Zwanger zijn en verbouwen

zwanger verbouwen

Inmiddels hebben we ruim een week de sleutel van ons nieuwe huis. Ik ben heel blij dat we, na maanden wachten, eindelijk de sleutel hebben, maar zelf kan ik niet zo heel veel doen. Ik ben nu 21 weken zwanger waardoor ik niet alles mag doen en ook voor mijn bekkeninstabiliteit is het niet echt handig om te gaan klussen. Maar toch probeer ik zo nu en dan wel wat dingen te doen.

Zwanger zijn en verbouwen

Sommige dingen mogen gewoon echt niet als je zwanger bent en die dingen doe ik ook niet. Denk bijvoorbeeld aan verven met verf op terpentinebasis, verf van muren afschuren (want ook dan komen er giftige stoffen vrij) en zwaar tillen. Ook lang staan en bukken is niet echt goed voor mijn lichaam op dit moment.

Maar om helemaal niks te doen, vind ik ook niet wat. Deze week ben ik regelmatig in ons nieuwe huis geweest om bijvoorbeeld behang te trekken en schoon te maken. Ik ben blij dat ik toch iets kan doen, maar ik moet zeggen dat ik aan het einde van de dag echt wel voel dat mijn lichaam niet zo functioneert als voor mijn zwangerschap. ’s Avonds had ik telkens bekkenpijn en lag ik moe op de bank.

Eigenwijs

Misschien is het heel eigenwijs dat ik dan toch dingen doe, maar om continu thuis te gaan zitten terwijl anderen druk bezig zijn in mijn huis is ook niks voor mij. Verder ben ik regelmatig in de bouwmarkt te vinden om spulletjes te halen (en soms beland ik dan opeens in de Prénatal, die tegenover de bouwmarkt is).

Binnenkort begint Bart met schuren en verven en dan kan ik sowieso niks doen in het huis. Ten eerste mag ik niet verven met verf op terpentinebasis (en volgens Bart is die verf beter), ten tweede is het ook niet goed om in die verflucht te zetten en ten derde heb ik er eigenlijk ook helemaal geen talent voor. Ik heb geen idee hoe lang ik dan niet in ons huis mag komen, maar volgens mij is dat best wel een tijdje. Ik vind het best jammer dat ik dan niks kan doen, maar het is niet anders. Daarom wilde ik de afgelopen dagen toch nog graag wat dingen doen en gelukkig kon dat ook.

Heb jij ervaring met verbouwen tijdens je zwangerschap?

8 gedachten over “Zwanger zijn en verbouwen

 1. Leonie van Mil schreef:

  Wij kregen de sleutel van ons huis toen ik bijna het derde trimester inging. Ik had al een behoorlijke buik, dus ik zag mijzelf erg in de weg. Vaak werd ik gewoon naar huis gestuurd, zodat ik lekker rustig aan kon doen. Of gewoon thuis een beetje spullen kon uitzoeken. We hadden gelukkig genoeg hulptroepen. Mijn taak was voornamelijk er voor zorgen dat zij goed werden verzorgd met koffie en een lekkere lunch.

 2. Tineke schreef:

  Ik kan mij voorstellen dat je wel iets wil doen. Verbouwen en zwanger zijn is niet de meest ideale combinatie, maar straks kan je nog genoeg doen 😉
  Liefs

 3. veerle schreef:

  als je veel last hebt van bekkeninstabiliteit is het een goede oefening om eens te zwemmen of zwangerschapszwemmen te doen. Via deze weg blijf je fit, krijg je nog wat conditie en heb je minder last van bekkenpijn.

 4. Els mandic schreef:

  Wij kregen de sleutel van ons huis toen ik 24 weken zwanger was. En wij moesten echt alles doen van muren eruit slopen, nieuwe leidingen overal tot stucen bedenk het maar en in ons huis moest het gebeuren. En ja dan leer je ook je vrienden kennen. Dus het gebeurde regelmatig dat ik met mijn dikke buik mijn man aan het helpen was. Daardoor zou ik dat ook nooit meer doen als ik zwanger was zo een verbouwing. Ik ging gewoon door omdat het moest maar heb mezelf er heel hard mee gehad. Heel succes in je huisje!

 5. Mathiske's mama blog schreef:

  Wij hebben alleen de babykamer verbouwd toen ik zwanger was ? ik heb zelfs mee laminaat gelegd toen ik 20 weken zwanger was. Maar ik had toen nog geen last van mn bekken. Rustig aan doen en niet te veel van jezelf vragen. Je kunt beter 3x iets kleins doen als een keer te veel

 6. Nathalie schreef:

  Lastig! Ik zou me ook wat ongemakkelijk voelen!
  Bij de zwangerschap van de oudste heb ik haar kamer zo goed als zelfs geschuurd en geschilderd, maar inderdaad niet met verf op terpentinebasis.

 7. Margriet schreef:

  Ik heb de huistour gezien, en er valt nogal wat te klussen in jullie nieuwe huis. Het lijkt me best lastig om dan niet overal mee te mogen helpen. Heel veel succes en ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.