Wel of geen kraamzorg?

kraamzorg

Mijn vorige kraamtijd was niet perfect. Dat wisten jullie misschien al wel, want ik schreef een keer een artikel over mijn ‘roze wolk’ en ook heb ik een keer verteld wat ik in mijn volgende kraamtijd anders zou doen. Mede daardoor ben ik een beetje gaan twijfelen of ik nog wel kraamzorg zou willen.

Wel of geen kraamzorg?

Op zich deed mijn kraamverzorgster haar werk prima. We hadden niet echt een klik, maar ze gaf goede informatie en ze deed gewoon wat ze moest doen. Maar aan de andere kant vond ik het lang niet altijd fijn om continu iemand anders in mijn huis te hebben. Daarnaast was Bart thuis en er kwam regelmatig familie langs die ook best met dingen wilden helpen. Ik had dus niet zo heel veel hulp nodig. Ook was ik te eigenwijs om op bed te gaan liggen en uit te rusten en ik deed dus veel dingen zelf, maar dat was achteraf gezien ook niet altijd goed.

We hebben onze kraamverzorgster regelmatig eerder naar huis laten gaan omdat ze gewoon niks meer te doen had. Ze deed de was en de rest van het huishouden, maar veel meer hoefde ze niet te doen. Dit kwam waarschijnlijk ook omdat we in het ziekenhuis al heel veel informatie hadden gekregen (in verband met de keizersnee waren we daar vier dagen). En als ik heel eerlijk ben, vond ik het heerlijk om gewoon met zijn drietjes thuis te zijn.

Een tijdje geleden hadden Bart en ik het over kraamzorg en ik zei dat ik niet wist of ik dat wel weer wilde. Natuurlijk is het handig dat ze het huishouden doet en dat ze helpt met de baby (hoewel ik denk dat we het meeste inmiddels wel weten), maar ik zit er niet op te wachten dat er de hele dag een kraamverzorgster in ons huis loopt. Laatst zei iemand dat het voor Nomi ook wel handig was om kraamzorg te hebben, maar het lijkt me niks als iemand anders de hele tijd met haar bezig is. Als ik dat zelf niet kan is Bart er ook nog, en daarnaast kan ik ook altijd familie om hulp vragen.

Maar aan de andere kant, voor de controles is het natuurlijk wel heel fijn om een kraamverzorgster te hebben. Ik vind het wel fijn dat iemand die er verstand van heeft naar de baby kijkt (hoewel ik die weegschaal behoorlijk zat was) en voor mezelf is het misschien ook wel verstandig. Temperaturen kan ik zelf wel en het lukt me ook wel om mijn eigen hartslag te meten, maar voor de controle van mijn baarmoeder en een eventuele wond heb ik toch iemand anders nodig. En het is ook best lekker als iemand zo nu en dan even de wasmachine aanzet.

Vooral voor het medische gedeelte heb ik toch besloten om kraamzorg aan te vragen. Wel denk ik dat ik ga voor het minimale aantal uren, zodat we een groot deel van de dagen gewoon lekker met zijn viertjes thuis zijn.

Heb jij kraamzorg genomen? En hoeveel uur had je?

30 gedachten over “Wel of geen kraamzorg?

 1. Manon schreef:

  Kraamhulp is verplicht in Nederland, wist je dat? Ook al is het maar puur voor de controle van de vrouw en de baby. Ik denk dat als je een kraamhulp hebt waar je wel een klik mee hebt, het al een stuk fijner is dan iemand waar je het niet zo mee hebt 🙂

  • Marian Zw. schreef:

   Dat is volgens mij echt onzin. De verloskundige is veramtwoordelijk voor het kraambed en de controles. Bij de oudste heb ik ook geen kraamzorg gehad! Dan zou je mensen dus verplichten een grote kostenpost te hebben rond de kraamtijd. Volgens mij is he techt nog steeds een eigen keuze.

  • henny schreef:

   Hallo ik ben kraamverzorgster, vraag 49 uur aan en beslis op het moment dat de kraamverzorgende er is hoeveel uur zorg je wil, 5uur of drie uur.
   Het allerbelangrijkste is dat jullie je goed er bij voelen.

