Borstvoeding hoeft helemaal niet zwaar te zijn

borstvoeding zwaar

De laatste tijd zie ik ontzettend veel berichten voorbij komen waarin wordt verteld hoe zwaar borstvoeding wel niet is. Het lijkt wel alsof borstvoeding iets is wat zoveel tijd en energie kost dat je er beter niet aan kunt beginnen en dat vind ik absoluut niet. Tuurlijk, als het niet lekker loopt is het zwaar. En ik kan me ook best voorstellen dat je er dan mee stopt, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Maar omdat het helemaal niet zwaar hoeft te zijn, vertel ik vandaag hoe het ook kan gaan.

Borstvoeding, zwaar?

Lenn heeft voor het eerst bij mij gedronken toen hij een paar minuten oud was. Hij is geboren met een keizersnede, dus toen ik gehecht werd, was hij al aan het drinken. Ook op de uitslaapkamer was hij aan het drinken en hij ging zelfs al drinkend van de uitslaapkamer naar de kraamsuite (volgens de regels van het ziekenhuis moest hij op dat moment eigenlijk in een couveuse, maar daar was Lenn het niet mee eens).

borstvoeding

Hier dronk Lenn voor het eerst bij mij.

Nomi dronk voor het eerst op de uitslaapkamer, op de operatiekamer hapte ze nog niet aan. Wel duurde het bij haar wat langer voordat de borstvoeding goed op gang kwam, pas na drie dagen had ik veel melk. De kinderarts maakte zich daar wat zorgen over, maar volgens de lactatiekundige was het heel normaal.

De eerste dagen

De eerste dagen dronken ze beide hartstikke goed. Nomi ongeveer om de 3 uur, Lenn dronk het liefst de hele dag en hij liet maximaal 2 uur tussen de voedingen zitten. Wel dronk Lenn veel korter dan Nomi, waardoor ik hem echt niet continu aan mijn borst had.

Qua nachtvoedingen heb ik heel veel geluk gehad. De eerste dagen hebben kindjes natuurlijk nog geen dag/nachtrimte en willen ze ’s nachts net zo vaak drinken als overdag, maar dat veranderde al best snel. We gingen al vrij snel naar 2 nachtvoedingen, even later naar 1 nachtvoedingen.. En nog even later sliepen ze door. Lenn was 2 maand toen hij meestal doorsliep, Nomi 3 maand.

borstvoeding-nomi

Ik heb eigenlijk nooit echt problemen gehad met de borstvoeding, op 2 borstontstekingen na. Toen ik voor de tweede keer een borstontsteking kreeg heb ik geroepen dat ik ermee zou stoppen als ik nog een keer een borstontsteking zou krijgen, maar gelukkig was dat de laatste keer. Ook ben je sneller van een borstontsteking af als je blijft voeden of kolven, dus stoppen is dan niet verstandig.

Ik hoor wel eens verhalen over pijn, kloven, kindjes die niet aanhappen, et cetera. Daar heb ik gelukkig nooit last van gehad. Het ging bij mij eigenlijk gewoon helemaal zoals het hoort te gaan. Ook kan ik best even weg zonder baby, Lenn (en Nomi als baby ook) vindt het prima om uit een flesje te drinken. Ze kregen beide voor het eerst een flesje toen ze ongeveer 3 weken oud waren en ze hebben nooit een flesje geweigerd.

Heel makkelijk

Bij mij is het dus allemaal heel makkelijk gegaan en ik ben heel bij dat ik ervoor heb gekozen om borstvoeding te geven. Ik vind het ideaal dat ik het altijd bij de hand heb en ik gebruik het ook als troostmiddel. Je kunt een baby met borstvoeding niet overvoeden, dus even aanleggen is een ideale manier om je kindje rustig te krijgen.

Natuurlijk gaat het niet bij iedereen zo, maar ik wilde jullie graag vertellen hoe het ook kan gaan. Geef jij borstvoeding? Of heb je borstvoeding gegeven?

9 gedachten over “Borstvoeding hoeft helemaal niet zwaar te zijn

 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Fijn zo’n positieve post over borstvoeding. Ik vond het ook goed te doen. Tuurlijk had ik wel eens pijn en borstontstekingen maar over het geheel genomen liep het goed. En ik vond het werkelijk ideaal.

