Redenen om minder alcohol te drinken

Dat alcohol drinken niet bepaald goed voor je is, weet je vast wel. Een tijdje geleden heb ik besloten om 30 dagen geen alcohol te drinken en dat is me erg goed bevallen. Daarna wilde ik niet beslissen om helemaal nooit meer alcohol te drinken, maar ik drink wel een heel stuk minder. En wist je dat er heel veel redenen zijn om minder alcohol te drinken? In dit artikel deel ik er een aantal.

Lichamelijke gezondheid

Iedereen weet het wel, maar alcohol is niet goed voor je gezondheid. Het is slecht voor organen zoals je lever en nieren, er zitten veel calorieën in en het drinken van (veel) alcohol vergroot de kans op het krijgen van verschillende ziektes.

Mentale gezondheid

Het is niet alleen slecht voor je lichamelijk gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Op het moment dat je alcohol drinkt voor je je waarschijnlijk relaxed en vrolijk, maar op lange termijn heeft het het tegenovergestelde effect. Wist je bijvoorbeeld dat alcoholgebruik kan leiden tot een depressie en angstgevoelens?

Betere slaap en meer energie

De kwaliteit van je slaap wordt vele beter wanneer je minder alcohol drinkt, zonder alcohol slaap je namelijk veel dieper en rustiger. Dat zorgt ervoor dat je overdag meer energie  hebt. Maar ook doordat je lichaam niet meer druk is met het afbreken van alcohol, voel je je energieker.

Je houdt meer geld over

Alcoholische drankjes zijn niet goedkoop, dus als je geen of minder alcohol drinkt, bespaar je geld. Ik zag laatst dat een wijntje in een restaurant € 4,95 kostte, dat is niet niks. En ook als je thuis vaak alcohol drinkt kun je flink besparen door het minder vaak te drinken.

Beter geheugen

Zelfs als je niet zo vaak alcohol drinkt, heeft het drinken van alcohol een negatief effect op je geheugen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je hippocampus, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen, kleiner wordt.

Hulp nodig?

Voor de één is het heel makkelijk om te stoppen of te minderen met drinken, maar voor sommige mensen kan het een behoorlijke uitdaging zijn. Als het je niet lukt om zelf te stoppen met drinken, kan het verstandig zijn om je op te laten nemen in een afkickkliniek. Zeker als je lichamelijk verslaafd bent aan alcohol is dit verstandig, want wist je dat je dan behoorlijke afkickverschijnselen kunt krijgen? Is dat bij jou het geval? Verdiep je dan eens in een afkickkliniek, alcohol is namelijk echt niet iets waar je verslaafd aan wil zijn.

Ook als je gewoon thuis wil stoppen met drinken zijn er verschillende mogelijkheden om daar hulp bij te krijgen. Dat kan via je huisarts, maar je kunt er ook voor kiezen door naar podcasts te luisteren of boeken over alcohol te lezen.

5 gedachten over “Redenen om minder alcohol te drinken

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Ik mag geen alcohol drinken vanwege mijn meditatie, maar ik kan me voorstellen dat mindere of stoppen erg moeilijk is.

  2. Frederique schreef:

    Goede redenen zo op een rijtje. Ik drink zelf geen alcohol, al een jaar of 12 inmiddels. Ik merk wel dat veel mensen het een beetje gek vinden als je helemaal geen alcohol drinkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.