Van ‘man en vrouw’ naar ‘papa en mama’

man vrouw papa mama

Ik riep altijd dat onze relatie niet zou veranderen als we een kind krijgen. Natuurlijk verandert je leven dan flink, maar ik snapte nooit waarom je relatie dan zou veranderen. Uiteindelijk bleek onze relatie toch wel te veranderen, want ‘man en vrouw’ zijn, is toch wel anders dan dat je daarnaast ook ‘papa en mama’ bent.

Verandering

In principe is die verandering helemaal niet negatief. Ik vind het geweldig om Bart met Nomi bezig te zien en het klinkt misschien gek, maar we hebben nu voor het eerst echt een gezamenlijk interesse. Barts hobby’s en mijn hobby’s liggen een behoorlijk eind uit elkaar, maar het ouderschap is iets wat we allebei heel erg leuk vinden.

Toch ging het in het begin niet helemaal zonder slag of stoot en we moesten onze draai wel weer even vinden. Hoewel we dachten dat we heel erg op één lijn zouden zitten, bleek dat toch niet helemaal zo te zijn. Over kleine dingetjes dachten we anders (ik vond niet dat Nomi mee mocht kijken naar The Vampire Diaries, Bart vond dat overdreven) en dat kon wel eens botsen. We hebben nooit grote ruzies gehad, maar ik denk dat veel ouders dit soort ergernisjes wel herkennen.

Alleen maar met je kind bezig zijn

De eerste maanden waren we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met Nomi bezig, en eigenlijk hadden we dus geen tijd voor elkaar. Nomi wilde ’s avonds niet naar bed, dus ze was in de kamer totdat we zelf naar bed gingen. Op dat moment voelde het eigenlijk heel normaal en ik moest er wel even aan wennen toen Nomi om 20.00 uur naar bed ging.

Met z’n tweetjes op de bak

Opeens zaten we met zijn tweeën op de bank en de eerste avond vond ik dat echt gek. Na een dag of 2 was ik er helemaal aan gewend en vond ik het best fijn om even met zijn tweeën te zijn. Nou moet ik zeggen dat we verder vrij weinig met zijn tweeën doen. We gaan eigenlijk nooit een avondje samen weg, bij bijna alles wat we doen gaat Nomi mee.

Veel mensen zeggen dat iets doen met zijn tweeën heel belangrijk is, maar als ik eerlijk ben, mis ik het eigenlijk niet. Die tijd met zijn tweeën hebben we als we ’s avond samen op de bank zitten en lekker een serie kijken. Ik hoef niet perse naar de bioscoop of alleen met Bart een weekendje weg, ik vind het veel leuker om als gezin dingen te doen.

Is jouw relatie veranderd toen je moeder werd?

13 gedachten over “Van ‘man en vrouw’ naar ‘papa en mama’

 1. Lilian schreef:

  Wat goed dat je dit zo open vertelt! Er verandert inderdaad een hoop. Je moet opeens rekening gaan houden met nog iemand in het gezin. Bij ons ging het ook niet altijd even makkelijk, maar ik heb wel het idee dat we er sterker uit zijn gekomen!

 2. Kim | Kimsbloglife schreef:

  Fijn artikel. Mijn vriend en ik hebben nog geen kinderen en dat zal waarschijnlijk wel nog een paar jaar duren, maar ik ben er soms ook wel bang voor, dat onze relatie helemaal zou veranderen… Maar anderzijds denk ik ook wel dat het juist heel mooi kan zijn om samen een kindje op te voeden en dat het onze band nog sterker zal maken… Ach ja, we zien het wel als het zover is 😉 Fijn om jouw ervaringen te lezen!

 3. PinkFairy schreef:

  Vind het leuk hoe open jij hierover bent. Ben benieuwd hoe het bij ons straks zal zijn. Maar ik denk dat ik dingen met z’n tweeën doen toch wel heel belangrijk vind, ook om de intimiteit te behouden.

 4. Liess schreef:

  Nu heb ik natuurlijk Lotte al, die is 13, Maar sinds we bij elkaar zijn gaan Mies en ik al niet vaak “uit” samen. Geen bioscoopje of even ergens eten, niet dat het niet kan maar vooral omdat we vaak de financieen er niet voor hebben voor al die extratjes. Wat we wel proberen te doen is als hij op donderdag vrij is 1 x in de 2 weken dat we even een hapje eten in t centrum met de lunch ofzo… maar wij zijn eigenlijk al blij als we savonds op de bank kunnen zitten samen zonder dat er wat gedaan moet worden.
  Geen idee hoe dat gaat straks als ik bevallen ben hoor, hopelijk kunnen we straks wel wat extra tijd voor elkaar maken.

 5. Daniëlle schreef:

  Mijn relatie is in die zin veranderd dat we gewoon wat minder tijd hebben voor elkaar. Daarom gaan wij wel af en toe een avondje weg , of een weekend. Maar inderdaad, de tijd savonds met elkaar is ook heerlijk. Daar kan ik echt van genieten.

 6. Mathisken schreef:

  Hier is de situatie wel veranderd van man en vrouw naar papa en mama, maar we doen liever dingen met zn 3e ipv met zn 2tjes. We zijn wel weer aan toe aan een dagje sauna, maar dat wil ik pas als ik geen borstvoeding meer geef. Wel fijn dat je er zo open over bent!

 7. Simone schreef:

  Ja wel herkenbaar hoor. Vooral dat iedereen altijd zegt dat je samen iets moet gaan doen. Hoewel ik denk dat ze gelijk hebben, vind ik het ook altijd erg leuk als de kleine erbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.