WANNEER BEGIN JE MET BIJVOEDEN?

Bijvoeding is zo’n onderwerp waar iedere moeder wel een mening over heeft. Volgens de World Health Organisation kun je beter wachten totdat je kindje 6 maand oud is, maar uit andere onderzoeken blijkt dat het toch echt beter is om te beginnen als je kindje 4 maanden is. Toen Nomi bijna 4 maand oud was, ben ik me er eens goed in gaan verdiepen.

6 maanden?
De WHO (World Health Organisation) baseert haar onderzoeken op kindjes over de hele wereld. De onderzoeken worden dus ook gebaseerd op kindjes in landen waar de hygiëne niet zo goed is als hier. Dat is een van de redenen waarom ze adviseert om te wachten tot 6 maanden. Borstvoeding is namelijk altijd goed voor je kindje, en groente en fruit kan vervuild zijn. Hier wassen we het met schoon kraanwater, in sommige landen is dat niet mogelijk. Vervuild water is slecht voor je, en zeker voor baby’s. Het is dus niet gek dat je dan beter wat langer kant wachten.

Een ander argument van de WHO is dat de darmen van baby’s nog niet klaar zijn voor andere voeding. De darmenflora van je kindje begint zich pas te ontwikkelen als hij of zij is geboren, en na 2 jaar is het pas goed ontwikkeld. Dit was voor mij een reden om Nomi eventueel pas bij te voeden als ze 6 maanden is.

4 maanden?
Maar toen kwam ik andere onderzoeken tegen (onder andere van de VU), waaruit toch echt blijkt dat de kans op allergieën wordt verkleind als je eerder begint met bijvoeden. Daarnaast blijkt dat kindjes die vanaf 4 maanden bijgevoed worden, op latere leeftijd meer lusten. Ook niet geheel onbelangrijk, ik moet er niet aan denken dat Nomi straks niks lust. Ook blijkt dat bepaalde voedingsstoffen opraken, zoals ijzer.

Dilemma
Je wilt natuurlijk het beste voor je kind. Aan de ene kant wil ik haar darmen niet verpesten, maar ik wil ook niet dat ze allergieën gaat ontwikkelen. Het voelt een beetje als kiezen tussen twee kwaden. Volgens de borstvoedingsmaffia is het echt not done om je kindje bij te voeden voordat hij of zij 6 maanden oud is. Ik ben lid van een aantal borstvoedings-Facebookpagina’s en daar wordt soms gedaan alsof je een slechte moeder bent als je eerder begint.
Het consultatiebureau is van mening dat je met 4 maand moet beginnen met bijvoeden. Waarom? Omdat het de kans op allergieën verkleind. Persoonlijk vind ik dat ook erg belangrijk.

Ik heb besloten om vooral naar Nomi te kijken, en te kijken of ze eraan toe is. Ik kwam verschillende lijstjes tegen en daaruit blijkt dat ze er toch echt wel klaar voor is. Toen ik vorige week een peer at, at ze daarna bijna mijn handen op. Ik heb een heel klein beetje peer geprakt en ze vond het heerlijk.

Daarom heb ik besloten om toch eerder te gaan beginnen. Nomi is nu 4 en een halve maand en zaterdag heeft ze haar eerste groentehapje gehad. Ze krijgt nu alleen groente, en over een tijdje ga ik haar ook fruit geven. Ik zal binnenkort een artikeltje schrijven over haar eerste hapjes.

Voor de moeders, wanneer zijn jullie begonnen met bijvoeden? En voor de niet-moeders, hoe denken jullie hierover?

6 gedachten over “WANNEER BEGIN JE MET BIJVOEDEN?

 1. seline schreef:

  Hier zijn wij begonnen met 4 maanden. Ze waren gewoon weg toe aan meer dan alleen flesvoeding, dat hadden ze eigenlijk al vanaf 3 maanden maar hebben toen wel gewacht. Toen heeft het CB ons ook geadviseerd om te gaan beginnen.

 2. Kimberley NJ schreef:

  Ik heb het bij allebei mijn kindjes gedaan toen ze vier maanden waren. Gewoon rustig aan opbouwen, kijken wat zij wilden. En nu heb ik twee kindjes die alles lusten, echt alles. En nog geen allergie gezien!

 3. Anoniem schreef:

  Ben van mening dat de rijping van de darmen pas met 6 maanden zo ver is dat je aan bijvoeding moet denken. Volledig borstvoeding zou wenselijk zijn, en moet hoofdvoeding blijven tot 1 jaar. De blog van de groene vrouw wel eens gelezen? Als jij wijn gedronken had zou je kindje ook enorme interesse gehad hebben. Dat geef je dan toch ook niet? Het ijzer verhaal is niet waar; je maakt als moeder voldoende aan voor je kindje. Wanneer een kindje ZELFSTANDIG kan zitten en ZELFSTANDIG eten naar zijn mond kan brengen is het klaar voor bijvoeding. Tot die tijd zijn het de ouders die zogenaamde hongersingjalen denken op te pakken van hun kindje. Je kindje vind alles interessant wat jij doet. En alles wat jij ze zal geven zullen ze proeven omdat babies in de ontdek fase zitten en volledig afhankelijk van je zijn en je vertrouwen. Als jij rattengif op een lepel doet zal je kindje ook zijn mond open doen. Waarmee ik wil aangeven dat een kindje niet kan aangeven wat hij nodig heeft. Dat kan alleen jij. Daarom wacht ik. Ook stabiliseert je productie van borstvoeding pas met 8 maanden. Dus daarom is wachten tot 6mnd voor je productie ook raadzaam.

 4. Colleen schreef:

  Moeilijk zeg om die keuze te moeten maken. Mijn dochtertje is pas(/al) 6 weken dus is nog niet aan de orde maar tegen die tijd moet ik het denk ik hebben van ervaringen van anderen en zullen we op ons gevoel afgaan.

 5. Manon Manoontje schreef:

  Ik vind het inderdaad een lastig punt, maar het lijkt me dat het met vier maanden wel kan. Toen wij klein waren (dus zo'n 20-25 jaar terug) begonnen ze al met drie maanden met fruit en ik heb geen enkele allergie dus wie weet. Zelf denk ik dat het heel afhankelijk is van het kind zelf en ik ben nu van plan om met vier maanden te starten met pap en een aantal weken later te starten met "hapjes". Zeker omdat het lepeltje voor de vitamine al gretig naar binnen wordt gewerkt met een vies gezicht als resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.