Wat koop jij zonder na te denken?

zonder na te denken

Wanneer je boodschappen doet, zijn er van die dingen die je iedere keer opnieuw min of meer gedachteloos in je karretje gooit. Dingen die je iedere week koopt, zonder de prijs te checken of er zelfs maar over na te denken. Zonder te overwegen het eens niet te doen, of om voor een vergelijkbaar product te kiezen. Weet jij van jezelf om welke producten het gaat?

We zijn het nu eenmaal zo gewend

Over welke boodschappen denk jij echt na, en welke koop je zonder na te denken? De kans is groot dat je over producten voor het avondeten het meest nadenkt. Je wilt tenslotte niet iedere week precies hetzelfde op tafel zetten. Zelf probeer ik hier redelijk wat variatie in aan te brengen. Toch zie je ook op dit gebied veel gewoontes terug. Eten jullie regelmatig kipfilet, dan zal je deze eerder kopen dan bijvoorbeeld een kippenpoten, als je daar geen gerechten mee kent. En ben je gewend regelmatig sla te eten, dan kies je waarschijnlijk meestal voor hetzelfde soort, net zoals je ook zo je vaste soort aardappelen hebt. Zo ben je het nu eenmaal gewend.

Producten die je iedere week min of meer gedachteloos koopt zijn er ook. Dat zijn de zaken die je iedere week opnieuw nodig hebt, vaak ook in dezelfde hoeveelheden. Zo zie je mensen iedere week dezelfde hoeveelheid koffie kopen, bijvoorbeeld, precies wat zij in een week nodig hebben. Gedachteloos pakken zij hun vaste merk, Segafredo, illy of Douwe Egberts uit de schappen en gooien de juiste hoeveelheid in hun karretje. Dit zij de echte boodschappen uit gewoonte, dingen die iedere week nodig zijn, net als brood, en waar je niet te veel tijd aan wilt besteden.

Durf jij te veranderen?

Alhoewel het lekker makkelijk kan zijn, deels op de automatische piloot boodschappen doen, heeft het ook zo zijn nadelen. Je hebt het vaak niet in de gaten als er nieuwe producten in de schappen verschijnen. Ook niet als deze perfect bij je passen. Je bent zo gewend je vaste producten te pakken dat je als het ware blind wordt voor andere keuzes.

Daarom is het best goed om zo nu en dan eens af te wijken van je routines. Door weer eens echt om je heen te kijken, en ook de dagelijkse producten weer eens met zorg uit te kiezen. Kom je daarbij toch weer op je vertrouwde keuzes uit? Prima, dan bevallen deze blijkbaar goed. Maar misschien ontdek je op deze manier ook wel heel veel nieuwe dingen, die anders nooit in je keukenkastjes waren beland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.