Afvallen, hoe?

Een tijdje geleden
vertelde ik jullie in mijn dagboekje dat ik 10 kilo ben afgevallen. Een aantal van jullie vroeg toen
hoe ik dat heb gedaan. Om jullie een duidelijk beeld te geven van mijn ‘afvalproces’,
lijkt het me leuk om er een artikeltje aan te wijden.


Bepaal je streefgewicht
En houd het realistisch. Ik kan wel bedenken dat ik graag een bmi van 20 wil hebben, maar dat zou betekenen dat ik in totaal meer dan 25 kilo moet afvallen. Natuurlijk is dat wel mogelijk, maar als je je streefgewicht te laag legt, werkt dit alleen maar demotiverend. Als je je streefgewicht hebt bereikt, kun je het altijd nog naar beneden bijstellen. 
Je kunt ook, net als ik, afvallen in kleine sprongetjes. Ik heb voor mezelf 6 verschillende steefgewichten opgesteld, die telkens ongeveer 2 en een halve kilo uit elkaar liggen. Voor mij werkt dit heel erg motiverend. 
Val niet te snel af
Het is al vaak bewezen dat crashdiëten niet werken. Je valt snel af, maar als je weer normaal gaat eten, kom je het gewicht (en vaak nog meer) weer aan. Blijf dus voldoende eten en probeer ongeveer een halve kilo per week af te vallen. Hierdoor verklein je ook de kans op overtollig vel.
Eet gezond
Eet veel verse groente en vers fruit. Persoonlijk vind ik het moeilijk om genoeg fruit te eten, als ik 1 stuk fruit per dag eet, vind ik het al meer dan genoeg. Groente eet ik wel heel veel, ik eet iedere dag  zeker 200 gram groente en meestal ga ik daar ruimschoots overheen. 
Zo nu en dan iets lekkers mag
Afvallen betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Als je jezelf alles gaat verbieden, is de kans erg klein dat je je dieet vol gaat houden. Gun jezelf dus zo nu en dan iets lekkers, dit houdt je metabolisme ook snel.
Beweeg!
Dit is misschien wel het belangrijkste in het afvalproces. Zorg dat je genoeg beweging krijgt. Je hoeft echt niet 6 keer per week naar de sportschool, maar zorg wel dat je iedere dag minstens een half uur beweegt. Zelf heb ik een stepper en daar ga ik iedere avond eventjes op, terwijl ik televisie kijk. 
Ook kleine beetjes helpen, ga bijvoorbeeld eens op de fiets of lopend naar school of naar je werk in plaats van de auto of bus te pakken. 
Drink genoeg
Drink veel water en thee en laat frisdranken staan. Ook light frisdranken schijnen niet goed te zijn als je wil afvallen. Natuurlijk mag je zo nu en dan wel een glaasje cola light, maar probeer vooral water en (groene) thee te drinken.
Eet regelmatig
En sla nooit je ontbijt over. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en het zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt. Hierdoor zal je metabolisme de rest van de dag sneller werken en zul je minder honger hebben. 
Zorg er ook voor dat je iedere 2 a 3 uur iets eet, daardoor blijft je metabolisme snel werken en wordt het voedsel sneller verteerd.

17 gedachten over “Afvallen, hoe?

 1. Sophia schreef:

  Bedankt voor de tips! En ik vind het echt knap van je: Ik zou dat nooit kunnen haha. Maar ach, je moet nooit opgeven, nietwaar? 😉
  Liefs,
  Sophia.

 2. Esmay schreef:

  Goeie tips! Zelf heb ik 't gedaan door gezond te eten ( groente en fruit ) en andere ongezonde dingen te laten staan, als koekjes enzo. Soms natuurlijk wel, gewoon genieten, maar niet te vaak. Alleen in het weekend eigenlijk. En sporten! Eerst danste ik, maar nu doe ik verschillende dingen, Zumba, fitness, soms een andere groepsles etc. Je moet ook blijven variëren anders word het saai op een gegeven moment! 🙂

 3. Miss Langhaar schreef:

  Ik heb echt een totaal verkeerd eetpatroon.. Ik eet wel graag fruit maar groenten tja, af en toe een keertje. Het ergst is dat ik gewoon maar 2 x per dag heel vlug en heel veel ineens eet omdat ik het altijd druk heb en gewoon een hekel heb aan koken..

 4. Nanda schreef:

  Bewegen is inderdaad zo goed voor je, ik werk in de horeca en loop sinds kort 3x per week 5 km, ik begin echt het verschil te zien.

  Goed bezig hoor, knap dat je het volhoudt! Ik vind gezond eten ook veel lekkerder dan vet eten, ik word gelukkiger van een mango dan een zak chips eigenlijk 🙂

 5. Ayla schreef:

  Knap! Het klinkt in elk geval als een gezond en simpel 'dieet'. Het klinkt meer als een verandering in je levensstijl en dat is ook heel belangrijk! Ik probeer nu zelf gewoon wat minder grote porties te eten en gezondere dingen te eten. En binnenkort neem ik een abonnement bij de sportschool. 🙂 Gezond zijn is goed voor je 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.