Borstvoeding; verwachting versus werkelijkheid

bv03

Toen ik zwanger was had ik bepaalde verwachtingen van het geven van borstvoeding. Ik had een borstvoedingscursus willen volgen om erachter te komen of die verwachtingen een beetje klopten, maar alle data zaten al vol. De eerste vrije plek was eind november, maar toen was Nomi al geboren dus dat had weinig zin. Ik kwam er dus pas achter dat mijn verwachtingen niet helemaal klopten toen ik zelf borstvoeding gaf.

Ik dacht dat de borstvoeding vanzelf wel goed op gang zou komen. Ik wist wel dat het na een keizersnee wat langer kon duren, maar daar maakte ik me niet druk om. Totdat Nomi niet goed aankwam. Ik begon met kolven om de productie op gang te krijgen, en toen bleek dat er nog maar een paar druppels uitkwamen.. Dat viel me nogal tegen, maar volgens de lactatiekundige was dat heel normaal en gelukkig kwam het vrij snel daarna goed op gang.

Ook dacht ik dat het hele fijne momenten zouden zijn, dat voeden. Nou, ik kan je vertellen dat ik de eerste dagen na de keizersnee regelmatig even op mijn tanden moest bijten, want tijdens het geven van borstvoeding kreeg ik behoorlijke naweeën. Deze krijg je trouwens ook wel als je geen borstvoeding geeft (je baarmoeder moet natuurlijk weer krimpen), maar hierdoor genoot ik de eerste dagen niet echt van het voeden. Je zult wel snappen dat ik heel blij was dat dat minder werd.

Ik dacht dat ik continu naar Nomi zou zitten kijken als ze aan het drinken was en de eerste dagen deed ik dat ook. Maar na een tijdje begon ik me toch te vervelen tijdens het voeden en besloot ik op de bank borstvoeding te geven en ondertussen een serie te kijken. Daardoor werd het voeden eigenlijk gewoon me time.

Mijn verwachting was dat het een hele tijd zou duren voordat Nomi door zou slapen. Dat was een behoorlijke meevaller, want ze ging al heel snel naar 1 nachtvoeding en na 3 maanden sliep ze zo ongeveer altijd door. Heerlijk!

Ik zag borstvoeding als een manier om je kindje te voeden. Dat is het natuurlijk ook, maar borstvoeding is zoveel meer dan alleen voeding. Het is bijvoorbeeld de perfecte manier om een baby te troosten, en op dit moment gebruik ik het zelfs om Nomi van haar oogontsteking af te helpen. Ook werkt het tegen oorontstekingen, wondjes, et cetera.

Je hoort wel eens dat veel vrouwen afvallen als ze borstvoeding geven, maar dat geldt niet voor iedereen. Ik had ging er vanuit dat ik dat geluk niet zou hebben, maar dat bleek wel zo te zijn. Gevolg? Ik was binnen no time mijn zwangerschapskilo’s kwijt.

Mijn verwachting was dat ik na een half jaar wel klaar zou zijn met de borstvoeding. Maar het ging allemaal zo makkelijk, dat ik besloot er gewoon mee door te gaan. En inmiddels geef ik ruim 13 maand borstvoeding. Het is nu wel heel anders dan in het begin, Nomi drinkt nog maar 2 keer per dag en ze is na een paar minuten al klaar.

Klopten jouw verwachtingen van het geven van borstvoeding?

13 gedachten over “Borstvoeding; verwachting versus werkelijkheid

 1. Bouchra schreef:

  Wat een leuk interessant artikel!
  Alles klopt bij mij een beetje, alleen dat van doorslapen helaas niet 🙁 mijn dochter is nu 11 maanden en nog steeds gebroken nachten en om de 3 uurtjes voeden in de nacht, terwijl overdag drinkt ze maar 2 keer. heb jij misschien wat tips?

  • Susan schreef:

   Ik zou proberen overdag vaker aan te bieden. Eet ze genoeg vast voedsel? Misschien krijgt ze toch wat te weinig en haalt ze het in de nachten in.

   Kan ook gewoon mamahonger zijn in de nacht. Daar verander je niet zoveel aan…

   Mijn dochter is 1 jaar en zij drinkt ook s nachts nog om de twee/drie uur. Overdag ook nog vaak (heel vaak ook als rustmiddel/speen)

   Ach ja deze periode is kort. Voor je het weet slapen ze door!

  • Malou schreef:

   Vervelend dat ze niet doorslaapt zeg.. Eerlijk gezegd denk ik dat je er weinig aan kunt doen en ik denk dat het ook gewoon per kindje verschilt. Bij Nomi heb ik er niks aan gedaan om haar door te laten slapen, dat ging eigenlijk vanzelf. Misschien dat het helpt om overdag wat vaker aan te bieden?

 2. Liess schreef:

  Als ik dit zo lees moet ik me misschien maar iets meer gaan verdiepen in het hele borstvoeding geven.
  Ik wil wel, weet alleen nog niet zeker of het mag ivm medicatie die ik slik.
  Ik ben vooral bang dat t zeer gaat doen…..

  • Mariska schreef:

   Heel eerlijk: ja de eerste dagen doet het een beetje pijn. Vooral het aanleggen vond ik niet altijd een pretje, maar eenmaal aangelegd viel het allemaal wel weer mee. Maar dat komt vooral omdat je tepels nog gewend moeten raken, je baby moet nog goed leren drinken – kortom, je moet nog een goed borstvoedingsteam worden met zn tweeen. Maar na de eerste week is pijn in de meeste gevallen verleden tijd. Mocht het toch pijn blijven doen, dan gaat er iets niet goed en is het verstandig een lactatiekundige mee te laten kijken. Nu pop ik mijn zoontje (ruim 3 mnd) zo, hup, aan de borst, en het doet absoluut niet zeer! Sterker nog, het is zelfs fijn 🙂

 3. haia schreef:

  Alles war je schrijft had ik ook. Bij mijn laatste vond ik het zelf niet echt leuk om te voeden. Echt raar gevoel. Ik geef veel liever de fles. Omdat het goed is voor hen probeer ik het altijd een jaar vol te houden(bij de eerste langer. Voor mij blijft het wel zwaar. Ik ben eigenlijk gestopt omdat ik het gevoel had dat het voor mij niet meer goed was. Ik viel veel te veel af en krijg de kilo’s er moeilijk weer bij. Met de fles heb je ook je handen niet vrij, dus niet vlug even fb., instagram checken. En meer bezig met je baby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.