‘Ga maar in de hoek staan’

ga-maar-in-de-hoek-staan

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, want ik hou helemaal niet van straffen. Ik had me voorgenomen om te proberen om Nomi op te voeden zonder haar te straffen. Dat heb ik geprobeerd, maar ik merk dat dat toch niet helemaal werkt bij haar. Ze is best fel, ze heeft nogal een eigen wil en soms moet ze even op haar plek gezet worden. En daarom heb ik haar gisteren voor het eerst in de hoek gezet.

In de hoek

Nomi had bedacht dat ze tijdens het eten wilde zitten op de plastic bak waar haar duplo inzit. Dat leek me geen goed plan, maar Nomi had het in haar hoofd en ze vertikte het om in de kinderstoel te blijven zitten. Ze ging staan, schreeuwen en ze vertikte het om te eten. Eerst hebben we haar weer uit de stoel gehaald in de hoop dat ze uiteindelijk wel kwam eten. Anders wil ze altijd wel eten, maar nu niet. Ze ging zitten spelen en dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Streng?

Ik probeerde haar weer in de kinderstoel te zetten, maar dat was geen succes. Ik kreeg haar er nauwelijks in en toen ze eenmaal zat probeerde ze er meteen weer uit te gaan. Ze was heel boos en luisterde nergens naar. Ik zei ‘ga maar even in de hoek staan om af te koelen’. Ik voelde me even een ontzettend strenge en vooral ouderwetse moeder, maar ik besloot het maar te proberen. Toen ik haar op de grond zette dacht ze dat ze haar zin kreeg en ze wilde gaan spelen, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik pakte haar hand en ik zette haar in de hoek. Dat kende ze nog niet en ze liep meteen de kamer weer in. Ik zette haar terug en toen had ze door dat ik het meende.

Hé, het werkt!

We hebben haar heel even laten staan en toen vroeg ik haar of ze wilde eten. Ze zei ‘nee’ en ze liep de kamer weer in. Toen ik haar weer in de hoek zette begon ze heel zielig te huilen en ik denk dat ze toen echt doorhad dat ze in de hoek moest staan omdat ze niet luisterde. Ik ging naar haar toe en ik vertelde haar dat ze uit de hoek mocht komen als ze in de stoel ging eten. Ze liep naar de kinderstoel, gaf me een knuffel en een kus (madam weet precies hoe ze het weer goed kan maken) en ze ging zitten eten. Ze was ook meteen weer vrolijk en ze at haar bord leeg.

Ik was er dus eigenlijk helemaal geen voorstander van en eerlijk gezegd was ik best verbaasd dat het zo goed werkte. Nou wil ik er niet echt een straf van maken, maar meer een plek waar ze even rustig kan worden. En hopelijk blijft dit in de toekomst ook werken.

Zet jij je kind wel eens in de hoek?

16 gedachten over “‘Ga maar in de hoek staan’

 1. Tineke schreef:

  Ik heb mijn kind nog nooit in de hoek gezet, maar eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet opgegroeid met die ‘straf’ dus het zou ook nooit bij me opkomen. Daarbij denk ik niet dat Sofie oud genoeg is om het principe straffen te snappen eerlijk gezegd.. als ze met de iPad gooit pak ik ‘m af, als ze over de leuning van de bank blijft klimmen dan spreek ik haar streng toe en als ze in een driftbui beland dan laat ik haar maar even. Nog niet iets zo ernstigs gehad dat ik denk aan ‘straffen’. Wil ze niet eten? Oké dan niet. Maar we blijven wel aan tafel zitten. Soms eten we dan ook onder luid gekrijs.

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Ja, ik heb dat wel eens gedaan. Het klinkt heel mooi: positief gedrag belonen en negatief gedrag alleen negeren, maar in de praktijk werkt het niet!

  En even in de hoek staan kan geen kwaad. Het is een mooie time-out.

