Wasbaar luieren, mijn eerste ervaring

wasbaar luieren

Ik was al een tijdje erg benieuwd naar wasbare luiers. Ik kwam er een paar keer iets over tegen en toen ben ik wat meer informatie gaan zoeken, en toen kwam ik terecht op de site Bababoe.nl. Ik zag een aantal verschillende soorten wasbare luiers en ik was echt nog een leek op dit gebied, dus ik had geen idee wat ik prettig zou vinden. En blijkbaar ben ik niet de enige, want daarom heeft deze site proefpakketten. Op die manier kun je kennis maken met wasbaar luieren en de verschillende soorten luiers uitproberen.

Wasbaar luieren

Op de foto hierboven zie je het proefpakket XL en daar zit het volgende in;

  • 1 pocketluier naar keuze
  • 1 pocketluier klittenband naar keuze
  • 1 bamboo charcoal luier naar keuze
  • 1 bamboe voorgevormde luier
  • 1 overbroekje naar keuze
  • 1 rol viscose inlegvellen (100 stuks)
  • 2 microvezel inlegger
  • 4 4-laags bamboe charcoal inlegger

pocketluier

Van iedere soort luier mag je zelf een printje uitzoeken en dit is één van mijn favorieten. Dit is een gewone pocketluier en ze zijn one size. Ze zijn geschikt voor kindjes van 3,5 kilo tot aan zindelijkheid. Op de foto links zie je de luier op de kleinste stand, en op de foto rechts op de grootste stand.

pocketluiers

De andere pocketluier is bijna hetzelfde, alleen deze heeft klittenband in plaats van drukknopen. Ik heb de luiers en inleggers eerst drie keer gewassen, zodat ze genoeg vocht opnemen. En daarna ben ik ze gaan testen.

inleggers

In het pakket zitten twee microvezel inleggers en vier bamboe inleggers. Je schuift er één of twee via de achterkant in de luier en dan is de luier klaar voor gebruik. Voor de zekerheid gebruik ik er twee, Lenn plast namelijk vrij veel.

inlegvellen

Dan heb je nog inlegvellen. Het vocht gaat er doorheen, maar de ontlasting blijft erop liggen. Ideaal, want dan hou je de luier schoon en je spoelt het doekje gewoon door de wc. Maar.. Bij borstvoedingspoep hebben ze geen nut, want dat is zo dun dat het er doorheen gaat. Dat vind ik geen probleem, want zo vies is die poep niet. Maar als Lenn straks wat meer vaste voeding krijgt, zullen die inlegvellen waarschijnlijk wel heel handig zijn.

bababoe-8

Toen ik begon met testen was Lenn tussen de 7,5 en 8 kilo. Ik heb het voorpand iets verkleind met de drukkers en dan zitten ze helemaal goed. In het begin vond ik het best spannend en ik was bang dat de luiers zou gaan lekken, dus ik verschoonde vrij vaak. Maar ik ben ze steeds langer gaan gebruiken. Na een tijdje merkte ik dat Lenn makkelijk drie uur droog bleef.

bababoe

Ook zit er een ander soort pocketluier in; de bamboo charcoal luier. Deze luiers absorberen meer en daarom kun je ze wat langer aan laten. Handig voor als je bijvoorbeeld onderweg bent. Verder werken deze luiers hetzelfde als de andere pockets.

tweedelig

Dan heb je nog de bamboe voorgevormde luier. Dit is een tweedelig systeem; je doet een overbroekje over de luier heen. Deze luier absorbeert heel goed en is daarom bijvoorbeeld geschikt voor ’s nachts. Ik heb hem ’s avonds bij Lenn omgedaan en dat ging prima. Een nadeel van deze luiers is wel dat het veel langer duurt voordat ze droog zijn, doordat ze dikker zijn. De andere pocketluiers zijn binnen 8 uur droog (en ik denk dat het ’s zomers nog een stuk sneller gaat), en deze zijn na een dag nog steeds vochtig.

kwijlslabbetjes

Daarnaast heeft Bababoe ook nog andere producten, zoals waszakken voor de luiers, zwemluiers (daar lees je over een tijdje meer over) en deze kwijlslabbetjes.

lenn

De kwijlslabbetjes komen op dit moment heel goed van pas, Lenn kwijlt momenteel behoorlijk. Ook spuugt hij zo nu en dan nog en voor kleine hoeveelheden zijn deze slabbetjes heel handig. En daarnaast staan ze ook nog eens hartstikke leuk.

