Tijdens de corona pandemie naar het consultatiebureau

consultatiebureau corona

Vandaag stond de 14 maanden controle gepland bij het consultatiebureau. Een tijdje geleden vroeg ik me af of het wel door zou gaan, in verband met corona. Even later kreeg ik een mail van het consultatiebureau waarin stond dat de afspraak door zou gaan, omdat Elena gevaccineerd zou worden. Ik heb even getwijfeld of ik haar nu wel of niet zou laten vaccineren, maar uiteindelijk hebben we dat toch gedaan. En vanochtend was het zo ver.

In de corona tijd naar het consultatiebureau

Er wordt nu aangeraden om geen andere kinderen mee te nemen naar het consultatiebureau, en als jij of je kind verkouden is of koorts heeft, moet je de afspraak verzetten. Manlief kwam even thuis, zodat ik alleen met Elena naar de afspraak kon. Daar aangekomen leek het net alsof Elena wist wat er ging gebeuren, want ze vond het allemaal ontzettend spannend en ze wilde alleen maar door mij getild worden.

Voorzorgsmaatregelen

Het consultatiebureau hield goed rekening met de situatie. Overal stonden desinfecterende sprays en doekjes, er lag geen speelgoed, er waren veel minder aankleedkussens en de ruimte tussen de aankleedkussens was zo groot mogelijk gemaakt. Het stond niet erg gezellig, maar het was natuurlijk wel verstandig.

Wegen en meten?

In principe worden kindjes nu niet gewogen en gemeten, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Maar omdat alleen wij en de assistente in de ruimte waren, mocht het toch. Elena was weer goed gegroeid en dat was toch wel fijn om te weten.

De afspraak

Via de mail was me al verteld dat de afspraak zo kort mogelijk gehouden zou worden en dat er in principe geen lichamelijk onderzoek plaats zou vinden. Elena mocht bij mij op schoot zitten, de arts stelde een paar vragen, ze vroeg of ik nog vragen had en dat was het wel. Toen was het tijd voor de prikjes. Ook dat gebeurde op schoot (wat ik eigenlijk een veel fijner vind dan wanneer ze op de tafel ligt). Elena was hartstikke stoer en toen konden we alweer gaan.

Waarom nu vaccineren?

Nou ga ik vast de vraag krijgen waarom ik Elena nu laat vaccineren. Ik weet dat veel mensen ervoor kiezen om het uit te stellen, in verband met corona. Iedereen moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar wij hebben ervoor gekozen om het wel te doen. Ik vind het namelijk een fijn idee dat Elena nu waarschijnlijk geen bof, mazelen, of rode hond kan krijgen. Daarnaast zal de vaccinatiegraad wat omlaag gaan als mensen het vaccineren nu massaal uit gaan stellen en het schijnt zo te zijn dat er dan bijvoorbeeld een mazelenepidemie kan ontstaan. Nou zie ik dat zelf nog niet zo snel gebeuren, maar goed, in theorie kan het natuurlijk wel.

Ik weet ook dat er mensen zijn die de afspraak afzeggen omdat ze bang zijn dat ze het coronavirus oplopen op het consultatiebureau. Zelf ben ik sowieso niet zo bang om het op te lopen (misschien hebben we het al wel gehad) en je kunt het natuurlijk overal oplopen. Ik denk dat de kans dat we het in de supermarkt oplopen vele malen groter is dan dat we het oplopen op het consultatiebureau. En de kans is er natuurlijk altijd, maar je kunt het nou eenmaal niet helemaal voorkomen.

Goed, de prikjes zitten er dus in en het was toch wel een gekke gewaarwording, met al deze maatregelen. Maar persoonlijk vind ik het erg fijn dat de afspraak wel gewoon doorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.