MILOU VERTELT; IK BEN EEN HOOG SENSITIEF PERSOON

Laatst besloot ik een nieuwe rubriek te beginnen op mijn blog, waarbij lezeressen hun verhaal mogen vertellen. Vandaag vertelt Milou haar verhaal. Ze is 23, zwanger van haar eerste kindje en ze is een hoog sensitief persoon. Een onderwerp waar de meeste mensen (waaronder ik) nog niet veel over weten.

Graag deel
ik hier mijn verhaal omdat er over dit onderwerp nog niet veel word gesproken en
dit vaak wordt verward met ADHD.
Sinds ik
mij kan herinneren heb ik altijd het gevoel gehad anders te zijn dan anderen.
Dit begon al op de basisschool. Ik merkte dat ik met bepaalde problemen of
situaties heel anders om ging dan andere kinderen uit mijn klas. Ik voelde
overal prikkels vandaan komen.
Ik voelde
als kind al heel veel emoties in mijn lijf. Ik wist niet waar dit vandaan kwam.
En merkte dat andere kinderen bij bijvoorbeeld een ruzie er zo overheen waren. Terwijl
ik hier nog dagen mee kon zitten. Ik werd soms gek van mijn eigen zorgzaamheid
naar andere toe.
Vooral
tijdens mijn middelbare schoolperiode kreeg ik steeds meer last van alles wat
ik aanvoelde. Waarom voelde mijn hele lijf zo raar als ik een bepaalde
situatie/klas binnen stapte? Waarom droom ik mijn hele leven al zo heftig en
elke dag? Hoe kan het dat ik iemands gevoel kan voelen en hier zo lang mee
bezig blijf? Deze vragen
gingen regelmatig door mijn hoofd.
Op een dag
gaf iemand mij een boek en vertelde erbij “Milou, volgens mij ben jij dit”. Ze
gaf mij het boek Hoog sensitieve personen Hoe
blijf je overeind in een wereld die je overweldigt?
van Elaine N. Aron. Ik
ben dit boek gaan lezen en het leek alsof ik in mijn wereld kwam. Wat een
herkenning! Ik ben gelijk meer gaan opzoeken over HSP. Ook heb ik verschillende
testen gedaan, zo ook een officiële test. Uit deze test bleek dat ik heel hoog
scoorde en een hoog sensitief persoon ben. Normaal zijn mensen niet blij als er
een stempel word opgedrukt met wat je bent. Maar oh wat was ik blij. Eindelijk
wist ik waardoor ik mij zo voelde.
Zelf vond
ik het boek soms erg negatief overkomen. Dus ging ik op zoek naar meer positieve
verhalen. Zo kwam ik terecht bij Vereniging Hooggevoelig. Ik melde mij aan als
lid en ging naar het HSP Praatcafé. Wat was ik zenuwachtig! Wat trof ik aan?
Hoe is het om andere die HSP zijn te ontmoeten? Ik ben nog elke dag blij dat ik
die stap heb gezet. Eindelijk waren er mensen die mij begrepen. Die hetzelfde
voelde als mij. Waarom waren relaties lastig? Hoe komt het toch dat ik zo’n
gevoel krijg als er een auto met sirenes langs komt? En die dromen? Ik kreeg eindelijk
antwoord hierop. Tijdens deze avonden leerde ik ook hoe ik hier mee moest om
gaan. En dat HSP een mooie karaktereigenschap is waarmee je wordt geboren.
Door deze
vereniging ben ik mijzelf gaan accepteren zoals ik ben. Natuurlijk zijn er
dagen dag ik baal dat ik HSP ben en wordt alles wat ik voel mij soms teveel,
maar ik ben vooral heel erg trots op mijn zesde zintuig. Ja, zo noem ik het. Dat
ik alles intenser meemaak, vooral bij anderen, kan alleen maar mijn geluk zijn.
Zo kan ik iemand goed aanvoelen en er echt voor iemand zijn. Op mijn werk kreeg
ik weleens van patiënten te horen dat ik precies luister naar ze op de manier
die zij fijn vinden en heel goed dingen kan aanvoel. Hier kan ik alleen maar
heel blij om zijn.
Nu ik
zwanger ben, merk ik dat mijn HSP wat heftiger is dan normaal. Naast de normale
hormonen bij een zwangerschap, ben ik gevoeliger voor licht en geluid. Ook
droom ik weer heel heftig. Emotioneel beleef ik alles veel intenser. Ik ben ook
heel benieuwd hoe ik ben als moeder met HSP.
De kans
dat mijn kindje ook HSP is, is aanwezig. Ik hoop dat mijn kindje dit
niet overneemt. Maar mocht dit wel zo zijn dan zal ik mijn kind hier altijd in
ondersteunen en laten zien hoe mooi hoog sensitief personen zijn.
Waren jullie al bekend met HSP?
Wil jij ook je verhaal vertellen? Stuur dan een mailtje naar malou_beld@live.nl.

7 gedachten over “MILOU VERTELT; IK BEN EEN HOOG SENSITIEF PERSOON

 1. Cindy schreef:

  Ik ben zeker bekend met HSP, ik heb het namelijk zelf ook. Ik ben er pas achter gekomen, maar ineens viel alles op zijn plek. Grappig dat jij ook in de zorg werkt, dat doen namelijk veel HSP-ers. Ook ik krijg wel eens te horen dat patiënten het fijn vinden als ik luister. Maar ik vind het soms best vermoeiend, ik trek heel veel persoonlijk aan en heftige dromen heb ik ook heel veel last van. Ik heb baat bij een natuurkundige masseuse en de site sochicken.nl is ook fijn vol tips. Geniet van je zwangerschap!

 2. Daniëlle schreef:

  Wat fijn om te lezen! Ik ben zelf namelijk ook HSP'er! Heel herkenbaar. Ik ga er binnenkort toevallig ook een blogje over schrijven, want vind het zei belangrijk dat hier meer bekendheid over komt!!

 3. Sylvie schreef:

  Mooi artikel! Ik ben zelf ook getest als HSP-er, en ondanks dat ik niet zo van labeltjes houd, helpt deze wetenschap me wel om bepaalde gedragingen/gedachten te herkennen als typisch voor HSP, en dan kan ik ze beter plaatsen, en ook beter "wegzetten". Herkenbaar dus!

 4. Marit schreef:

  Ook voor mij heel herkenbaar! Ik ben er een paar jaar geleden achter gekomen. Ik doe een studie om docent te worden, dus het zorgzame etc. komt me heel bekend voor. Het is wel iets dat niet veel mensen snappen en dat is soms best lastig.

 5. Divine Vitalityy schreef:

  Heel erg interessant! Ik ben zelf ook erg gevoelig, waarschijnlijk ook wel HSP al zeg ik dat eigenlijk nooit omdat ik er toch wel wat moeite mee heb. Het voelt voor mij soms een beetje als een zwakte omdat ik soms zo moeilijk tegen druktes etc kan, erg vervelend en ik heb hier zeker nog stappen in te zetten met dat accepteren en er mee om leren te gaan. Wat mij trouwens wel goed helpt is magnesium, B12 en Bachbloesem (vooral; Aspen), hierdoor kan ik wat meer incasseren en ben ik wat minder snel vermoeid. Misschien heb jij er ook iets aan 🙂

 6. Cassandra schreef:

  Wat goed om dit te lezen!
  Ik ben zelf ook een HSP-er en af en toe nog steeds zoekend hoe ik hier het beste mee kan omgaan. Goed dat je je verhaal verteld! Inspireert me om het wellicht ook op mijn blog eens aan te snijden! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.