Welke vitaminen en mineralen slik je tijdens je zwangerschap?

vitaminen zwangerschap

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam en daarom heb je behoefte aan wat extra vitaminen en mineralen als je zwanger bent. Het verschilt natuurlijk per persoon wat je precies nodig hebt, maar sommige dingen gelden voor iedereen. In dit artikel lees je er meer over.

Foliumzuur

Als je zwanger wil worden, is het verstandig om alvast foliumzuur te slikken. Het is het beste om hier minimaal 4 weken voordat je zwanger raakt mee te beginnen, daarmee verklein je de kans op afwijkingen zoals een open ruggetje bij de baby. Ga door met het slikken van foliumzuur totdat je tenminste 10 weken zwanger bent, daarna kun je ermee stoppen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium uit voeding opneemt. Calcium heb je nodig voor de opbouw en instandhouding van sterke botten en dat is tijdens je zwangerschap belangrijk voor zowel jezelf als voor je ongeboren kindje. Vitamine D zit in voeding zoals vette vis, margarine en ei. Daarvan moet je een behoorlijk hoeveelheid eten om genoeg vitamine D binnen te krijgen en daarom wordt het aangeraden om tijdens je zwangerschap wat extra vitamine D te slikken.

Multivitaminen

Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor multivitaminen. Als je dat doet, kies dan voor een variant die speciaal bedoeld is voor zwangere vrouwen, want daar zit precies in wat je nodig hebt. Vaak zit daar ook al foliumzuur en extra vitamine D in, waardoor je iedere dag maar één pilletje hoeft te slikken. Wel zo makkelijk!

Magnesium

Voor sommige zwangere vrouwen kan het verstandig zijn om extra magnesium te slikken. Magnesium helpt bijvoorbeeld tegen vermoeidheid, stress en spierkrampen, en daar hebben best veel zwangere vrouwen last van. Om wat extra magnesium binnen te krijgen kun je een magnesium supplement kopen.

Andere vitaminen en mineralen

Verder verschilt het per persoon welke vitaminen en mineralen je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Voor wie geen dierlijke producten eet, kan het verstandig zijn om extra vitamine B te slikken. Dat is ook belangrijk als je niet zwanger bent, maar een zwanger lichaam heeft net even wat meer nodig. Eet je niet genoeg groente en fruit? Dan kan het verstandig zijn om extra vitamine C te slikken. Maar waar je ook voor kiest, het is altijd verstandig om het eerst met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.