Beginnen met babyhapjes

stokke steps

Ik vind het best lastig; wanneer en hoe kun je het beste beginnen met babyhapjes? Bij Nomi zijn we begonnen toen ze 4,5 maand was, en zij kreeg gepureerd eten. Dat ging goed en ze is echt een goede eter. Never change a winning team zul je misschien denken, maar ik zit er nu toch over te denken om het met Lenn anders aan te pakken.

Toen Nomi ongeveer zo oud was als Lenn nu is, las ik iets over eten a la Rapley. Dit houdt in dat baby’s zelf bepalen hoeveel, wat en in welk tempo ze eten. Je pureert het eten niet, maar je baby krijgt (vanaf een maand of 6) meteen grote stukken eten. Meer over deze manier van voedsel introduceren vind je onder andere hier.

In eerste instantie wilde ik Nomi ook a la Rapley laten eten, maar uiteindelijk vond ik het toch eng. Ik was bang dat ze zich heel erg zou verslikken en gepureerde hapjes leken me op dat moment veiliger. Na een paar maand ging Nomi steeds meer zelf eten en we lieten het haar zelf ontdekken. Het zorgde voor veel gesmeer, maar het was ook ontzettend leuk om te zien. Toen dacht ik wel eens; ‘waarom hebben we dit niet meteen gedaan?’.

Daarom wil ik het met Lenn wel meteen proberen. Het duurt nog even voordat we ermee beginnen en ik heb dus nog de tijd om me in te lezen. Het zal waarschijnlijk wel weer spannend zijn, maar ik merk dat ik veel dingen nu minder eng vind dan met Nomi. Het lijkt me ontzettend leuk om te zien hoe hij zelf eten ontdekt en ik denk dat hij zo op een goede manier vaste voeding kan ontdekken.

beginnen met babyhapjes

Ik wil rond de 6 maand beginnen met vaste voeding, misschien ietsje eerder. De kinderstoel (een Stokke Steps) staat al klaar en die moest natuurlijk even uitgeprobeerd worden. Lenn zit er al best stevig in, dus het zitten zal geen probleem worden bij het eten a la Rapley. Nu is het dus gewoon wachten totdat Lenn oud genoeg is om te gaan eten!

Hoe en wanneer ben jij begonnen met het introduceren van vaste voeding?

7 gedachten over “Beginnen met babyhapjes

 1. Lilian schreef:

  Wow dat is echt wel gelijk een hele grote stap en lijkt mij inderdaad best eng. Jij moet doen waar jij je het beste bij voelt en als dat die methode is, zou ik zeggen, zeker doen! Wij gaven de eerste babyhapjes bij 4,5 maand.

 2. Kelly schreef:

  Wij zijn laatst begonnen met groente in de babycook klaar te maken, gepureerd en dit gaat goed. Olivia is nu 4,5 maand. Ik had bij het eten a la rapley wel gelijk een komisch beeld voor me van een mini mensje met een flinke kippenkluif. Ik ga hier eens wat meer over lezen, moet zeggen dat ik het een beetje eng vind klinken inderdaad ivm verslikken en stikken maar wie weet valt het hartstikke mee.

 3. Manon schreef:

  Wij zijn begonnen met 6 maanden mbv rapley/ kleintjes methode. Het gaf lekker geklieder, maar het fijne vond ik dat ze nooit problemen gehad heeft met stukjes eten. Nu met anderhalf eet ze een hele appel, dat vindt ze heel normaal. Overigens hebben we niet bereikt dat ze alles lust. Groente laat ze graag staan haha.

 4. Margriet schreef:

  Ik ben van plan om Annebel met 4 maanden voor het eerst wat gepureerde groenten of fruit te gaan geven. Alleen om te proeven. Na een paar maanden wil ik ook wel grotere stukjes ongepureerd aan gaan bieden, maar ik start met prakjes voor de smaak. Structuur komt later wel is mijn idee. Maar je moet vooral doen wat je prettig vindt. En je kan altijd stoppen als het niet werkt, dus je hoeft niet vast te zitten aan je keuze.

 5. Mèlanie schreef:

  Wij zijn met iets meer dan 3,5 maand begonne met potjes. Elke keer deed hij zijn mond open als wij gingen eten en keek het eten van je vork af. Doen waar je jezelf goed bij voelt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.