ALS IK MIJN KRAAMTIJD OVER MOCHT DOEN..

kraamtijd2

Een jaar geleden was mijn kraamweek net voorbij. Ik genoot heel erg van Nomi, maar eigenlijk begon het echte genieten pas toen de kraamverzorgster weg was, en toen we gewoon met zijn drietjes thuis waren. Daarom denk ik dat ik een volgende kraamweek veel dingen anders zou doen.

Ik zou..

 • meer naar mijn eigen gevoel luisteren en minder naar mensen om mee heen.
 • rustiger aandoen.
 • overdag zo nu en dan lekker in bed gaan liggen met mijn kindje naast me.
 • niet alles zelf willen doen.
 • minder uren kraamzorg nemen.
 • om een andere kraamverzorgster vragen als ze niet bevalt.
 • niet focussen op getalletjes.
 • een lactatiekundige om advies vragen.
 • en niet naar het (vast goedbedoelde) advies van de kraamverzorgster luisteren.
 • niet om 8 uur ’s ochtends gedoucht en aangekleed zijn.
 • een dagje zonder visite inplannen.
 • meer voeden op verzoek in plaats van op de klok.
 • niet midden in de nacht gaan zitten kolven (en vervolgens overproductie hebben).
 • zorgen dat er meer zoogcompressen in huis zijn.
 • minder geboortekaartjes sturen (want van veel mensen hoor je toch niks).
 • me een middagje installeren op bed met heel veel thee, en een leuke serie.
 • zorgen dat ik een babynestje in huis heb, zodat de baby lekker bij mij op bed kan slapen.

Wat zou jij anders doen als je je kraamtijd over mocht doen?

17 gedachten over “ALS IK MIJN KRAAMTIJD OVER MOCHT DOEN..

  • Malou schreef:

   Ik had het maximale aantal uren, maar daar gingen wat uren af omdat we 4 dagen in het ziekenhuis zijn geweest. Na die 4 dagen had ik eigenlijk nog nauwelijks kraamzorg nodig. Het was bijvoorbeeld wel handig dat ze liet zien hoe je je kindje het best in bad/tummytub kon doen enzo, maar dingen als luiers verschonen heb je na 2 keer wel door. Oh en het is wel fijn dat ze de was doet en stofzuigt. Bij ons was ze daar vrij snel mee klaar en ze ging regelmatig eerder naar huis omdat ze niks meer te doen had. Dus ik denk dat ik bij een volgend kindje voor de minimale uren zou kiezen.

   • Jennifer schreef:

    Onderschat niet dat je bij een volgend kindje Nomi al hebt rondhuppelen hè. De kraamhulp heeft bij een tweede kindje alweer een heel andere functie dan bij het eerste kindje. Naast dat het gewoon belangrijk is om iemand in huis te hebben die de algehele gezondheid van moeder en kind in de gaten houdt. Echt jammer dat je kraamtijd zo’n slechte herinnering heeft achter gelaten. Maar ik hoop dat je wel inziet dat kraamhulp wel echt belangrijk is en niet alleen voor het stofzuigen en de wasjes.

 1. Hanna schreef:

  Hopelijk gaat het de volgende keer soepeler voor jou! Ik denk ook dat als je ‘alles’ al gehad hebt met een eerste kindje dat het met een tweede kindje vast een stukje makkelijker gaat (voor jezelf vooral). Bij zo’n eerste is toch alles nieuw..

 2. Sanja schreef:

  Ik heb echt een super leuke kraamhulp gehad & een fijne kraamweek. Wel zou ik ook minder geboortekaartjes sturen! Oh en misschien ook een dagje zonder kraamvisite plannen

 3. Channah schreef:

  Ik zou ook niet zo bezig meer zijn met hoeveel mijn kindje perse binnen moet krijgen, of wat er volgens het boekje allemaal moet. Natuurlijk ga ik daar niet helemaal mijn eigen weg in, maar de praktijk heeft mij geleerd dat een baby heel goed zelf kan aangeven wanneer hij/zij honger heeft of wanneer er iets anders moet gebeuren. Ik was veel te gefixeerd en bezorgd, heel logisch natuurlijk, maar dat ging wel een beetje ten koste van het genieten.

 4. Lifesabout schreef:

  Een babynestje klinkt heel gezellig! Wat fijn dat je minder kraamzorg nodig had gehad. Hier juist andersom. Wij hadden behoefte aan veel zorg toen ik thuiskwam maar omdat ik vier weken opgenomen was geweest hadden we nergens meer recht op. Jammer dat je onnodige uren niet kunt uitlenen aan een ander 😉

 5. Marjo schreef:

  Wat grappig om te lezen. Ik vond bij mijn eerste ook dat ik veel uren had, maar toen ik de 2de kreeg was de oudste pas 18 maanden, dus had de kraamverzorgster veel meer te doen. Bij de tweede had ik eigenlijk haar weg moeten sturen, maar omdat de klik Zonhoven was met de oudste gewoon maar laten gaan, ik was erg fit, dus deed veel zelf. Toen nummer 3 kwam was de oudste nog geen 4 en toen kreeg ik extra uren, ik had ze niet nodig maar een gouden kraamverzorgster. Ze ging met de oudste twee even naar de speeltuin en mijn hele huis was extra goed gepoetst, incl ramen gezeemd! Dus elke kraamweek veranderd met je gezin mee.

 6. Esther schreef:

  Ik zou juist volgende keer meer uren kraamzorg nemen, ik wilde na die week nog wel 3 weken bij boeken ?
  Geboortekaartjes zou ik inderdaad ook minderen, alleen diegene waar we nu ook iets van hoorde.

 7. iooon schreef:

  Ik heb een heerlijke kraamzorg gehad. Zoveel goede adviezen van haar gehad met betrekking tot de verzorging en met de borstvoeding. Ik weet niet wat ik zonder haar had gemoeten. En ik heb nog wel een voorbeeldige bevalling gehad zonder knipscheurkeizersnee. Wij hadden iets minder uren ivm het kleine appartement. Maar veel korter had ik ook niet gewild. En ik hoor om me heen dat het weer ontzettend wennen is met een mini de tweede keer. En de onzekerheden komen schijnbaar ook gewoon terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.