Hoe echt is mijn Instagramaccount?

instagram echt

Laatst had ik een lekker rustig ochtendje. Nomi was op de basisschool, Lenn was bij mijn schoonmoeder, Elena sliep en ik was moe doordat ik ’s nachts nauwelijks had geslapen. Ik wilde even op de bank een serie gaan kijken, maar toen bedacht ik me dat ik de documentaire ‘#followme’ nog niet had gezien. Jullie weten waarschijnlijk wel dat ik groot fan ben van Instagram, dus hier was ik erg benieuwd naar. Maar terwijl ik dacht dat ik best veel wist over Instagram, hoorde ik toch best veel nieuwe dingen. Volgens één van de geïnterviewden koopt bijvoorbeeld iedere influencer volgers. Hoe zit dat bij mij? Vandaag zal ik jullie eerlijk vertellen hoe echt mijn Instagramaccount is.

Volgers kopen

Sinds het wat bekender is geworden dat je volgers kunt kopen, krijg ik wel eens de vraag of ik mijn volgers heb gekocht. Of soms vragen mensen zelfs hoeveel van mijn volgers er gekocht zijn. Nou, daar kan ik heel makkelijk antwoord op geven; ik heb nog nooit Instagramvolgers gekocht.

In de documentaire werd vervolgens gezegd dat iedereen daar op zijn minst wel eens over na heeft gedacht. Ik zal heel eerlijk zijn en ik heb er inderdaad wel eens aan gedacht. Een hele tijd geleden, toen ik er voor het eerst over hoorde. En ook toen ik bijna 10.000 volgers had en graag de swipe up functie wilde gebruiken. Maar ik deed het niet. Ten eerste omdat ik denk dat het uiteindelijk alleen maar slecht is voor je account, ten tweede omdat ik het wel heel erg nep vind en ten derde ben ik gewoon best zuinig en vond ik het zonde van mijn geld.

Follow for follow

Een andere manier om aan meer volgers te komen, is om mee te doen aan ‘follow treintjes’. Die zie ik op Facebook vaak voorbij komen. Ook daar zal ik eerlijk over zijn; ik doe er wel eens aan mee. Maar dan wel met mensen die een beetje in hetzelfde genre zitten, dus het liefst moeders. Ik zal nooit meedoen aan internationale follow treintjes met mensen die totaal andere accounts hebben dan die van ik. Indiase mannen die alleen maar foto’s van auto’s posten zijn nou niet bepaald mijn doelgroep, dus ik heb niks aan dat soort volgers.

Toen zag ik laatst iets nieuws (althans, nieuw voor mij) voorbij komen op Instagram. Plaatjes met tekst die je over moest nemen, en vervolgens moet je iedereen volgen die ook dat plaatje heeft gepost. Daar hoorde dan een hashtag bij waarmee je alle deelnemers makkelijk kon vinden. En daarnaast moest je een paar ‘special members’ volgen. Later kwam ik erachter dat die ‘special members’ betaald hebben om daar te staan en meer volgers te krijgen. Daar doe ik absoluut niet aan mee. Ten eerst vind ik dat plaatje vreselijk lelijk staan op mijn wall en ten tweede vind ik het ook weer te nep, vooral door die ‘special members’.

‘Neppe’ likes en reacties

Je hebt misschien wel eens iets gehoord over het Instagram algoritme. Vroeger, volgens de documentaire was dat voor het laatst in 2012, zag je gewoon de nieuwste foto’s bovenaan in je tijdlijn. Wat mij betreft is dat nog steeds de fijnste manier. Maar goed, dat is niet meer. Tegenwoordig staan de populairste berichten bovenaan en daardoor worden je foto’s soms bijna niet gezien. Zonde, als je het mij vraagt.

Om hoger in dat algoritme te komen, kun je ervoor zorgen dat je foto’s meer likes en reacties krijgen. Daarom worden er steeds meer ‘pods’ opgericht. Van kleinschalige groepjes op Instagram met mensen die elkaars foto’s liken en erop reageren, tot groepen met duizenden mensen op Telegram. Op wat? Telegram, een soort what’s app, maar dan zonder dat je elkaars telefoonnummer ziet. In die grote groepen worden dagelijks honderden (of misschien nog wel meer) foto’s gepost, die je dan allemaal moet liken. Je zult wel snappen dat dat handmatig niet te doen is, en daarom zijn er ‘bots’ (robots) ontwikkeld die dat dan voor je doen.