 2. Paola schreef:

  Ik had in totaal 49 uur en vond het heel fijn. Denk dat dat ook zo was omdat het ons eerste kindje is! Ik was haar echt wel nodig. Na de 49 uur kon ik ook nog extra uren krijgen, maar ik wou het zo graag zelf doen na de week 🙂

 3. PinkFairy schreef:

  Voor het medische vond ik het ook wel fijn. Mijn baby heeft bijna 2 weken in het ziekenhuis gelegen, dus bij thuiskomst wisten wij ook al veel. Uiteindelijk kraamzorg eerder naar huis gestuurd en 1 dag minder nodig gehad.

 4. Marcella schreef:

  Ik heb volgens mij iets van 60 uur Kraamzorg gehad, zelf was ik helaas niet in staat om iets te doen. Ik snap helemaal wat jij bedoeld met een vreemde in huis halen, daarom hadden wij gekozen voor een zzp’er. Hierdoor wist ik precies wie er zou komen & wist ik zeker dat er een klik was.

 5. Marian Zw. schreef:

  Als je al een kleintje hebt rond lopen is mijn ervaring dat het toch wel fijn is als iemand zich daarmee bezig houdt. Echt je hebt even je handen vol aan jezelf en de nieuwe baby. Je kunt natuurlijk altijd aangeven bij het kraambureau dat je alleen de controles wilt afnemen. Dan komt er iemand ongeveer twee uur per dag langs.

 6. Nicky schreef:

  Mijn kraamtijd vond ik echt vreselijk. Constant een vreemde in huis (3 verschillende kraamverzorgsters in 6 dagen) vond ik echt niet fijn. Alle 3 de kraamverzorgster hadden ook nog is hun eigen manier om de controles te doen, de 1 een stuk grondiger dan de ander!

  Voelde mij ook niet op me gemak en had het idee dat ik niet in mijn eigen huis was, maar bij iemand op bezoek.

  Op bed liggen en uitrusten was er niet bij. Zodra de kleine ging huilen werd ik weer opgetrommeld want zij kreeg hem niet stil. Veel meer dan de badkamer en wc schoonmaken deed ze niet em heb haar dus ook vaak eerder weg gestuurd. Zodra ze naar huis was voelde ik me zo opgelucht! Dan begon het genieten pas echt.

  Bij een volgende zou ik het minimum aantal uren afnemen ivm de controles. Als het niet goed gaat kan er altijd nog meer uren gekocht worden. Hoop stiekem dat bij de volgende het gewoon wel een hele leuke kraamweek wordt!

 7. Elisabeth schreef:

  Ik begrijp je redenatie helemaal. Soms is het mogelijk om een paar uurtjes per dag, of om de dag te nemen. Kun je het misschien net zo inplannen dat ze er op de dagdelen is dat je controle krijgt van de verloskundige. Ik zelf vind het heerlijk trouwens. Mijn vriend is niet van het schoonmaken e.d. mijn andere familie hoefde ik niet zo lang over de vloer 😉

 8. Priscilla schreef:

  Ik vond het zo’n gedoe kraamzorg! Het wisselt ook heel erg wie je toebedeeld krijgt. Onze eerste was echt top hoor, heeft heel veel aan ons geleerd en het hele huis gesopt. Maar ik vond het ook zowat, iemand de hele dag in huis! Ik raakte sowieso al helemaal overspannen van al die mensen. We hebben dan ook pas de dag nadat we uit het ziekenhuis kwamen kraamzorg gebeld. Bij kindje twee had ik het veel minder nodig. Heb ook echt met een kraamverzorgster met stagiaire op de bank gezeten die niet wisten wat ze moesten doen. Maar ik durfde ze ook niet weg te sturen. Daar ben ik echt een mietje in 🙁

 9. Liess schreef:

  Ik heb bij mn eerste geen kraamzorg gehad, mn moeder en tante deden alles.
  Dit keer nemen we wel kraamzorg, heb me er goed voor verzekerd en krijg 49 uur 100% vergoed, dus we gaan het er gewoon van nemen.

  Waarschijnlijk neemt Michel de eerste week halve dagen vrij en dan 2 of 3 weken nadat ze weg is.