 3. Silke schreef:

  Ik ben thuis ook opgegroeid met het ‘in de hoek staan’, en ik begrijp dat je je voelt als een ouderwets iemand, maar ik geloof wél in het feit dat zo’n ‘straf’ kan helpen. Mooi geschreven artikel! Ik zou het ook zo doen, denk ik. Liefs!

 4. Manon schreef:

  Soms moet je iets doen wat je eigenlijk helemaal niet wilt of van plan bent, want zo zie je maar weer het werkte wel en je hoeft het niet te zien als straf , maar inderdaad zodat ze rustig kan worden.

 5. Henrike Laning schreef:

  Bij Dunya werkte dat helemaal niet en ik moet ook echt manieren vinden om toch te laten zien wie er de baas is. Net als die van jou een eigen wil. Ik vind het zo herkenbaar wat je schrijft over dat ze in de duplobak wilde zitten en niet in de kinderstoel. Dunya kon ook zo tekeer gaan als ze haar zin niet kreeg. Volgens mij heb je het goed gedaan. Ze begreep de boodschap en bleef niet hangen in haar verdriet alsof haar onrecht aangedaan was. Dus top! Iedereen blij.

 6. Nathalie schreef:

  Nou, ik denk vaak dat kinderen écht wel beseffen waarom ze er staan hoor. Wij doen het ook… Soms moeten ze ervaren wat het is om gestraft te worden. Je kan niet eindeloos blijven discussiëren met je kind….

 7. Priscilla schreef:

  Zelf heb ik nooit straf gehad dus het was bij mij nog nooit opgekomen maar toen ik naar een wekelijkse speelgroep ging toen mijn zoon 2 was hoorde ik dat andere moeders het inderdaad wel deden. Toen ben ik het ook af en toe gaan gebruiken. Het is nu gelukkig al lang niet meer nodig bij hem.

 8. Simone schreef:

  Wauw wat fijn dat ze het in eens zo goed begreep en dat voor de eerste keer uitproberen! Fijn! Ja het is lastig soms. Je wilt niet straffen of iets dergelijks, maar je wilt soms wel duidelijk maken dat iets echt niet door de beugel kan. Tja, dan moet je toch iets bedenken. Een afkoelplekje lijkt me een hele goede oplossing.s

 9. Milou schreef:

  Ik denk dat het helemaal niet zo’n probleem is, inderdaad wat je al zegt: als je er maar geen straf van maakt. En een kind moet inderdaad ook wel begrijpen waaróm hij/zij in de hoek moet staan. Prima opgelost zo toch?

 10. Marianne schreef:

  Onze zoon heeft toen hij 2 jaar was ook een paar keer in de hoek gestaan. Dat vond hij verschrikkelijk en daarna is het eigenlijk nooit meer voorgekomen. Onze dochter van 1,5 is af en toe een echte relschopper en daar zijn we nu met de gang mee begonnen. Meer om daar even af te koelen en te laten merken dat haar gedrag echt niet getolereerd wordt! Daarna knuffelen we altijd even en lijkt ze meestal weer gereset…

 11. Merel schreef:

  Ja hoor. Vind het streven naar een opvoeding zonder straf heel nobel, maar hier thuis zal dat nooit lukken. Onze meisjes hebben een behoorlijk temperament. En met zo’n hoek wordt wel tenminste gelijk duidelijk wat ik bedoel.

 12. Kirsten schreef:

  Als kind stond ik ook af en toe in de hoek en vind er niks mis mee om zo duidelijk te maken dat je kind gestraft is. Ik ga het ook toepassen bij Lenne, maar ze is nu nog te klein 🙂 Ik ben ook verbaasd dat het zoveel impact had op Nomi, zeker omdat het de eerste keer was!

 13. Saskia schreef:

  Ik denk dat een kind sowieso straf nodig heeft om dingen te begrijpen. Uiteraard heb ik geen kids, maar merk dat dit ook echt wel nodig is op mijn werk. Zo zou ik mijn eigen kind ook opvoeding. Goed dat je hier een artikel aan wijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.