Eerlijk is eerlijk; ik doe daar ook aan mee

Ik gebruik geen bots, want ook daarbij denk ik dat het op lange termijn negatief werkt. Maar ik zit wel in pods… Groepjes met vooral vrouwen (en een enkele vader, want dat is dan wel weer hetzelfde genre) die elkaar helpen om te groeien en beter zichtbaar te zijn op Instagram. Ook dit is eigenlijk wel een beetje nep, maar aan de andere kant vind ik het een goede manier om elkaar te helpen. En tja, het werkt gewoon. Een tijdje geleden ben ik er even mee gestopt en toen merkte ik toch wel een verschil in het aantal likes en reacties, en dat vond ik wel echt zonde. Daarom ben ik er toch weer mee begonnen.

En hoe echt zijn mijn foto’s?

Soms vind ik het best lastig om te kiezen welke foto’s ik op Instagram zet. Kies ik voor die ragscherpe foto van Lenn, of die foto waar hij zo schattig lacht, maar iets minder scherp is? En deel ik een foto waarmee ik laat zien wat ik die dag deed, of ga ik voor een foto die ik al eerder maakte en die kwalitatief wat beter is? Dat zijn dilemma’s waar ik regelmatig tegenaan loop.

Een tijdje geleden was Instagram de plek waar ik liet zien wat ik zoal deed. Nu laat ik nog steeds zien hoe mijn dagen eruit zien, maar dat doe ik in mijn stories. De foto’s op mijn wall zijn verre van perfect en ik heb ook niet een bepaald thema. Al zou ik het proberen, dan zou het me waarschijnlijk nog niet lukken. En daarnaast zou ik het heel jammer vinden als ik bepaalde foto’s niet kan delen, omdat het niet bij mijn ander foto’s past.

Maar goed, hoe echt zijn mijn foto’s? Vrij echt, denk ik. Maar… Soms plaats ik wel eens een foto die ik al eerder heb gemaakt. Niet alles is dus altijd van de dag zelf. Verder bewerk ik ze een beetje in Instagram. Soms maak ik ze wat lichter, wat scherper of speel ik een beetje met het contrast en schaduwen. Verder gebruik ik geen bewerkingsprogramma’s voor mijn foto’s.

Maar hoe echt (of nep) is mijn Instagramaccount nou?

Mijn volgers zijn allemaal echt. Oké, ik krijg er wel eens volgers bij die wel een erg onbetrouwbaar profiel hebben. Maar ik merk dat die na een paar dagen altijd weer verdwenen zijn. De likes en reacties komen gewoon van echte mensen en de likes en reacties die ik zelf plaats zijn ook allemaal door mijzelf, handmatig, geplaatst. En een paar daarvan komen via pods, vooral van mede-mamabloggers. Dat is het enige wat je nep zou kunnen noemen aan mijn profiel.

Is jouw Instagramaccount helemaal echt?

2 gedachten over “Hoe echt is mijn Instagramaccount?

  1. Nicky schreef:

    Mijn instagram account is zeker helemaal echt! Ik probeer tegenwoordig wel mijn foto’s bij elkaar te laten passen zodat het een leuk geheel wordt.Ik heb nog nooit van de pods groepen waar jij het over hebt, maar als het werkt is het toch wel mooi meegenomen?

  2. Nathalie schreef:

    Ik vind pods eerlijk gezegd ook niet fijn… Iedereen zit tegenwoordig in zulke dingen en hebben geen tijd en oog meer voor andere accounts en kijken zelfs niet meer naar foto’s. Sommigen gebruiken zelfs automatische likes in die pods omdat ze met zovelen zijn. Er zijn pods met 1000 leden. Dat kan je NOOIT handmatig bolwerken. Jammer vind ik dat… Moest iedereen nou GEWOON doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.