‘Dat zeg je alleen maar omdat dit gesponsord is’

bloggen

Voor niks gaat de zon op. ‘Voor niks’ schrijf ik ook bijna iedere dag nieuwe artikelen voor mijn blogs, omdat ik dat ontzettend leuk vind om te doen. Maar… Ik heb toch geld nodig om de boodschappen te kunnen doen. MadebyMalou is sinds 1 november een bedrijfje, en met een bedrijfje verdien je geld. Daar heb ik al vaker over geschreven, maar de laatste tijd krijg ik opeens weer vrij veel commentaar op gesponsorde blogs. Daarom zal ik weer eventjes reageren, en wat dingen uitleggen.

Zijn reviews wel eerlijk?

Daar kan ik heel duidelijk over zijn; Ja! Ik zal nooit een positieve review schrijven als ik ergens niet positief over ben. Als ik producten toegestuurd krijg, stuurt een bedrijf dat op in ruil voor een review. Dat betekent dat ik er mijn mening over mag geven, of die nou positief of negatief is. Bedrijven hopen natuurlijk op een positieve review en ze hebben wel vertrouwen in hun eigen product. Maar als ik ergens niet enthousiast over ben, zul je dat ook lezen.

Een tijdje geleden kreeg ik voor mijn andere blog, Voormamasdoormamas.nl, een pak Zwitsal luiers voor een review. Nomi en Lenn hebben ze allebei gedragen, en toen de luiers op waren schreef ik er een artikel over. Ik was hartstikke tevreden! Maar op die review kreeg ik vrij veel commentaar. Ik zou zo positief zijn omdat ik ze gekregen had. Bij anderen schenen ze te lekken, maar Nomi en Lenn bleven echt hartstikke droog. Ze hebben niet één keer gelekt, terwijl ik ze vanochtend allebei nat uit bed haalde toen ze een pamper droegen. Misschien lag het aan de maat, misschien heeft het te maken met een productiefout… Ik heb geen idee, maar mijn ervaring was heel anders. Want geloof me, als de luiers bij mijn kinderen zouden lekken, zou ik ze jullie echt niet aanraden.

Advertorials

Advertorials blijven ook altijd een dingetje. Dit is waar ik het grootste deel van mijn inkomsten uithaal, dus ik zet graag zo nu en dan een advertorial online. Dat ‘zo nu en dan’ lukt niet altijd, want op de één of andere manier is het telkens alles of niks. Zo heb ik een paar weken lang geen samenwerkingen, en zo krijg ik er meerdere mailtjes per dag over. Ik probeer het natuurlijk te spreiden, maar vaak willen bedrijven het graag zo snel mogelijk online hebben staan.

Het liefst zet ik advertorials online over het moederschap of kinderen. Daar schrijf ik namelijk het meest over. Toen ik vorig weekend een advertorial online zette over wonen, kreeg ik daar wat commentaar op. Ik snap het op zich wel, blijkbaar lezen jullie liever artikelen over andere onderwerpen. Maar toch is wonen iets waar ik flink wat artikelen aan gewijd heb. Daarom vond ik het goed genoeg bij mijn blog passen, en heb ik het online gezet. Ik heb bewust in de eerste alinea al genoemd dat het een gastartikel is, dus wie geen zin had om dat te lezen, hoefde het niet aan te klikken. Problem solved, toch?

Is het nou echt zo erg?

Ik zal er heel eerlijk over zijn; het was ook niet mijn favoriete artikel. Daarom besloot ik het op zondag online te zetten. Meestal komt er op zondag niks online, dus het was een extra artikel. En die inkomsten, tja, dat is gewoon wel erg fijn in de decembermaand. Zelf zie ik het probleem niet zo. Als ik je nou zou verplichten om het te lezen, dan zou het wel heel irritant worden. Maar je hoeft er niet op te klikken, je mag gewoon verder scrollen!

Hopelijk snappen jullie mijn kant van het verhaal nu een beetje beter. En je hoeft advertorials echt niet leuk te gaan vinden hoor, maar zonder advertorials heb ik nauwelijks inkomsten. Dus zullen ze zo nu en dan toch online komen.

16 gedachten over “‘Dat zeg je alleen maar omdat dit gesponsord is’

 1. querine schreef:

  ik kan een eerlijk review wel waarderen en als mensen je langer volgen denk ik ook wel dat ze weten dat je niet iets aanraad als het niet een goed product is in jouw ogen.
  gewoon lekker mee doorgaan!

