Je kind zelf leren eten

zelf eten

Nomi eet steeds meer dingen zelf en ze vindt het heel leuk om te doen. Laatst probeerde ze haar aardappels met een vorkje te eten en toen ik haar toetje op tafel zette, ging die vork daar ook meteen in. Dat was eigenlijk niet helemaal de bedoeling, maar ik dacht; laat ik eens kijken of het haar zelf lukt met een lepeltje.

Zelf eten

Het resultaat daarvan zie je op de foto hierboven. En dat terwijl ze eigenlijk best netjes kan eten. Ik denk dat ik een groot deel van die bende aan mezelf heb te danken, want ik moest telkens zo lachen als ik Nomi zag smeren. Dan ging ze zelf ook lachen en deed ze het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer.. Uiteindelijk was ze zo dol dat ze de yoghurt zelfs in haar haren smeerde en ze zat er echt helemaal onder.

je kind zelf leren eten 1

Dan maar in bad

Je zult wel begrijpen dat dat resulteerde in een badsessie en dat ik daarna nog even bezig was om alles weer schoon te maken. Want echt, de yoghurt zat overal. ’s Avonds laat kwam ik het zelfs nog in mijn eigen haren tegen.

je kind zelf leren eten 2

Met andere dingen smeert ze een stuk minder. Sinds ze 6 maanden oud is, eet ze zelf brood. We zijn begonnen met broodkorstjes en nu eet ze 3 a 4 boterhammen per dag. Ook haar fruit, haar tussendoortjes en haar avondeten eet ze vaak zelf. Ze doet bijna alles trouwens nog met haar handen en dat zorgt regelmatig voor heel veel gesmeer, maar eigenlijk stoor ik me daar niet zo aan. Nomi vindt het heel leuk om zelf te eten en op die manier leert ze het vanzelf wel.

Wanneer begon(nen) jouw kind(eren) met zelf eten?

11 gedachten over “Je kind zelf leren eten

 1. Leonie van Mil schreef:

  Hahaha ik vind dit echt heerlijk om te zien. Ik ben een echte voorstander van kinderen zelf laten eten. Het hoort bij het ontdekken van eten en vaak zie je dat de ouders die alles spastisch netjes willen hebben, veel minder goeie eters hebben. Daar zou ik wel een baddersessie voor over hebben.

 2. Nathalie schreef:

  Wat een heerlijke foto’s!
  Zo leren ze het toch het beste… zelf doen 🙂

  Onze meiden eten ook al vanaf vroeg zelf, gewoon eerst met de handen (waarom heb je ze anders gekregen 😉 ) toen ze een jaar of twee waren zijn we de vork gaan gebruiken zo uitgebreid naar meer bestek.

 3. Mathiske's mama blog schreef:

  Emily krijgt nu ze 7 maanden is, brood. En dat kan ze goed zelf eten. De rest wacht ik nog even mee, ze knoeit alles onder. Als ze tanden heeft kunnen we met fruit gaan proberen ? die foto van nomi met de yoghurt is zo schattig ❤

  • Melanie schreef:

   Hai hoezo fruit pas als ze tanden heeft? Mijn zoontje eet al vanaf 4 mnd other fruit en met 5.5 mnd gewoon geprakt fruit en heeft nu pas 2 tandjes.. ben gewoon ff nieuwsgierig ☺

 4. Maaike schreef:

  Heerlijk om te zien! Mijn kleine meid (nu 11 maanden) eet al vanaf 6 maanden zelf brood en sinds nu 2 maanden haar avondeten ook in stukken zelf. Het wordt af en toe een zooitje, gelukkig hebben we een douche en een stofzuiger. Ik kan er echt van genieten als ze zelf alles naar binnen snoept.

 5. Chantal schreef:

  Mijn tweeling liet ik met 10 maanden hun brood zelf eten. Wel met vork! Toen dat goed ging ben ik met het avondeten begonnen. Een lepel was toch wel moeilijker. Zon ikeaverschort aan en niet accepteren dat ze smeren. Ging super hier:) nu met 20 maanden hoef ik alleen de schortjes af te nemen en wat gemorste plekjes af te nemen.

 6. Priscilla schreef:

  Haha die foto’s! Ik ben dit soort dingen dus echt helemaal vergeten van de eerste. Maar mijn dochter eet haar brood inderdaad ook zelf. Met de rest moeten we voorlopig nog even wachten denk ik!

 7. Farah schreef:

  Geweldige foto’s maar ik snap dat het als moederzijnde geen pretje is, ze zal het uiteindelijk wel leren en tot die tijd zou ik er idd gezellig foto’s van maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.