DINGEN DIE IK LEERDE IN MIJN EERSTE WEKEN ALS MAMA

dingen

Als je zwanger bent, lees je natuurlijk heel veel over pasgeboren baby’s. Ik dacht dat ik wel een beetje wist hoe alles zou gaan, maar in mijn eerste weken als moeder heb ik toch heel veel geleerd. Als je verder klikt, kun je lezen wat ik nog niet wist voordat Nomi werd geboren.

Dit leerde ik in mijn eerste weken als mama

– Ik was voorbereid op slapeloze nachten, maar Nomi slaapt ’s nachts best wat uren achter elkaar. Laatst heeft ze zelfs van 22.00 tot 6.00 uur doorgeslapen, ik wist niet wat me overkwam!

– Ook meisjes gaan plassen als hun luier af is. Als ik haar aan het verschonen ben, leg ik er meteen een schone luier onder, maar ook voordat ze in bad gaat besluit ze precies op het moment dat ik haar luier af heb gedaan, te gaan plassen.- Je toeschietreflex (dat er melk uit je borsten komt op het moment dat je kindje begint te drinken) is bij beide borsten hetzelfde. Als Nomi links drinkt, doet mijn rechterborst ook gezellig mee. Toen de borstvoeding net goed op gang kwam, heb ik haar ’s nachts drie keer om moeten kleden omdat alles onder de melk zat. Inmiddels ben ik erachter dat hydrofiele luiers ook tijdens de borstvoeding heel goed van pas komen.

– Ik dacht trouwens dat ik meer dan genoeg hydrofiele luiers had gekocht (ik heb er 24), maar laatst moest ik snel de wasmachine aanzetten, omdat ze op waren. Ik gebruik ze echt overal voor!

– Ik vind het echt heerlijk dat mijn buik weg is. Eindelijk kan ik weer fatsoenlijk bukken, ik kan mijn voeten weer zien en ik ben niet meer buiten adem als ik een trap oploop.

– Ook verbaas ik me over hoeveel een pasgeboren baby al kan. Nomi is heel bewegelijk, toen ze nog geen twee weken oud was, tilde ze haar hoofd al op toen ze op haar buik lag, ze maakt allemaal verschillende geluidjes en ze is echt heel alert.

– Ik heb best veel babykleertjes gekocht, maar vooral vanaf maat 56. Nu merk ik dat dat toch best groot is, en dat maat 50 zelfs nog ruim zit. En dat terwijl haar geboortegewicht 3605 gram. Inmiddels is ze wel iets gegroeid en ik denk dat het niet lang meer duurt totdat maat 56 goed zit.

– Ik dacht dat ik niet zo’n overbezorgde moeder zou zijn, maar als ik haar een tijdje niet hoor, ga ik toch even kijken of alles goed gaat.

– Rust nemen schijnt erg belangrijk te zijn, zeker na een keizersnee. Nou, ik kan je vertellen dat ik niet één keer ’s middags in bed heb gelegen, en meestal bedenk ik me aan het einde van de dag dat ik eigenlijk nog geen seconde rust heb genomen.

– Veel mensen waarschuwden me dat ik echt geen tijd meer voor mezelf zou hebben als de baby er is. Natuurlijk ben ik veel met haar bezig, maar als ze slaapt, heb ik echt wel tijd voor andere dingen. Niet zoveel als eerst, maar dat hoeft ook niet.

19 gedachten over “DINGEN DIE IK LEERDE IN MIJN EERSTE WEKEN ALS MAMA

  1. Jennifer schreef:

    Ik vind het ook altijd wel wat overdreven dat iedereen roept dat tijd voor jezelf echt voorbij is. Ja, het zal nooit meer hetzelfde zijn, maar je moet jezelf ook die tijd gunnen! Het is denk ik ook een mindset. Ik ben benieuwd hoe ik het zal ervaren tegen die tijd. Alle begin is lastig en even wennen, natuurlijk.

  2. Sandra schreef:

    Zo leuk om je ervaringen te lezen! Het lijkt je zo goed (en gemakkelijk?) af te gaan, heerlijk! Volgens mij heb je ook een wolk van een baby die helemaal niet moeilijk is! Ik ga denk ik nog maar wel een aantal hydrofiele luiers erbij halen… (heb er 18) maar als ik jou zo hoor heb ik er nooit teveel! Enne, dat van die buik die niet meer in de weg zit, kan ik me echt iets bij voorstellen en daar kijk ik soms al een beetje naar uit. :$

  3. Milou schreef:

    Wauw… Ik wist niet dat het ook zo 'relaxed' kon zijn! Tenminste… het klinkt best relaxed en dat is best een leuke afwisseling met wat je verder nog leest op het internet. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.