 10. Marjolein schreef:

  Ik heb tot twee keer toe een kraamverzorgster weggestuurd. Die zat een beetje op de rand van mijn bed te kletsen, terwijl ik daar totaal geen behoefte aan had. Ging mij vragen wat ze moest doen, etc. Ik heb toen de volgende ochtend mijn man naar het bureau laten bellen en nog dezelfde dag had ik een topper! En of je nou een keizersnede hebt gehad of niet (ik had er zelf wel drie), het is echt super fijn om een goede kraamverzorgster te hebben die jou lekker uit de wind houdt. Daar heb je gewoon recht op. En mocht je echt geen klik voelen, meteen bellen!

 11. Jodi - liefthuis schreef:

  Je kan ook afspreken dat de kraamhulp minder uren komt geloof ik. Bij mijn intake hebben we het namelijk over het aantal uren gehad.
  Ik vond de kraamweek heerlijk en heel bijzonder dat die echt mede mogelijk is gemaakt door onze kraamhulp. Je gevoel is denk ik het belangrijkste je kan altijd starten en is het toch niks kun je bellen dat het niet hoeft.

 12. Lilian schreef:

  Jullie moeten doen wat voor jullie het beste voelt! Je zou het ook voor een paar uurtjes in kunnen zetten, voor bijvoorbeeld het controleren van je wond. Ik werd zelf jong moeder en vond het juist fijn dat er iemand was wie ons kon helpen. Ik heb na de bevalling nog 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Daarom hadden wij niet heel veel recht meer op kraamzorg. Je kon nog wel extra zorg inzetten als dit echt nodig was. Volgens mij was dan voor nog 3 dagen. Hier heb ik best wel veel aan gehad.

 13. Nathalie schreef:

  Wij hebben bij beide dames maximale kraamzorg gehad… verlengt en meer uren als gebruikelijk. Helaas was het ook echt wel nodig! Beide keren hadden we een hele goede klik met de kraamhulp, dat scheelt enorm volgens mij.

  Met beide heb ik ook gewoon heerlijk kunnen praten en een stukje kunnen verwerken, wat volgens mij voor een kraamvrouw op sommige punten erg goed kan zijn. Daarnaast is het even (tijdelijk) een stukje (huishoudelijke) zorg minder.

 14. Wilrieke schreef:

  Ik snap je volledig! Zo dacht ik ook tijdens de tweede zwangerschap. Toch hebben we gekozen voor het max. aantal uren, minderen kan achteraf makkelijker dan meer uren aanvragen. En wat hebben we ervan genoten!! Het was super. Aangezien er maar 1,5 jaar tussen de kinderen zit hoefde ze ons niets te leren, maar het was echt heerlijk dat ze er een week was.

 15. Cassandra | Princess-Leia.nl schreef:

  Kraamzorg is absoluut niet verplicht, anders had ik het wel gekregen na thuis komst van de couveuse tijd. Ook couveuse nazorg heb ik niet gekregen. Maar misschien kun je minder uren nemen? Een tussenweg vinden tussen hulp van kraamzorg en hulp van Bart en je familie?

 16. sandra schreef:

  Bij de eerste had ik ook niet zo’n leuke kraamverzorgster, we hadden ook niet echt een klik. Maar voor de verzorging van jezelf en de baby en controles is het natuurlijk fijn dat er iemand is. Onze tweede spruit is ook geboren met een keizersnede, bij thuiskomst stond de kraamverzorgster klaar, een jong ding die volgens mij nog niet zo heel ervaren was. Ook daar was geen klik mee en die hebben we naar huis gestuurd en een andere gevraagd. Toen kreeg ik zo’n lieve vrouw, daar was ik echt blij mee! Volg je gevoel en kijk hoe het gaat. Misschien krijg je nu echt een geweldige kraamhulp!

 17. Colleen schreef:

  Ik koos voor het minimaal aantal uren (elke dag zo’n 3 uurtjes) en vond dat meer als genoeg. Ik koos hiervoor omdat ik klein woon, het niet vergoed kreeg maar ook omdat ik na één alles gezien te hebben het zelf kon overnemen.

