Wasbare luiers bij een peuter

wasbare luiers peuter

Toen Nomi een baby was, ben ik begonnen met het gebruik van wasbare luiers. Inmiddels heb ik daar al zo’n 6 jaar ervaring mee, maar waar ik nog nooit iets over heb geschreven, is het wasbaar luieren bij een peuter. Elena is nu 2 jaar en 3 maanden en we gebruiken nu zowel wasbare luiers als wegwerpluiers. Als we thuis zijn, gebruik ik vaak wasbare luiers, en buitenshuis gebruiken we vooral wegwerpluiers. Vandaag vertel ik jullie wat meer over wasbare luiers bij een peuter.

One size

Terwijl Elena van wegwerpluiers nu al in de vierde maat zit, passen haar wasbare luiers die ik gebruikte toen ze net was geboren, bijna allemaal nog. Veel wasbare luiers zijn verstelbaar en daardoor kun je ze heel lang blijven gebruiken.

‘Mag ik die?’

Ik heb jullie al vaker verteld over de leuke printjes op wasbare luiers, en Elena is het daar helemaal mee eens. Ze kiest regelmatig zelf uit welke luier ze om wil. Vooral de luiers met drukke printjes en felle kleurtjes vallen goed in de smaak bij haar. Soms heeft ze er wel eens moeite mee dat haar favoriete luiers in de was moeten, want het liefst heeft ze altijd de mooiste luiers aan haha!

Niet lekken

Ik kan me niet meer herinneren wanneer er voor het laatst een luier gelekt heeft bij mijn peuter. Dat geldt trouwens zowel voor wasbare luiers als wegwerpluiers. Toen ze jonger was, hadden we nog wel eens wat lekkage, maar nu eigenlijk nooit meer. Wat dat betreft kan ik wasbare luiers en wegwerpluiers dus niet echt met elkaar vergelijken.

Voelen dat ze heeft geplast

Wat wel een duidelijk verschil is, is dat Elena bij wasbare luiers goed merkt dat ze heeft geplast en ze komt dan regelmatig vragen om een schone luier. Hierdoor wordt ze zich bewust van het plassen in de luier en dat maakt zindelijkheidstraining makkelijker. Kinderen die wasbare luiers dragen, zijn over het algemeen sneller zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen, dus wat mij betreft is dat een groot voordeel. We gaan binnenkort maar eens beginnen met het oefenen met een potje, en ik ben erg benieuwd hoe dat gaat.

Velletjes voor poepluiers

Als je wasbare luiers gebruikt bij een baby die alleen nog maar melk drinkt, kun je de poepluiers gewoon in de wasmachines gooien. Dat is nu wel even anders, ik vind het geen fijn idee om Elena’s poepluiers in de wasmachine te gooien. Daarom gebruik ik inlegvelletjes waarmee je de poep door de wc kunt spoelen. Als ze niet gepoept heeft, kan het inlegvelletje in de wasmachine en dan kun je hem opnieuw gebruiken.

Mocht je benieuwd zijn naar wasbare luiers, maar niet goed weten welke luiers je wil gaan gebruiken? Dan kun je kiezen voor een ‘wasbare luiers proefpakket‘, of je kunt meteen een volledig pakket aanschaffen met verschillende soorten luiers waar je jaren mee vooruit kunt!

Gebruik jij wasbare luiers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.