Wat ik echt van kerst vind

kerstt

Ik vond kerst altijd hartstikke leuk, maar dit jaar heb ik er eigenlijk helemaal geen zin. Een tijdje geleden zei ik nog wel van, maar nu het dichterbij komt, kan het me gestolen worden. Waarom? Tja, dat is wel een goede vraag.

Misschien heeft het moederschap me veranderd, misschien komt het ergens anders door. Ik weet het niet. En het is niet zo dat ik het niet gezellig vind, maar ik vind het een beetje geforceerd. Omdat het kerst is, moeten we opeens een nieuwe outfit scoren, staan we net iets langer voor de spiegel, moeten we uitgebreider koken, moet boter opeens de vorm hebben van een ster en verwachten we ook nog dat het gezelliger is dan anders.

Over het algemeen zien we familie die we de rest van het jaar ook vaak zien. De week voor kerst zou niemand bedenken om te gaan gourmetten, maar met kerst opeens wel. Ik vind het allemaal een beetje onzinnig. Ik kan niet goed uitleggen waarom, ik denk dat het meer een gevoel is. Want dit soort dingen zou je iedere dag kunnen doen, maar met kerst hoort het er opeens bij. Voor mij voelt dat een beetje geforceerd.

Ik had dit jaar best op vakantie willen gaan met kerst. Het hoeft niet eens naar het buitenland, een huisje in Nederland leek me ook hartstikke leuk, en met Nomi een stuk praktischer. Maar Bart wilde niet mee. En ik moet toegeven dat ik best goed door kan zeuren en dan vaak uiteindelijk mijn zin wel krijg, maar dat besloot ik niet te doen. We moeten er beide achter staan en op vakantie gaan terwijl Bart het eigenlijk niet wil, geeft mij ook geen goed gevoel.

Ik heb trouwens ook nog helemaal geen kerstspulletjes in huis staan. En ik heb ook geen zin om het van zolder te halen. Ook heb ik geen nieuwe kerstoutfit en ik heb ook helemaal niet het gevoel dat het bijna kerst is. Maar verder zal ik er niet over zeuren.

Dus we doen maar gewoon gezellig mee met de kersthype. En eigenlijk weet ik ook wel dat het uiteindelijk hele gezellige dagen zullen worden.

Heb jij zin in kerst?

25 gedachten over “Wat ik echt van kerst vind

 1. Paola schreef:

  Ik heb wel heel veel zin in kerst, maar vind de dagen ervoor ook altijd erg leuk! De winkels vol met eten snap ik persoonlijk niet en dat sluit ook niet aan bij mijn kerst. Ik vind het vaak vooral erg duur om broodjes in de vorm van een kerstboompje te eten of boter in met de vorm van een kerstklokje!

  Ook vind ik het jammer dat kerst tegenwoordig al aandacht krijgt voordat de sint het land uit is en zelfs al voor 1 december. Zo wordt het naar mijn idee teveel gerekt en uiteindelijk minder speciaal en gezellig!

 2. Lonneke schreef:

  Ik vind de tijd ervoor ook erg leuk maar kerst word zeker ook wel uitgebuit hoor. Je bent niet de enige hier heb ik ook nog geen kerstboom of decoratie 😉 En al de wensenlijstje en cadeautips je word je ook met bloggen mee doodgegooid….Ik vind kerst leuk en sfeervol maar het is ook echt heel commercieel geworden. Maar ja, we doen gewoon gezellig mee haha

 3. Nicoline schreef:

  Ik snap je helemaal! Ik heb het dit jaar ook, idd misschien omdat moeder zijn toch je prioriteiten verlegt. Vond het vroeger altijd heerlijk, versieren en gezelligheid. Heb nu gewoon wat neergezet en vind het wel best. Ook is Elisa jarig op 30 december, haar 1ste dus ben veel meer daarmee bezig!

