Denken we zelf niet meer na?

knuffel

Gisteren kwam ik weer zo’n nieuwsbericht tegen op Facebook, zo eentje die ik eigenlijk heel irritant vind. Er stond zoiets als ‘de lievelingsknuffel van je kind is levensgevaarlijk! Wil je weten waarom? Klik dan hier’. En ondanks dat ik daar niet van hou, klikte ik toch. Want ja, ik wil toch wel graag weten waarom die knuffel dan zo gevaarlijk is.

Ik dacht dat ik iets zou gaan leven over gevaarlijke materialen of onderdelen die opeens loslaten, maar nee. Het ging over bacteriën en stof. Blijkbaar is het wereldnieuws dat er bacteriën en stof in een knuffel kunnen gaan zitten als er vaak mee gespeeld wordt en als die knuffel niet regelmatig gewassen wordt. No shit, Sherlock. Met zo’n lievelingsknuffel wordt heel veel gespeeld, je kindje stopt hem in zijn of haar mond (of geeft hem kusjes, zoals mijn dochter doet), zo’n ding ligt regelmatig op de grond.. Dan is er geen rocket science voor nodig om erachter te komen dat het misschien wel handig is om zo’n ding zo nu en dan een wasbeurtje te geven.

Dat artikel vertelde mij dus niks nieuws, maar ik was stomverbaasd over de reacties. Veel mensen wisten dit niet en gingen de knuffels dan toch maar eens in de was gooien. Anderen maakten zich druk over het feit dat er op het labeltje van de knuffels staat dat ze niet in de was mogen.

Een ander nieuwsbericht ging over de hoeveelheid suiker in pakjes drinken. Weer zo’n gevalletje rocket science, waarbij iemand waarschijnlijk eens heeft gekeken naar de ingrediëntenlijst achterop die pakjes. Diegene kwam erachter dat er net zoveel suiker in pakjes drinken zit als in cola. En ook dat werd nieuws, en het werd massaal gedeeld. Nou kan iedereen die enigszins kan lezen dit zelf ontdekken, dus ook hierover was ik vrij verbaasd. Natuurlijk is het niet verkeerd dat ouders bewust worden gemaakt van de hoeveelheden suiker, maar de manier waarop verbaast me nogal. En daarnaast vind ik dat er ook nog zoiets is als ‘zelf nadenken’.

Je zou je bijna gaan afvragen hoe dit vroeger ging, toen ouders nog niet op Facebook konden kijken of er nog belangrijke dingen waren ‘ontdekt’. Of misschien dachten mensen toen zelf nog iets meer na..

13 gedachten over “Denken we zelf niet meer na?

 1. demallemolenmoeder schreef:

  Ik heb het ook gelezen. Ik wist het wel en popje en tutje zien ook de wasmachine vanbinnen. Wel moet ik bekennen dat ik besloot om het weer net met iets meer regelmaat te gaan doen.

 2. Kim | Kimsbloglife schreef:

  Haha, inderdaad grappig dat zo’n dingen belangrijk nieuws lijken te zijn terwijl dit heel logisch is. En wat betreft die knuffel, je kindje zal er ook niets aan overhouden als er wat stof en bacterieën in die knuffel zitten hoor… Ik slaap al 23 jaar met dezelfde knuffel die eerlijk gezegd niet zo heel vaak gewassen wordt en ik heb er nog niets aan overgehouden 😉

 3. Tineke schreef:

  Misschien vallen zulk soort mensen meer op door internet, ze waren er ook heus wel voor Facebook. Maar toen had je zoiets minder snel door. Ik denk dat het bij ouders ook vaak gaat om een stukje bewustwording, een aantal ouders van tegenwoordig zijn zo druk met van alles en nog wat bezig. Hierdoor vergeten ze zulk soort dingen.
  Liefs

 4. Mathiske schreef:

  Ik moet altijd erg lachen als ze dit soort angstzaaierij weer aanhalen.. denk ik , ja je meent het. Ik was hier de knuffel (en dat zijn er maar 3) iedere keer met het bedje te verschonen. Maar dat deed ik al voor dit bericht

 5. Lilian schreef:

  Tegenwoordig is alles slecht voor je en niks meer gezond. Soms vind ik dit echt te overdreven en zo kun je bijna net zo goed niks meer doen. Ik denk altijd maar je leeft maar één keer, probeer er dan van te genieten.

 6. Liess schreef:

  Als je dat soort pagina’s ziet weet je eigenlijk dat je niet moet klikken en toch doe je t.. net een ongeluk waar je toch naar kijkt … en als je de reacties ziet dan vraag je je toch af hoe dom mensen eigenlijk zijn.

 7. Nicole schreef:

  Hahaha ja beide gevallen hebben mij ook geïrriteerd! Ik weet nog goed dat mijn knuffels vroeger allemaal om de zoveel tijd in de wasmachine gingen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mijn Duplo, dat moest soms in een emmer met sop. Joh! En dat van die pakjes drinken met suiker is inderdaad echt yesterday’s news!!

 8. Olga schreef:

  Nou als ik dit soort kwesties aan mijn moeder voorleg, zegt ze altijd: “In mijn tijd had je dat allemaal niet, als je iets wilde weten zocht je het op in een boek of vroeg je het na aan een dokter of bij het CB.” Stukje gemakzucht is het ook hoor, en ik denk dat we ons er allemaal schuldig aan maken. :’)

 9. Jodi - liefthuis schreef:

  Ik vind het goed dat het even als reminder wordt gebracht, maar ze doen nu net alsof het nieuw is idd. Zo overdreven. 5,5 klontje suiker in een pakje appelsap had ik ook niet verwacht maar idd de ophef er over en manier hoe het gebracht wordt. Iederern kan inderdaad het pakje lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.