Het begin van Lenns Rapley avontuur

rapley

Toen Lenn een maand of 4 was, nam ik me voor om hem vaste voeding aan te gaan bieden a la Rapley (oftewel; hem zelf laten eten in plaats van prakjes maken) als hij ongeveer 6 maanden zou zijn. Uiteindelijk besloten we op 14 januari te beginnen; 6 maanden na mijn uitgerekende datum. Eigenlijk een weekje te vroeg, maar Lenn was op dat moment ‘gecorrigeerd’ 6 maanden en dat vond ik wel een mooi moment om te starten.

We begonnen met appel. Ik deed een stukje appel even in de magnetron en toen het stukje afgekoeld was, gaf ik hem aan Lenn. Lenn stak het meteen in zijn mond (maar dat doet hij met alles) en de smaak vond hij toch wel een beetje gek. Hij likte er een paar keer aan, hij zat ermee te spelen, het viel meerdere keren op de grond en hij heeft er niet echt iets van gegeten. Wel deed hij het telkens weer in zijn mond, dus ik denk dat hij het best lekker vond.

rapley-2

’s Avonds eet Lenn meestal met ons mee, maar ik geef hem nog niet alles. Officieel mag een kindje volgens de Rapley methode alles eten, behalve toegevoegd zout, suiker en honing. Maar ik doe het toch liever een beetje rustig aan en daarom kreeg hij de eerste dagen alleen groente bij het avondeten. En dat belandde natuurlijk overal, maar dat hoort erbij. Hij had zelfs een doperwt geplet op zijn neus..

rapley-4

Peer is één van Lenns favorieten. Hij sabbelt er vooral op en hij krijgt nog niet veel binnen, maar hij vindt het erg lekker. Ik geef peer met schil, zodat hij wat meer grip heeft. Maar door het smeer en gekwijl wordt het uiteindelijk alsnog best glad, en het belandt regelmatig op de grond.

rapley-5

Een andere favoriet is banaan. Er werd me geadviseerd om een wat rijpere banaan te geven, omdat dat makkelijker te verteren is. Ik liet er een stuk schil omheen zitten zodat hij het makkelijk vast kon pakken en dat ging heel goed. Banaan is natuurlijk vrij zacht en dat was makkelijk af te happen. En de volgende dag zag ik aan zijn luier dat hij inmiddels best wat binnenkrijgt.

rapley-3

Toen groente goed ging, heb ik Lenn ook een gebakken aardappeltje gegeven. Dat vond hij ook erg lekker! En ook de spruitjes gingen er goed in.

Op dit moment vindt Lenn eigenlijk alles lekker. Hij eet vooral fruit, groente en brood en we zijn nog niks tegengekomen wat hij echt niet lekker vond.

Verslikken

Wat ik van tevoren wel eng vond, was het verslikken. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Hij hoest wel eens en hij heeft zich een paar keer een beetje verslikt, maar hij lost het heel makkelijk zelf weer op.

Ik ben dus blij dat we dit zijn gaan proberen en we gaan er gewoon mee verder! Heb jij ervaring met Rapley?

9 gedachten over “Het begin van Lenns Rapley avontuur

 1. Nicole schreef:

  Wat leuk dat je deze methode toepast. Ik studeer logopedie en op school heb ik ook een blok gehad over eten en drinken bij kinderen waarbij we ook over deze methode moesten leren. Ik vind het zelf echt een goede!

 2. Lynn schreef:

  Ik zou het nooit zelf proberen maar vind het wel interessant om hier mee te volgen. Ik zou altijd bang zijn dat ze zich er in zouden verslikken… Ik vermoed dat hij nu nog geen volledige maaltijd binnen zal krijgen, krijgt hij dan toch nog gemixte voeding bij? Of hoe doen jullie dat?…

  • Malou schreef:

   Nee klopt, hij krijgt nog niet zoveel binnen. Daarnaast krijgt hij borstvoeding op verzoek en dat is op deze leeftijd genoeg. Tot 1 jaar is melk de hoofdvoeding, dus nu maakt het eigenlijk nog niet uit hoeveel hij binnenkrijgt. Het wordt vanzelf wel meer 🙂

 3. Nina schreef:

  Het lijkt mij een goede methode, maar niet voor mij. Ik was en ben veel te bang dat James zich ergens in verslikt. Wel krijgt hij, omdat hij richting 1 jaar gaat, vers eten met een herkenbare textuur. Dat gaat er gelukkig goed in. Fijn dat Lenn al wat mee kan smikkelen.

 4. Caroline schreef:

  Wat fijn dat het bij Lenn zo goed gaat, leuk om te zien.
  Wij waren ook begonnen met rapley, alleen heeft onze kleine man al tanden en hapt hij echt flinke stukken af en dan komt alle melk er weer uit met golven helaas. We doen het nu nog pureren en dat gaat goed. En dan op een later moment starten we weer.

 5. Ester schreef:

  Ik vind het ontzettend leuk dat je Rapley uitprobeert.
  Alixe heeft altijd geweigerd om gevoederd te worden met de lepel. Etenstijd was een echte strijd.

  Tot ik Rapley ontdekte en het ben gaan toepassen bij haar. Wat een last die van mijn schouders viel. ’t is zo gemakkelijk als ze’t zelf kunnen. In’t begin in’t zoeken, zowel voor hen als voor ons. Maar eens ze zelf ontdekt wat en hoe, hoef je er amper nog naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.