Een basisschool uitkiezen

basisschool uitkiezen

Volgend jaar november gaat Nomi al naar de basisschool. Dat klinkt al hartstikke dichtbij en toen ik dat getypt had, rekende ik nog even na of dat wel klopte. Maar het is echt zo, volgend jaar wordt Nomi al 4 jaar. Daarom zijn we ons al flink aan het oriënteren op basisscholen, en gisteren gingen we met zijn tweetjes naar de open dag.

Omdat we in een stadje wonen waar ik niet ben opgegroeid, ben ik vorig jaar al naar de open dag geweest. Vrij vroeg, maar ik wilde genoeg tijd hebben om me te oriënteren en een goede keuze te maken. Een kind zit tenslotte 8 jaar op de basisschool, en dan wil je wel een goede keuze maken.

Openbare basisschool

We hadden het er thuis al over gehad, en we willen Nomi graag naar een openbare basisschool laten gaan. Die keuze is heel persoonlijk, maar daar hebben wij een goed gevoel bij. Daarom hebben we vorig jaar de openbare basisscholen bij ons in de buurt bezocht.

Toen vielen er al snel een paar scholen af. Ik vond ze te chaotisch, te ouderwets, te klein, of de manier van lesgeven sprak me niet zo aan. Eigenlijk was er maar één school waar ik een goed gevoel bij had; een daltonschool.

Dalton

De uitgangspunten van het daltononderwijs zijn keuzevrijheid, eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken. Hier wordt veel aandacht aan besteed en daarom mogen kinderen vanaf groep 1 al zelf plannen. In groep 1 krijgen ze 2 taakjes waarbij ze zelf mogen kiezen wanneer ze die gaan uitvoeren. In de hogere groepen wordt dit steeds meer uitgebreid.

Het spreekt me heel erg aan, zowel het daltononderwijs als de school zelf. We kregen een rondleiding en ondanks dat Nomi het hartstikke spannend vond, vond ze alles heel interessant. De kinderen, de spulletjes, de lokalen.. En zelf ben ik heel erg positief over deze school. We mochten in de klassen kijken en ik kreeg veel informatie.

‘Grote school leuk!’

Toen we terug reden, zei Nomi ‘grote school leuk!’ en hoewel ze waarschijnlijk iedere plek waar ze veel kinderen ziet leuk vindt, gaf het me toch een goed gevoel. Ik ben er dus zo ongeveer uit naar welke school Nomi gaat, maar ik vind het toch nog best lastig om de knoop door te hakken. Het is toch best een belangrijke keuze, dus voordat ik Nomi inschrijf wil ik er toch nog een paar nachtjes over slapen.

3 gedachten over “Een basisschool uitkiezen

  1. Marloes schreef:

    Pfff wat je zegt wat gaat de tijd toch snel, onze stijn mag aankomende November al beginnen naar op de basisschool. Maar waar jullie al een stap gezet hebben zijn wij helaas nog druk aan het zijn met een keuze maken. Ondanks dat we in een dorp wonen hebben we de vrije keuze om een basisschool te kiezen bij ons in het dorp. En ja hoor in ons dorp zijn wel geteld 4 basisscholen waarvan 1 openbare 2 jenaplan en 1 freinet school.
    We gaan binnenkort een kijkje nemen op een jenaplan basisschool bij ons in de wijk maar willen zeker ook nog bij de openbare basisschool gaan kijken. Maar vind de stap zo moeilijk dat ik hem straks moet gaan loslaten dat ik het steeds voor me uitschuif. Thank God dat de scholen hier geen wachtlijst hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.