Ik ben inmiddels groot fan van het wasbaar luieren. Doordat ik (nog) niet zoveel luiers heb gebruik ik ook nog vaak wegwerpluiers, maar ik ben van plan om er nog een aantal aan te schaffen. Het is namelijk een stuk beter voor het milieu, het is goedkoper en ze zien er ook nog eens een stuk leuker uit dan wegwerpluiers. En dat ik een keertje vaker de wasmachine aan moet zetten, vind ik geen probleem.

Wil jij ook kennismaken met wasbare luier? Of gebruik je al wasbare luiers en wil je er nog een paar bij? Gebruik dan op Bababoe.nl de code ‘MadebyMalou‘ en je krijgt tot en met 15 februari 10% korting op je bestelling!

Dit is een samenwerking, maar dat beïnvloedt mijn mening natuurlijk niet. Meer informatie hierover vind je in mijn Bababoe.nl.

7 gedachten over “Wasbaar luieren, mijn eerste ervaring

 1. Volgmama schreef:

  Ik heb 3 kinderen en altijd wegwerpluiers gebruikt. Het kost aardig wat in aanschaf deze wasbare luiers en je hebt er zeker een paar nodig om een conclusie te kunnen trekken of je wasbare luiers fijn vind. Ik was bang dat het mij niet zou bevallen, ook vanwege de borstvoedingspoep.. en ja dan is het hoe dan ook jammer van de aanschaf. Niemand in mijn omgeving gebruikte ze ook dus lenen was geen optie. Leuk dat je op deze manier kennis mocht maken en om jouw ervaring te lezen!

 2. Bertine schreef:

  wat een mooie uitgebreide review! ik weet het niet hoor, met die wasbare luiers… lijkt me gewoon niet zo fris in de wasmachine… doe mij maar een wegwerpgevalletje! alhoewel, als je het niet hebt geprobeerd kun je er ook niet over oordelen, dat is natuurlijk ook waar!

 3. Angeline schreef:

  Ik zat er zelf ook aan te denken om wasbare luiers aan te schaffen. In vergelijking met wegwerpluiers valt de prijs reuze mee, het is alleen even een hap in de portemonnee dus twijfelde ik. Was het van de week aan het overwegen maar kwam alleen op wasbare luiers in een bepaalde maat. Deze verstelbare lijken me wel wat. Een setje om te proberen en dan kijken of het wat is met de baby. Al denk ik niet dat ik volledig over ga op de wasbare luiers maar voor thuis lijkt het me prima te doen.

 4. Kelly schreef:

  Interessant artikel, ik heb vaker gelezen over de wasbare luier maar durf er eigenlijk niet aan te beginnen ofzo. Wat jij zei: ik ben bang dat ze gaan lekken. Ik zal het nog eens overwegen nadat ik dit heb gelezen ?

 5. Linda schreef:

  Ik heb ze nooit gebruikt, kwam er eigenlijk later pas achter dat ze er waren. Lekker geïnformeerd was ik, ik zat ergens onder een steen 😉 Maar wel altijd gezegd dat als er nog een kind zou komen, ik het dan serieus zou overwegen. Want, stukken goedkoper, beter voor het milieu… en die keer extra wassen heb je er zo weer uit. Ik had alleen geen idee dat er zoveel verschillende soorten waren! En wat een mooie printen ook <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.