  Het is wel zo dat ik hierdoor niet echt mijn rust heb gepakt en meteen al zelf het huishouden voor een groot deel ben gaan doen etc. dus het ligt ook zeker aan jezelf en of je hulp van anderen wel toelaat 🙂

 18. sabrina schreef:

  Wij hadden 3 uur kraamzorg. Eest wilde ik niks maar p aanraden van de verloskundige hebben we voor info en controles het toch gedaan. Fantastisch. Als ik onzeker was kwam ze toch nog even,en kon ik dingen bespreken en verder lekker rustig.

 19. Linda schreef:

  Ik had in eerste instantie ook alleen het minimale aantal uur besproken. ¹ste 2 dagen een kraamhulp die zga niks deed, maar wel 2 uur aanwezig was. 3de dag een goede kraamhulp, maar toen toch volledig aantal uur aangevraagd. Voor extra begeleiding borstvoeding en voor meer hulp huishouden. Ml vond dat toch wel zwaar, hij had ook heel veel last van de veranderingen/prikkels in huis (autisme). Rest van e dagen volledig kraamzorg gehad, goede begeleiding bv en dat gaf ons beide rust.

 20. Susan schreef:

  Ik had gelukkig een hele fijne kraamhulp gehad. Echt een ervaren vrouw die geruisloos door het huis ging en het huishouden deed. Ze overlegde en stelde de ‘planning’ van de dag voor. Ze drong niets op. Ik had best wel veel uren ivm opstarten borstvoeding en zo de eerste keer vond ik die extra aandacht daarvoor wel heel fijn.

  Zo kan het dus ook.

  Je zou de mininaal aantal uren kunnen aanvragen en afwachten wie je krijgt. In je kraamweek kun je in overleg meer uren nemen begreep ik. En ook gewoon een andere aanvragen als het je niet bevalt!

 21. Almedina schreef:

  Ja, ik had een hele toffe tante. Ze deed echt alles, ook wat niet op haar lijstje stond. Ze was van de oude stempel. Een hele leuke, vrolijke tante was dat. Vind het jammer dat ze vorig jaar met pensioen is gegaan.

 22. Mona - Vandaagismooi.nl schreef:

  Ik heb geen idee meer hoeveel uur ik had, het maximale in elk geval. Ik had een super leuke kraamhulp maar ze was er voor spek en bonen. Een uur na de bevalling liep ik (al dan niet met wat ‘spierpijn’) al vrolijk door mijn huis rond en kon ik alles prima zelf.
  Ze ging uit verveling strijken terwijl wij dat zelf nooit deden. Verder zaten we vooral op de bank met z’n allen. Ik vond het niet erg, ik kreeg toch 100% vergoed, maar of het nodig was? Of ik het nog een keer zou willen?

  Nee… ik denk een uurtje per dag maximaal puur voor de controles.

 23. Cindy schreef:

  Ik zou niet weten wat ik zonder kraamzorg zou moeten doen. Mijn man kan geen vakantie opnemen, dus die is “maar” 2 dagen vrij. Ik heb mijn moeder wel als achterban, maar ik denk dat ik vooral in de eerste week even zonder haar wil zijn. Niet dat ze het niet kan, ze is de allerliefste, maar ik wil het zelf ontdekken, ik moet zelf ook nog bijkomen van de bevalling en dan heb ik liever iemand die het voor zijn of haar vak doe. Mijn moeder is 30 jaar geleden bevallen, tijden zijn ook veranderd.

 24. Mathiske's mama blog schreef:

  Ik wist niet dat het een keuze was. Ik vond onze hulp die we vanaf de derde dag hadden erg fijn! Ik ben blij dat we een andere gekregen hadden, en was ook echt verdrietig toen die week voorbij was. Ik vond het dood eng om alles zelf te moeten doen. Ik vond het ook erg fijn dat er wat huishoudelijke taken gedaan werden terwijl ik op bed lag.

 25. Yvonne schreef:

  Mijn kraamverzorgster beviel niet zo goed. Ze deed bijna niks behalve uitleg geven over de verzorging van ons kindje. Wij waren ook na 4 dagen pas thuis vanwege een keizersnee en wilden ook graag met zijn drietjes zijn. Later sprak ik iemand van de kraamzorg die zei me dat ik na een eventueel volgende kindje beter om een wijkverpleegkundige Kon vragen die alleen maar even de controles komt doen en dan weer gaat. Misschien is dat mogelijk bij jullie en is het iets voor jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.