OVER BORSTVOEDING GEVEN IN HET OPENBAAR

Ik moet toegeven dat ik het in het begin best eng vond om borstvoeding te geven in het openbaar. In het ziekenhuis en ook thuis had ik er geen enkele moeite mee, ik heb meerdere mensen (lactatiekundigen, verpleegsters et cetera) mee laten kijken en dat vond ik geen enkel probleem. Toch was het voor mij best een stap om in het openbaar borstvoeding te geven.

Ik weet dat meer moeders het eng vinden, maar eigenlijk is het onzin. Wat vaak vergeten wordt, is dat borsten hiervoor bedoeld zijn. Ze zijn niet bedoeld als iets seksueels, de natuur heeft een vrouwenlichaam zo gemaakt dat ze haar kind ermee kan voeden. Dus waarom wordt er dan nog steeds zo spastisch over gedaan?
De eerste keer dat ik Nomi in het openbaar voedde, was in de Prénatal. Een redelijk veilige plek en er stond zelfs een stoel met een voedingskussen. Dat ging prima en sindsdien heb ik het vaker gedaan. En weet je, je ziet helemaal niks. Ik draag vaak een hemdje met een shirtje er overheen, ik klik mijn bh los, vervolgens doe ik mijn shirt omhoog, ik leg Nomi goed en dan doe ik mijn bh een stukje omlaag.
Wat me vooral stoort, is dat borsten overal te zien zijn, maar als je je kind aan het voeden bent, is het opeens ongepast of vies voor sommigen. Ik snap dat echt niet.
Wat ik ook niet snap, is dat er opeens steeds meer doeken of zelfs hele tenten op de markt komen om onder te voeden. Waarom moeten we ons daaronder verstoppen? Als je bang bent dat iemand je borsten ziet, kun je toch gewoon een sjaal of een hydrofiele luier gebruiken?
Ik snap best dat mensen het niet prettig vinden als een vrouw haar borsten flasht in het openbaar. Maar volgens mij doet bijna niemand dit. Als ik vrouwen borstvoeding zie geven in het openbaar, zie ik dat altijd op een hele discrete manier gebeuren. En ik vind het altijd heel mooi om te zien.
Hoe denken jullie hierover?
Gerelateerde artikelen:

– Geef je nou nog steeds borstvoeding?
– Drie maand borstvoeding; mijn ervaring

12 gedachten over “OVER BORSTVOEDING GEVEN IN HET OPENBAAR

 1. Lilian schreef:

  Ik vind het geen enkel probleem als mensen hun kind voeden in het openbaar. Maar sommige vrouwen doen het zo 'activistisch' waarbij je echt zoveel mogelijk moet zien en dan het liefst ook bij zoveel mogelijk (oudere) mensen die zich daar onprettig bij voelen. En daarvoor vind ìk het te privé. Het hele idee van borstvoeding lijkt mij dat je extra 'bond' met je kind en niet dat je actie aan het voeren bent naar de buitenwereld.

  Maar wat jij zegt, de meeste moeders doen het gewoon discreet en praktisch, dan lijkt het me alleen maar superhandig 🙂

  • Anoniem schreef:

   Dat vraag ik me af. Juist van dit soort opmerkingen word ik heel onzeker over voeden in het openbaar. Discreet voeden vond ik best moeilijk, mijn zoontje kon alleen goed aanhappen als ik mijn hele borst tevoorschijn haalde en ik moest ook nog een tepelhoedje gebruiken en een doek trok hij weg. Bovendien vond ik het zelf ook heel lastig zien of hij goed aanhapt met doek ervoor. Inmiddels niet meer en gaat het beter, maar nu wil mijn zoon na 3 slokken steeds rond kijken waardoor toch weer alles te zien is. Ik vind het zelf niet prettig dus voed eigenlijk alleen nog thuis (tenzij het echt niet anders kan). En dit soort reacties dragen hier aan bij. Zijn er echt moeders die op straat "kijk mij nou eens zien voeden, dit draait om mijn vrijheid en totaal niet om mijn kind" voeden? Ik denk van niet. Maar ik ben wel bang dat de manier waarop ik voedde bij mensen dus wel zo over komt. Dat vind ik vervelend.

