HOE BEGIN JE MET BLOGGEN?

blogger

Ik krijg wel vaker de vraag hoe je een blog kunt beginnen en laatst vroeg iemand of ik daar eens een artikel over wilde schrijven, dus bij deze. Ik zal jullie vertellen hoe ik zelf ben begonnen, en ik heb wat tips voor jullie. Want als ik het over zou moeten doen, zou ik sommige dingen wel anders aanpakken.

Toen ik begin 2012 besloot te stoppen met mijn opleiding SPH, had ik even niks te doen. Ik was druk bezig met solliciteren, maar ik vond nog niet meteen iets. Ik volgde toen al een aantal blogs en ik had er wel eens aan gedacht om zelf te bloggen, maar het kwam er telkens niet van. In februari 2012 besloot ik te beginnen.

Veel mensen gebruikten toen Blogger om een blog mee te maken en dat deed ik ook. Achteraf was dat niet de beste keuze, want WordPress heeft veel meer mogelijkheden. Vandaar dat ik een tijdje geleden overstapte. Als je zelf een blog wil beginnen, raad ik je dus aan om een account aan te maken via WordPress. Je kunt kiezen voor de gratis versie (WordPress.com) of de betaalde versie (WordPress.org). Ik kan me voorstellen dat je niet meteen wilt betalen voor een blog en ik denk dat ik zelf eerst voor de gratis versie zou gaan. Je kunt later altijd nog overstappen. Vervolgens zoek je een leuk thema uit, je maakt een banner en je zet eventueel een foto en wat informatie over jezelf op je blog.

Dan moet je nog bedenken waar je over wil schrijven. Ik wilde mijn blog graag breed houden en ik schreef over van alles en nog wat.  Mijn blog begon vrij persoonlijk, maar na een tijdje schreef ik vooral over beauty en fashion. Dat veranderde toen ik in 2014 zwanger raakte. Mijn blog werd veel persoonlijker en ik merkte dat mijn blog daardoor behoorlijk groeide. Nou moet je het natuurlijk niet alleen doen voor de statistieken, maar ik denk dat er al zoveel beauty en fashionblogs zijn, dat mensen dat minder interessant vinden.

Een belangrijk onderdeel van je blog zijn de foto’s. Je hoeft echt niet meteen een dure camera te kopen, maar probeer wel mooie foto’s te maken. Zorg ervoor dat je foto’s scherp zijn en dat ze niet bewogen zijn, want dat zijn dingen waar mensen zich aan storen. En probeer zoveel mogelijk foto’s te gebruiken die je zelf gemaakt hebt.

Ook spelling is vrij belangrijk. Ik vind het soms best storend als mensen veel fouten maken. Je hoeft echt geen Neerlandicus te zijn om een blog te beginnen, maar lees je artikelen even door voordat je ze online zet. dit sort zinnen zyn nogal irritand.. Let ook op je interpunctie. Na een punt of komma komt een spatie, die spatie zet je niet vóór een leesteken. Zoek de regeltjes van het kofschip even op en weet wanneer je word of wordt gebruikt. En twijfel je hoe je een woord schrijft? Typ het dan gewoon even bij Google in.

En dan? Dan begin je gewoon. Je zou kunnen beginnen met een artikel waarin je jezelf voorstelt, maar je kunt natuurlijk ook met een ander blogje beginnen. Persoonlijk zou ik eerst een paar artikelen schrijven voordat je ze online zet. En ik zou op de eerste dag meteen twee of drie artikelen online zetten, zodat je blog niet zo leeg is.

Natuurlijk is het dan wel zo leuk dat je blog ook gelezen wordt. Daarvoor kun je een account aanmaken bij Bloglovin’ en je kunt een Facebookpagina aanmaken voor je blog. En vertel op je persoonlijke social media dat je bent begonnen met bloggen. Je vrienden en familie zullen het vast leuk vinden om het te lezen!

10 gedachten over “HOE BEGIN JE MET BLOGGEN?

  1. BySilke schreef:

    Ik kan me ook ontzettend ergeren aan schrijffouten. En ik ben eigenlijk blij dat ik direct op WordPress begon! Nu ben ik echter bezig met de overstap naar .org en dat vind ik ontzettend moeilijk 🙁 Komt ervan als je er niets van weet 😉

  2. Liza schreef:

    Zelf ben ik ook begonnen met de gratis wordpress site. Een handige manier om te kijken of bloggen iets voor je is. Sinds een jaar heb ik een eigen domein en host aangeschaft. Al werk ik nog steeds met wordpress op de achtergrond. Heel handig en makkelijk in gebruik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.