Yes, hij praat (eindelijk)!

praat

Een paar maanden geleden zei Lenn nog bijna niks. En dat terwijl hij als baby al vrij snel ‘papa’ en ‘mama’ zei. Ik maakte me geen zorgen, maar ik zou het wel fijn vinden als hij een keer zou beginnen met praten. Alles wordt namelijk een stuk makkelijk wanneer je peuter duidelijk kan maken wat hij wil en niet alleen maar ‘die!’ en ‘nee!’ roept. En toen, opeens, bijna van de één op de andere dag had hij een flinke woordenschat ontwikkeld!

Luie prater

Ik had het idee dat Lenn een beetje lui was qua praten. De woordjes die hij belangrijk vond, kende hij (en die woorden hadden bijna allemaal te maken met eten en drinken). De rest interesseerde hem niet. Terwijl Nomi vrij jong was toen ze woordjes na begon te zeggen, vertikte Lenn dat. Hij was er totaal niet mee bezig.

Ze kunnen geen twee dingen tegelijk leren

Het schijnt dat kinderen geen twee dingen tegelijk kunnen leren. Ze zijn óf bezig met hun motoriek, óf met spraak. Lenn is motorisch vrij snel (hij kan bijna alles wat Nomi kan) en waarschijnlijk was hij daardoor niet bezig met zijn spraak. En toen veranderde dat opeens!

Eindelijk, hij praat!

Het ging opeens zo ontzettend snel! Nomi heeft ook een fase gehad waarin ze iedere dag wel een nieuw woordje leerde, maar bij Lenn ging het nog veel sneller. Hij ging in een week tijd van losse woordjes naar zinnen met drie woorden achter elkaar. Als hij iets zag waar hij het woord niet van kende vroeg hij ‘is dat?’ en in no time kende hij wel 10 keer zoveel woorden als daarvoor.

Zou het door de peuterspeelzaal komen?

Afgelopen zomer zei ik al; ‘Hij gaat vast wel beter praten als hij op de peuterspeelzaal zit’. Dat bleek te kloppen. Nou weet ik natuurlijk niet hoe hij nu zou praten als hij niet naar de peuterspeelzaal zou gaan, want uiteindelijk zou hij echt wel gaan praten. Maar ik denk dat de peuterspeelzaal zeker heeft geholpen.

Discussies voeren

Doordat hij nu kan praten gaat er voor hem ook een hele nieuwe wereld open. Over het algemeen vind ik het heel fijn dat hij nu kan vertellen wat hij wil of wat er is, maar soms… Soms zorgt het ook wel voor discussies. Deze week waren we al een beetje laat voor de peuterspeelzaal en Lenn was het niet eens met welke schoenen ik bij hem aan wilde doen. Hij mag daar best een mening over hebben, maar deze keer had hij zijn nieuwe schoenen uit de kast gepakt. Ze zijn nog een maat te groot en nog helemaal mooi wit, dus ik vond ze niet geschikt voor de peuterspeelzaal. ‘Nee Lenn die aan!’. Hij was even heel boos, maar gelukkig gaat dat bij hem altijd vrij snel over.

Ging het praten bij jullie kinderen ook opeens zo snel?

3 gedachten over “Yes, hij praat (eindelijk)!

  1. Melissa schreef:

    Mijn zoon van 2,5 (augustus 2016) praat nog steeds amper en gaat naar een kdv. Heel eerlijk gezegd begin ik me nu toch wel een beetje zorgen te maken?

    • Veronique schreef:

      Herkenbaar! Mijn zoontje nu 3 was ook heel laat! Met 2 zei hij 5 woorden en met 2.5 ook niet veel meer. Nu een half jaar later heeft hij ineens hele sprongen gemaakt en maakt nu hele zinnen. Iedere dag komt er weer iets nieuws bij. Je zou een logopedist kunnen bellen, dat hebben wij ook gedaan. Alles doen ze daar heel speels en gaaf het niet dan schaad het niet denk ik maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.