Zo introduceren wij vaste voeding, en Lenn vindt alles lekker!

vaste voeding

Nomi at als baby vrij goed, maar er waren wel dingen die ze minder lekker vond. Dat werden steeds meer dingen, en ze begon ook dingen te weigeren. Ook had ze nogal een voorkeur voor hóe ze dingen wilde eten, waardoor ik toen ze een jaar was nog steeds haar banaan stond te prakken. Nu ze bijna 2 en een half is, weet ze precies wat ze wel een niet wil eten. Als we macaroni eten, plukt ze dingen als prei, ui en paprika eruit, want ‘Nomi hoeve niet die’. Ze is best kieskeurig, en daarom wilden we het bij Lenn anders aanpakken. Hij is nu natuurlijk nog maar 8 maanden, maar hij heeft al behoorlijk veel verschillende dingen gegeten en hij vindt echt alles lekker.

Rapley

Toen Lenn bijna zes maanden was, begonnen we met de introductie van vaste voeding a la Rapley. Oftewel; hij eet zelf, en we gebruiken geen schema. Of nou ja, geen schema zoals het consultatiebureau gebruikt, en ook die van Kleintjes hou ik niet aan. Nou is het niet zo dat ik hem meteen aan een frikandel speciaal zet, want er zijn wel dingen die hij niet krijgt. Volgens de Rapley methode mogen kinderen totdat ze een jaar zijn geen toegevoegde suikers, zout en honing. Daar houden we ons meestal aan (oké, toen we laatst Chinees aten heeft Lenn ook lekker meegegeten) en verder zorg ik ervoor dat hij gezonde dingen eet, zodat hij genoeg vitamines binnenkrijgt.

Vanaf het begin krijgt hij meteen groente én fruit. Er wordt soms aangeraden om met groente te beginnen, omdat fruit zoeter is en dat schijnen bijna alle baby’s wel lekker te vinden. Nou.. Dat gold niet voor Nomi. Zij had een duidelijke voorkeur voor groente, dus deze keer besloot ik het anders te doen.

Mee eten

Over het algemeen eet Lenn gezellig met ons mee. Als Nomi en ik ontbijten slaapt hij vaak nog (of nou ja, hij slaapt dan weer). Maar we eten samen fruit, we lunchen samen, hij eet vaak samen met Nomi een tussendoortje en ook tijdens het avondeten zit hij gezellig bij ons. Nomi kreeg haar prakje vaak voordat wij gingen eten, omdat dat makkelijker was. Maar aangezien Lenn zelf eet, kan dat gewoon tegelijk met ons. Hartstikke gezellig, en ik denk dat dat het eten voor hem ook leuker maakt.

Hij eet vaak hetzelfde als wij, en soms pas ik het een beetje aan. Als wij iets eten uit een pakje, haal ik voor hem wat groente uit de pan voordat we het pakje erin doen. Zo eet hij bijna hetzelfde, maar dan iets gezonder.

Alles eten

Lenn eet zo goed als alles. Met sommige dingen ben ik de eerste keren wel voorzichtig, zoals met prei. Maar als hij er geen last van krijgt, krijgt hij de volgende keer iets meer, dan nog iets meer, et cetera. Ook met dingen waar hij allergisch voor zou kunnen zijn pas ik wel op, maar tot nu toe gaat alles nog goed.

Keuzes

Ik leg vaak verschillende dingen voor Lenn neer, en hij kan dan zelf kiezen wat hij wil eten. En het grappige is, dat hij dan gewoon alles eet. Het is niet zo dat hij één ding uitkiest en de rest laat liggen, alles gaat naar binnen en als ik niet snel genoeg iets nieuws neerleg, wordt hij soms nog boos ook.

En hij vindt echt alles lekker

Ik ben nog niks tegengekomen wat hij niet lekker vindt. Het zal natuurlijk per kindje verschillen, maar bij ons werkt deze methode in ieder geval erg goed. Ik denk dat het samen eten, het mogen kiezen en veel verschillende dingen eten allemaal mee heeft geholpen. Ook mag hij best spelen met zijn eten, dat is namelijk ook een manier van ontdekken.

Nou kan het best zijn dat het straks wat minder soepel gaat als Lenn wat ouder is, maar ik heb er wel vertrouwen in dat hij een makkelijke eter blijft!

4 gedachten over “Zo introduceren wij vaste voeding, en Lenn vindt alles lekker!

 1. Leonie van Mil schreef:

  Leuk om te lezen hoe dit bij jullie goed werkt. Voor ons werkte Rapley niet. De kleine propte alles zo naar binnen dat hij er steeds van moest kokhalzen en alles eruit spuugde. Toen hebben we er toch maar voor gekozen om het te gaan pureren. Wat ik echt jammer vind, want ik had hem graag aan alle smaken puur willen leren wennen. Wij zijn overigens wel met fruit begonnen, omdat ik vind dat baby’s van nature een voorkeur hebben voor zoet (vruchtwater en borstvoeding). Mij leek het dus niet veel uit te maken. Gelukkig eet hij alles. Ook zijn groente. Dus dat heeft prima uitgepakt! 🙂

 2. Gerdi schreef:

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Hier ging de Rapley methode ook erg goed en ondertussen eet zoonlief het meest van de tijd nog steeds met z’n handen (2 jaar) en zijn we bezig dat het nu toch wel eens de bedoeling is om met een vork te gaan eten..

 3. Linda schreef:

  Ik vond de rapley methode ook erg prettig. Elaiza luste ook alles, maar ook hier die momenten van ‘lust ik niet’ ‘hoef ik niet’, om het vervolgens op mijn bord te schuiven of aan de hond te geven. Maar vaak eet ze het na een week ineens weer wel.

 4. Nicole schreef:

  Ik vind het echt zo leuk om te lezen dat jij het zo aanpakt. Echt heel fijn dat hij alles lust. Ook grappig dat Nomi juist een voorkeur kreeg voor groente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.