 4. Lin schreef:

  Haha wauw Malou positieve blog hoor;-) hihi ik zou kerst bijna stom gaan vinden nee grapje natuurlijk! Ik vind wel dat je kerst moet aanpassen met kindjes. Wij zaten eerder 2 hele kerstdagen bij familie en dat heb ik allaminute afgeschaft toen we Jay hadden. Wij vieren het daarom nu veel relaxter door gewoon met ons gezinnetje te ontbijten wat we normaal ook al doen met lekkere broodjes en er liggen (weinig) cadeautjes onder de boom, gewoon iets geven we aan elkaar, maar is geen verplichting we slaan dat ook wel is over. Eind van de middag na de slaapjes pas gaan we naar familie en eten we gezellig met z’n allen en rond 8 uur zijn we weer thuis en liggen de kids in bed en kijken we all you need of een kerstfilm, maar wil ik bloggen ga ik bloggen bewijze van, geen verplichtingen. Tweede kerstdag is voor ons gezin alleen en gaan we eind van de dag naar het kabouterbos/ spelen/ eten en dan zijn die vele verlichte kerstbomen een leuke toevoeging, maar wij maken het het hele jaar gewoon leuk!

 5. Hanna schreef:

  Heerlijk dit Malou! Ik had ook nooit zoveel zin in kerst, al was dat gedeeltelijk om andere redenen. Nu ik sinds een paar jaar met mijn vriend en schoonouders meega op wintersport ben ik eindelijk van het kerstgedoe af. Wij vieren wel kerst daar, maar simpel met heerlijk vlees en zonder gedoe. Vooral mijn moeder had en heeft het er moeilijk mee dat ik er niet ben met kerst, maar voor mij is het heerlijk dat ik al die kerst stress en gedoe niet meer hoef te ervaren.

 6. Wilma schreef:

  Haha, ik snap het wel. Waarom vieren mensen kerst? Om te vieren dat Jezus op aarde werd geboren. Ik snap soms niet waarom mensen kerst vieren terwijl ze niet in God geloven.

 7. Cassandra | Princess-Leia.nl schreef:

  Ik vind Kerst echt heerlijk! Bij ons zijn er geen verplichtingen. We gaan niet perse naar familie of dat hun bij ons komen want dat voelt inderdaad geforceerd. Eerste kerstdag willen wij gewoon met zijn drietjes zijn, net als vorige jaar. En tweede kerstdag komen er altijd vrienden eten bij ons. De versiering vind ik zelf heel erg gezellig staan en als het aan mij lag, stond de boom al half november haha! Ik vind wel dat de winkels het vooral heel erg uit buiten.

 8. Desiree schreef:

  Ergens vind ik dit heel grappig om te lezen. Juist omdat ik dit jaar helemaal wild ben wat betreft de kerst. Ik kan niet wachten. Wellicht dat ik ’toe ben’ aan een paar vrije dagen..alhoewel dat wel volgepropt wordt met andere dingen. Ondanks de sociale verplichtingen hoop ik dat je toch nog weet te genieten van deze bijzondere dagen! 😉

 9. Kirsty schreef:

  Leuk geschreven! Ik houd ook niet van het geforceerde en hoewel ik kerst verder heel leuk vind, krijg ik ook al snel last van stress omdat er zoveel van je verwacht wordt qua eten en cadeautjes. Gelukkig vind mijn vriend het niet zo belangrijk. Ik denk dat hij wel een beetje jouw houding heeft, want hij wil juist met kerst niet gourmetten haha, want waarom inderdaad niet op een ander moment?

 10. Sabine schreef:

  Hier nog 1 die er geen zin in heeft. Normaal wel..huis in volle kerstglorie etc. Maar dit jaar, nee. Mijn vader is eind mei overleden en word na kerst verstrooid op mijn ouders hun trouw datum, dus kerst mag snel voorbij gaan van mij. Pittig jaar dus..blij als het 2016 is.

 11. Mirella schreef:

  Helemaal mee eens! Daarom ‘vieren’ we eerste kerstdag dit jaar bij ons thuis. Heb een foute kersttrui aangeschaft, lekker comfortabel met een jeans. Waarom zou ik er opeens opgedirkt bij gaan zitten? En qua eten neemt iedereen wat hapjes mee want geen zin om de hele dag in de keuken te staan.

