dan. Bij twee weken horen twee weekenden, en daardoor heeft zij daar een beter tijdsbesef bij.

Gelukkig vinden Nomi, Lenn en Elena het nu nog niet erg om veel thuis te zijn. Vooral Elena vindt het erg gezellig dat Nomi en Lenn nu zoveel thuis zijn. Nomi en Lenn vermaken zich over het algemeen wel, hoewel ze wel vrij veel ruzie maken. Maar dat zal vast bij meer gezinnen zo zijn!

Heb jij je kinderen uitgelegd wat het coronavirus is? En snappen ze het een beetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.