 2. Cindy schreef:

  Dat is hetzelfde als met de kruidvatluiers. Iedereen is daar enorm blij mee maar mijn zoontje komt kletsnat uit bed. Zo stom want iedereen was er enthousiast over. Dan denk ik: als je een magazine koopt is elk artikel toch ook betaald? Zolang je het meld dat het betaald of gekregen is ben je toch eerlijk genoeg 😉

 3. Maaike schreef:

  Ik herken wel wat je schrijft ook al is mijn blog nog geen bedrijfje. Maar ik kreeg in de wasbare luiergroep op facebook ook best kritishe opmerkingen toen ik negatiever was over een luier (die ik had geleend van een webshop, niet een gekregen), de webshop was trouwens tevreden en deelde mijn blog, ze herkende de kritische punten. 😉

 4. Patricia schreef:

  Zolang je volledig eerlijk bent over het product waarover je schrijft heb ik er geen problemen mee dat je ervoor wordt betaald 🙂 Ik heb echter wel eens bij bloggers gezien dat ze positief over iets waren of iets aanprijzen wat ze nog nooit zelf hebben gedaan of geprobeerd. Maar goed, dat soort mensen volg ik vanaf dat moment toch al niet meer 😉
  Patricia onlangs geplaatst…Vier weken niet snacken -> Update #1My Profile

 5. Rory schreef:

  Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. En met wat je nu schrijft is toch wel heel duidelijk dat dat zo is? Het is je blog. Maar het is ook je werk. Dat is duidelijk. Wil je iets niet lezen? Dan lees je het toch niet? Dat is de vrije keuze van een lezer. Ik snap het commentaar ook niet helemaal. En ik heb ook weleens een opmerking gekregen over een review. Ook ik schrijf eerlijk wat ik ervan vind. Maar dat kan op een beleefde en nette manier, waardoor de lezer misschien denkt. Zij is positief. Niet altijd dus. Eerlijkheid is zeker belangrijk hierin. Maar als je van jezelf weet dat je dat doet. Dan is het dus gewoon goed.
  Rory onlangs geplaatst…Hoe je intens blij kunt zijn met een aankoopMy Profile

 6. Babs schreef:

  Het is een dunne lijn. Ik lees ze zelf ook niet graag, maar net vandaag schreef ik mijn eerste… en ik voel mij er toch wat ongemakkelijk bij. Ik probeer het zo persoonlijk mogelijk te houden dat wel. Ik ben niet van plan het vaak te doen. Ik wil bloggen liefst zien als wat er in mijn hoofd opgaat en niet wat ik werd opgedragen…

 7. Laura Martens schreef:

  De titel heeft al een bekende uitspraak inderdaad! Ik zou zelf alleen voor producten kiezen die gesponsord zijn, als ik deze zelf ook echt wil gebruiken e.d. Als het niet goed is, zouik het gewoon zeggen. Goed artikel en goed onderwerp aangesneden meis!!!

 8. Manon schreef:

  IK snap het natuurlijk van jou kant omdat ik zelf ook blog. Aan de ene kant snap ik diegene ook wel , omdat je ook voorbeeld bij wat grotere bloggers dan mij leest over een verzekering?! ja boeiend vind ik dat eigenlijk helemaal niet en als je dan een beauty blog hebt al helemaal niet. Maar de meningen verschillen ik denk ook zeker niet dat je zou liegen over luiers.

 9. sharona schreef:

  helemaal logisch dat je reviews en advertorials plaatst. Het in de lucht houden van de site kost ook geld. En alleen maar goed dat je eerlijk te reviews. Dat verwachten wij!

 10. Linda schreef:

  Ik herken je verhaal. Het is zo irritant dat je je keuzes moet verdedigen. Maar goed, zeker als je een bedrijf hebt, zal je inkomsten moeten vergaren en in het geval van blog is dat nu eenmaal uit advertorials of editorials. Maar, lieve lezers van Malou, je kunt er ook voor kiezen om ze dan niet te lezen, toch? 😉

 11. Anja schreef:

  Heel herkenbaar al is mijn blog nog niet mijn bedrijf. Er komen zo veel kosten op je af als je een beetje een goede site neer wilt zetten en dat kun je onmogelijk allemaal uit eigen zak bekostigen (ik niet tenminste). En ach, zolang gesponsorde content maar aansluit op je blog vind ik het geen probleem. OP tv en in magazines heb je ook reclame en niemand die je verplicht ernaar te kijken of deze te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.