 2. Marije schreef:

  Wat een grappig plaatje (de bovenste), die had ik nog niet gezien haha. Ik geef mijn dochter van 7,5 maand ook borstvoeding. Ik ben erg blij dat ik dit nog kan doen, want het is niet vanzelfsprekend.
  Dit doe ik eigenlijk nooit in het openbaar, maar als het niet anders kan dan zou ik dat wel doen. Als mijn dochter honger heeft dan wil ik haar ook wat geven op dat moment. Ik heb er daarom zeker geen moeite mee als andere vrouwen dit in het openbaar doen. Die doeken enzo die nu verkocht worden vind ik belachelijk. Volgens mij kun je er prima gewoon voor zorgen dat er weinig borst te zien is. En daarnaast kun je ook op een rustig plekje gaan zitten of met je rug naar de mensen toe, zodat anderen zich er niet ongemakkelijk bij voelen.

 3. mijnleveninbeeld schreef:

  Zelf word ik er vaak wel een beetje ongemakkelijk van. Als je niks kunt zien is het anders, maar een tijdje terug was er een vrouw in de winkel die zo haar borst eruit haalde en haar kind de borst gaf. Nu werk ik in een schoenenwinkel en ik voelde me daar toch ongemakkelijk bij en je kon zien dat andere mensen ook dat gevoel erbij kregen. Nu weet ik niet hoe het is als ik straks zelf moeder ben, maar ik wil het eigenlijk niet in het openbaar gaan geven!

 4. Nesrin schreef:

  Herkenbaar.

  Ik vond het vooral in het begin erg moeilijk en toen mijn dochter een jaar was.. Want mensen hebben snel een mening zodra je kind geen baby meer is en het toch borstvoeding krijgt. Sad but true.

 5. Elisabeth Van Der Meijde schreef:

  Ik vond het in het begin ook moeilijk, ook thuis hoor, zelfs bij familie. Toen het eenmaal goed lukte ging dat over. In het openbaar heeft wel een tijdje geduurd, maar nu doe ik het gewoon. Ik ga wel in een rustig hoekje zitten (anders wordt zoonlief toch teveel afgeleid), maar ik vraag het niet eerst ofzo, kunnen ze ook geen nee zeggen. Ik ben er nog nooit op aangesproken. Eerst was ik daar wel bang voor, maar als het nu zou gebeuren zou ik vol de discussie aangaan, want het is inderdaad gewoon belachelijk hoe er over blote borsten gedacht wordt in de westerse cultuur.

 6. Ashley Beatse schreef:

  Toevallig zat ik laatst op het terras en een tafeltjes verder begon een vrouw inderdaad haar kind te voeden. Ik moest even wennen aan het idee maar zoals jij zegt is het de normaalste zaak van de wereld, ik had het alleen nog nooit in het dagelijks leven gezien. Vooral met welke kalmte de moeder het kind aan de borst legde, vond ik mooi om te zien: ze trok zich niets van de omkijkende omstanders aan. Als ik later zelf kinderen krijg moet ik er denk ik ook wel aan wennen om in het openbaar mijn kind te voeden, maar ik denk dat dit voor iedere moeder even wennen is.

 7. buttydaantje schreef:

  Ik vind het helemaal niet raar om te voeden in het openbaar en deed dit dus ook gewoon. Ik dacht er niet eens over na. Ik heb ook nooit vervelende opmerkingen gehad. Wel blikken, maar ik denk altijd: Het is mijn kind, ze heeft honger en recht op 'eten'! Punt.

 8. worldofsanshine schreef:

  Ik vind het ook helemaal niet raar om te voeden in het openbaar maar ik heb het zelf nooit gedaan. op 1 of andere manier voelde ik me daar niet happy bij maar vind het absoluut niet erg als andere moeders dat wel doen. Wel voedde ik gewoon thuis bij familie en vrienden.

 9. Anoniem schreef:

  Ik geef borstvoeding en als het echt niet anders kan dan zal het wel openbaar moeten. Maar ik vind het wel eng en wil niet dat mensen me aanstaren!

 10. Suus schreef:

  Het is eigenlijk van de zotte dat er zo op gereageerd wordt. Naaktheid en met name blote borsten zie je te pas en te onpas en niemand die daar wat van zegt. Maar zodra je je kind wil voeden is het vies? Waarom in godsnaam! Vind dat zo raar!!

  Ik ben zelf nu 34 weken zwanger en wil bv gaan geven. Merk dat mijn ongeving zoiets heeft van waar begin je aan en het is zon gedoe. En fles kan vriend ook makkelijker geven ed. NOU EN! Ik wil dit omdat IK denk dat het het beste is!
  Daarnaast ook veel opmerkingen gehoord van ja nou die vriendin ging dochter voeden ja ik heb daar niks mee kan ze dat niet ergens anders doen? Waarom? Zag je wat? Deed ze het te ovedreven of ben je jaloers wtf! Echt zo'n drama! Ik kan er kwaad overworden en ben blij met zo'n week van borstvoeding awerness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.