Tips bij weinig leeftijdsverschil

weinig leeftijdsverschil

Laatst kreeg ik de vraag of ik tips had voor moeders met kinderen met weinig leeftijdsverschil. Nomi en Lenn schelen anderhalf jaar en ik vind het hartstikke leuk, maar het is soms ook wel een lastig. Ze slapen bijvoorbeeld overdag allebei nog en in het begin was het absoluut geen succes om Nomi zelf op drukke plekken te laten lopen als ik Lenn ook bij me had.

Duowagen

Waar ik (vooral in het begin) echt niet zonder kon, was mijn duowagen. Ik heb deze, van het merk Topmark. Vooral de eerste maanden was het ideaal, ik legde Lenn in de kinderwagenbak en Nomi zat in het zitje. Na een tijdje wilde Nomi graag lopen, maar dan kon ik haar geen seconde uit het oog verliezen en dat vond ik op drukke plekken niet handig. En nu gebruik ik hem trouwens nog steeds regelmatig.

nomi-lenn-4

Buggy

Ook onmisbaar; de buggy. Sinds Lenn een beetje kon zitten gebruik ik de buggy heel vaak. Nu Nomi iets ouder is loopt ze vaak gewoon mee, en inmiddels gaat dat prima. Ook als ik Nomi naar de peuterspeelzaal breng zet ik Lenn even in de buggy, zodat ik mijn handen vrij heb.

Draagzak

Ik droeg Nomi al regelmatig in een draagdoek of draagzak, maar Lenn nog veel meer. Als hij krampjes had, of als we een stukje gaan lopen. Dan heb ik mijn handen vrij en is Lenn toch lekker dichtbij me. Op dit moment gebruik ik vooral mijn Tula vaak.

Slaapjes

Nomi slaapt ’s middags nog (of nou ja, ze gaat naar bed. Slapen doet ze niet altijd meer) en Lenn doet meerdere slaapjes op een dag. Ik probeer Lenn ’s middags tegelijk te laten slapen met Nomi, zodat ik even tijd heb voor andere dingen. Als Nomi op de peuterspeelzaal is, stop ik Lenn op tijd weer in bed zodat hij (meestal) wakker is voordat we haar op gaan halen. Het is soms even een beetje plannen, maar over het algemeen gaat het prima.

nomi-lenn-5

Je oudste leren om dingen zelf te doen

Toen ik tijdens de zwangerschap van Lenn last kreeg van mijn bekken, kreeg ik van mijn fysiotherapeut het advies om Nomi zelf te leren om de trap op te gaan, zodat ik haar niet hoefde te tillen. Dat leerde ik haar en toen Lenn was geboren, was dat erg handig. Nomi klimt nu voor mij uit de trap op, en ik loop er achteraan met Lenn. Ideaal, want Nomi wil bijvoorbeeld bijna altijd mee als ik Lenn naar bed breng.

Niet benadrukken dat je oudste al groot is

Dit zal per kind verschillen, maar ik denk dat ik beter niet had kunnen zeggen dat Nomi al groot is en dat Lenn nog een baby is. Sinds een paar weken geleden wil Nomi namelijk ook een baby zijn, en ze wil regelmatig ‘baby’ genoemd worden.

Heb jij nog tips voor moeder met kinderen met weinig leeftijdsverschil?

10 gedachten over “Tips bij weinig leeftijdsverschil

 1. Nathalie schreef:

  Vince en Lex zijn 2,5 jaar verschil. Ik laat Vince vaak dingen meedoen: het flesje maken, pamper aangeven… Maar inderdaad, ze willen ook vaak nog klein zijn een veel aandacht hebben natuurlijk hihi.

 2. Lilian schreef:

  Ik kan er niet over meepraten maar het lijken mij zeker handig tips. Dat wat je benoemd over het baby zijn, dat herken ik wel vanuit mijn bonuskindje. Baby’s hoeven bijna de hele dag niks te doen en in hun ogen moet ze alles. Opruimen of bijv. Zelf eten. Voor hun is dat gek, waarom ik wel en hij niet?

 3. Sharleen schreef:

  Wij verwachten over iets meer dan vijf weken ons tweede meisje. (kan natuurlijk ook zo zeven weken worden ?) Onze oudste dochter zal dan 17 maanden zijn. Dus ook een klein leeftijdsverschil. We hebben inderdaad ook een duowagen gekocht, en een tula hadden we al in huis. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn.

 4. Rachel schreef:

  Tussen mijn jongens zit ook anderhalf jaar. Een groot voordeel is dat de oudste goed zelf kan spelen. Luisteren is wat lastiger en buiten wandelen doen we helaas niet zo makkelijk. Draagzak is dan ook mijn grootste vriend.
  Dat de oudste kan traplopen is inderdaad erg fijn. Als ik aan het voeden bent wilt hij nog weleens alleen naar boven. Hier hoef ik dan ook niet bang voor te zijn.
  Mijn grootste tip zal zijn, maak het jezelf niet te moeilijk. We geven pap in een fles als lunch voor de oudste, dat scheelt weer broodsmeertijd. We hebben in huis weinig gevaarlijke dingen voor de oudste of het staat opgeborgen. We laten hen vaak in de ochtend in zn pyama lopen. Alles om het maar zo makkelijk mogelijk te maken. 2 kids is al druk zat. Perfect zijn komt later wel een keer

 5. Maud schreef:

  Wat leuk om te lezen! Als onze ‘Baby Nummer 2’ straks geboren wordt is Fenne net twee. Ze wil nu al nooit meer in de buggy, dus die tip sla ik over. Maar de rest zijn zeker handig voor ons!

 6. Ester schreef:

  Hier schelen Jules en Alixe 14 maanden. En heb amper de buggy gebruikt.
  Nu zijn ze 2,5j en 3,5j en buggy is al verkocht, omdat het in onze garage stond te verkommeren :D.

  Meestal gebruikten we de draagzak voor de baby en de peuter liep of ging met het loopfietsje.

  Nu hebben we een opvouwbare bolderkar waar ze allebei in kunnen ^^. Ook handig (als ze wat ouder zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.