 2. Heleen schreef:

  Ja, ik heb ook borstvoeding gegeven. Tijdens mijn verlof was het ideaal en kostte het me weinig moeite. Het verliep na de eerste opstartproblemen vrij soepel. Ik vond het zwaar worden toen ik weer moest werken. De combinatie van ’s ochtends op tijd voeden (want moet trein halen) , op kantoor 2 tot 3 kolven (wat niet altijd handig uitkwam) brak me op. Bij mijn tweede zoontje heb ik het om deze reden niet lang volgehouden nadat ik weer moest werken. Nog steeds heel jammer…

 3. Gerdi schreef:

  Je leest inderdaad meestal de negatieve verhalen online! Ik heb beide kinderen borstvoeding geven, de oudste een paar maand en de jongste tot 9 maand. Helaas moest ik na 9 maand weer erg onregelmatig werken waardoor de productie enorm naar beneden ging en ik niet meer genoeg had. Maar los daarvan liep het vanaf het begin gewoon goed en heb ik nooit kloven of een borstontsteking gehad.

 4. Bien schreef:

  Ik had voor me zelf besloten bij de 1ste borstvoeding te geven
  na een hevtige bevalling wat uiteindelijk een spoed keizersnee uitgelopen is, hebben ze me zoontje meteen aangelegd maar hij dronk niet, dit is de uren erna meerdere malen geprobeerd alleen leek hij niet te snappen wat hij moest doen, geprobeerd met een tepelhoedje dit had ook minimaal effect. Na dat ik geprobeerd had om het te voeden moest ik gaan kolven en daarna dat nog aan hem geven.
  Na 2 dagen was ik dood op omdat ik gemiddeld 1.5 à 2 uur bezig was om te voeden en kolven en dan een uur rust en kon ik weer opnieuw beginnen. Me borsten begonnen ook steeds zeerder te doen en de kloven werden al zichtbaar.
  De dag dat ik naar huis mocht heb ik besloten om er mee te stoppen omdat ik het als veel stress ervaarde en merkte dat ik me zelf maar ook vooral onze mannetje te kort deed doordat ik alleen maar met het woord “voeden” bezig was.
  Bij de 2de wist ik dat het weer een keizersnee zou worden en niet anders kon.
  Op dat moment heb ik ook voor me zelf besloten om dit x het niet nogmaals te proberen.
  Omdat de eerste x het me zo veel stress opgeleverd heeft maar ook het ziekenhuis bezoek stond ik echt achter me keus.
  Na een dag had ik hele erge stuwingen en dat heeft meer als een week geduurd, uiteindelijk ook medicijnen er voor gehad.
  Niks hielp ook nog geprobeerd te kolven maar dat lukte niet en kwam er Zo goed als niks, en wat zo zeer deed!
  Voor mij was het dus 2 x geen succes. Maar ik heb zeker respect voor de dames die het zolang volhouden!

 5. Simone schreef:

  Ik heb 7 maanden gevoed. En afgezien van kloofjes in het begin, en daardoor (eigenlijk veel te lang) gebruik van een tepelhoedje vond ik het zo fijn! Ik had het niet willen missen.

 6. Mariette schreef:

  Ik heb 3 maanden borstvoeding gegeven. Ik vond het begin wel pittig omdat je dan als nieuw bakken moeder opzoek moet naar een modus. Bij de 3 maanden gestopt omdat ik merkte dat ik er niet meer happy van werd.

  Zou het bij een tweede wel weer Willen!

 7. Elske schreef:

  Ik heb mijn zoon de eerste dagen borstvoeding gegeven, alleen had hij te weinig energie om te drinken waardoor we na 1,5 dag thuis te zijn geweest weer opgenomen werden in het ziekenhuis, omdat hij te veel gewicht was verloren en hele dag sliep.
  Vanaf dat moment heb ik 2 weken gekolfd en kreeg hij de afgekolfde met de fles. Dit heb ik in totaal 2-3 weken. Volgehouden tot het me op brak en ik hem s nachts slapend de fles gaf, was dit een teken voor mezelf om er mee te stoppen.

  Mijn dochter, nu 8 weken, heeft vanaf het begin flesvoeding gehad. De angst van te weinig drinken is nog steeds aanwezig en wilde deze angst niet meer meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.