De uitslag van mijn MyHeritage DNA test

myheritage dna

Laatst vertelde ik jullie dat ik een MyHeritage DNA test had laten doen. Ik heb het toen opgestuurd en toen moest ik nog even wachten op de uitslag. Binnen 6 weken zou ik de uitslag krijgen. Gisteren, nog geen 4 weken nadat ik het had opgestuurd, kwam de uitslag binnen. Natuurlijk kon ik niet wachten om te kijken, ik was heel erg benieuwd! En de uitslag was toch wel heel anders dan ik had verwacht!

MyHeritage DNA test

etnische dna

Wat zou mijn etnische DNA zijn? Gewoon heel saai Nederlands? Ik verwachtte eigenlijk geen spannende uitslagen, maar ik wilde het wel heel graag weten. Ik klikte meteen op de link in de e-mail, en toen kwam mijn etnische DNA tevoorschijn…

Mijn etnische DNA

Iedereen die ik had vertelt over de DNA test, ging er vanuit dat ik voor het overgrote deel (of zelfs 100%) Nederlands zou zijn. ‘Nou, onze familie komt niet verder dan Drenthe‘. Dat bleek niet helemaal te kloppen!

scandinavisch

Volgens de DNA test ben ik namelijk 84,9% Scandinavisch. Whut?! Dat had ik totaal niet verwacht! Althans, niet voor zo’n groot percentage. Toevallig las ik een tijdje geleden iets over dat de familie van mijn moeders kant afstamt van de Vikingen. Toen dacht ik nog ‘Zou Lenn daar zijn rode haar van hebben?’. Deze Vikingen verhuisden later naar Essex, Engeland. Wat me op de volgende uitslag brengt…

engels

13,5% Engels. Toen was ik toch wel heel erg verbaasd. Dat is samen bijna 100%. Heb ik dan maar zo’n klein beetje Nederlands DNA?

oost europees

Weer fout. Voor de laatste 1,6% blijk ik Oost-Europees te zijn. Volgens MyHeritage betekent dit dat het laatste deel van mijn wortels liggen in Rusland, Oekraïne, Polen en/of Hongarije. Dit is natuurlijk maar een heel klein deel, maar het is toch leuk om te weten.

Helemaal niet Nederlands dus!

dna test

Dit betekent dat ik dus wel 100% Europees ben, maar helemaal niet Nederlands. Niet wat ik verwacht had natuurlijk, maar zo’n onverwachte uitslag vind ik juist wel heel leuk!

Matches

Dan heeft MyHeritage nog iets anders, namelijk ‘matches’. Hiermee kun je familieleden vinden. Bij mij kwam er niks spannends uit, allen derde graads neven en nichten of nog verder weg. Daarvan kwamen er dan wel weer een aantal uit Nederland. Ook uit Engeland, de VS, Scandinavië, Duitsland, et cetera.

Persoonlijk vind ik mijn matches niet zo heel interessant, omdat het allemaal zo ver weg is. Maar ik heb verhalen gelezen over mensen die via MyHeritage broers of zussen vonden en dat is natuurlijk wel heel bijzonder! Je kunt op MyHeritage trouwens ook een stamboom aanmaken en daar je familie aan toevoegen.

Wil jij ook achter je etnische DNA komen?

Ben jij ook benieuwd naar je etnische dna? Kijk dan eens op Myheritage.nl. En als je een dna kit gaat bestellen, gebruik dan de code ‘MALOURB‘, dan wordt de kit namelijk gratis verzonden!

9 gedachten over “De uitslag van mijn MyHeritage DNA test

 1. Kirsten schreef:

  Wat apart! Wel heel interessant om er zo achter te komen waar je roots vandaan komen, helemaal als je kinderen hebt is dat super leuk lijkt mij. Leuk Malou ?

 2. Linda schreef:

  Grappig om daar zo achter te komen.
  Heb er ook al eens aan zitten denken om te doen. Ik ken de meeste van mijn familie niet door omstandigheden. Door de jaren heen wel contact met een aantal.
  Weet dat familie (vaders kant) uit de USA bezig is met een stamboom maken.
  Linda onlangs geplaatst…Even bijkletsenMy Profile

 3. Melanie schreef:

  Wat grappig. Dat je zo’n uitslag krijgt. Lijkt mij ook leuk om een keer te doen. Zo en zo weet ik dat ik Duits, Indonesisch, bloed heb. Russische en Frans ook heel ver weg. (Waarschijnlijk ook Nederlands. Al trek ik dit nu sterk in twijfel door jouw uitslag. Lol. ) maar hoeveel procent wat is daar heb ik geen idee van

 4. Danielle schreef:

  Oh dit lijkt mij ook wel heel interessant! Ik ga deze zeker onthouden, want ik denk zelf ook dat ik 100 procent Nederlands ben, maar dat hoeft dus helemaal niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.