 12. Marjolein schreef:

  Ik herken het wel hoor. Heeft bij mij meer te maken met alle drukte in de maand december (toevallig net een blogje online geplaatst). We moeten allemaal zoveel deze maand. Van de sint-intocht, cadeautjes, pakjesavond, hoppa naar de kerstman, etentjes, nieuwe feestkleding e.d. Nu zit jij met je kleintje nog in de fase dat het versieren nog niet echt hoeft. Maar als je kleintjes iets groter zijn dan zijn ze er wel heel erg van bewust allemaal en dan wil je ze die gezelligheid ook wel meegeven. Geniet dus nog maar even van de ‘rust’ 😉
  Enne, volgend jaar lekker op vakantie gaan (doen wij misschien ook wel)!

 13. Tineke schreef:

  Hoezo kersthype? :’) Ik snap dit echt niet, als je geen kerst wilt vieren doe je het niet toch? Dan ga je toch niet gourmetten of mooi aankleden of naar familie? Kerst is helemaal geen hype, dat bestaat al jaren.. Waar het uiteindelijk om draait is de geboorte van Jezus. Simpel zat. Geloof je niet, dan hoef je het natuurlijk ook niet te vieren..

  • Malou schreef:

   Een groot deel van de mensen die kerst vieren, weten niet eens wat de gedachte erachter is. En ik vind de manier waarop het nu gevierd wordt wel een hype eigenlijk.

   • Inez schreef:

    Even my thoughts!
    Ik vind dat je Kerst moet zien als een feestdag waarbij het draait om familie & gezelligheid.
    Jij hebt er geen zin in dus zou ik ook zeggen: vier het dan niet!
    Geforceerd? Nou bij ons in ieder geval niet.
    Ik kijk heel erg uit naar het Kerstdiner met onze familie omdat je dan allemaal echt even extra tijd voor elkaar hebt, omdat iedereen dan geniet van de tijd samen en van de gezelligheid.
    Ook ik ben moeder geworden, een paar maanden geleden, maar voor mij verandert mijn gevoel over Kerst er echt niet door.

 14. Maai schreef:

  Herkenbaar alleen heb ik het elk jaar. Ik hou echt niet van het geforceerd gezellig doen, elk jaar weer veel verwachten en dan is het eigenlijk maar gewoon gezellig als altijd…. Jeetje, en dan? Maar ja, ik heb nu juist dat ik nu de kindjes wat groter worden me voor hun weer meer ga uitsloven.

 15. Esther schreef:

  NEE echt geen zin!! ?
  Wat ik wel fijn vind is de kerstsfeer in huis en buiten. Maar al maanden van tevoren ben ik zenuwachtig over wat men van mij verwacht met de kerstdagen..verplichte bezoekjes, moeten bedenken wat je gaat doen, wanneer en met wie en dat allemaal gepropt in twee dagen!!
  Dit jaar ben ik voor het eerst mama dus ik heb bedacht dat ik nu ook rechten heb haha en ik wil een nieuwe traditie maken zodat het voor mijn dochter later een gezellige relaxte kerst zal zijn waarin niets moet. Gewoon even langs familie (ontkom je niet aan) en verder relaxen en uitrusten, samen zijn met het gezinnetje. Dachten manlief en schoonouders er nu ook maar zo over ?

 16. Nathalie schreef:

  Heb een beetje het zelfde gevoel als hoe jij het beschrijft, alleen zijn onze meiden groter en die vroegen dus om de kerstboom en kerstversiering. Zelf ben ik echt helemaal nog niet toe aan kerst, heb niet het gevoel dat het bijna kerst is en voorkom ook wat familiaire activiteiten.

  Nu gaan wij wel dingen doen die we ook normaal gesproken het jaar door wel doen, op visite bij tantes van mijn man . Gezellig eten en bijkletsen. De tweede kerstdag gaan we naar mijn ouders, met het enigste verschil dat mijn schoolvader er dan ook is.

  Ook een beetje… omdat het allemaal zo nodig moet met kerst….

  Verder ben ik best een blij mens hoor, haha maar heb in tegenstelling tot voorgaande jaren echt geen kerstgevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.