Alcohol en borstvoeding, hoe zit het nou eigenlijk?

Dat je niet onbeperkt kunt drinken als je borstvoeding geeft, weet je waarschijnlijk wel. Of nou ja, het kan wel, maar dan kun je je kind niet ‘live’ voeden. Dan moet je je kind gekolfde melk of kunstvoeding geven en je kunt pas na een aantal uren (afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken) weer voeden. Maar hoe zit het nu precies? Wanneer mag je nog voeden, en hoe lang moet je wachten met voeden als je alcohol hebt gedronken? Ik ging op onderzoek uit.

Verschillende theorieën

De meningen zijn er nogal over verdeeld. Van ‘ach, vroeger dronken vrouwen ook gewoon toen ze borstvoeding gaven’ tot ‘iedere druppel alcohol is er één te veel’. En natuurlijk zit er heel veel tussenin.

Anderhalf uur wachten per glas

Volgens Ouders van Nu is de alcohol na anderhalf uur afgebroken door de lever en kun je dan alweer voeden. Zij geven hier helaas geen bronvermelding bij, dus ik kan jullie niet vertellen hoe ze aan deze informatie komen.

2 uur wachten

Volgens Borstvoeding.com moet je na 1 glas alcohol 2 uur wachten met voeden. Dat zou betekenen dat veel vrouwen na de voeding best een wijntje kunnen drinken, want vaak zit er wel 2 uur tussen de voedingen. Je hoeft de melk niet af te kolven en weg te gooien, de alcohol verdwijnt namelijk vanzelf weer uit je lichaam en dus ook uit je melk.

2 à 3 uur

La Leche League is iets voorzichtiger, zij raden aan om 2 à 3 uur te wachten. Maar is 2 uur dan goed, of kun je beter 3 uur wachten? Dat blijft voor mij een beetje onduidelijk.

3 uur wachten

Volgens het Trimbos Instituut moet je 3 uur wachten na één glas alcohol. Dat is het dubbele van wat Ouders van Nu beweert.

Maar wat klopt er dan?

De adviezen verschillen nogal. Als je helemaal zeker wil zijn dat je baby geen alcohol binnenkrijgt, kun je 3 uur wachten. Persoonlijk wacht ik minimaal 2 uur, ik ga hierin mee met het advies van Borstvoeding.com.

Alcohol heeft invloed op je productie

Houd er wel rekening mee dat alcohol een negatief effect heeft op je productie. Het kan dus zo zijn dat je minder melk hebt nadat je alcohol hebt gedronken.

Wel of geen alcohol drinken?

Natuurlijk maakt iedere moeder voor zichzelf de keuze of ze wel of geen alcohol drinkt tijdens de borstvoedingsperiode. En daarnaast moet je ook voor jezelf beslissen hoe lang je (per glas) wacht met voeden na het drinken van alcohol. Maar borstvoeding geven betekent dus niet per definitie dat je helemaal geen alcohol kunt drinken. Dus wil jij bijvoorbeeld een lekker wijntje of misschien wel een Whisky Single malt via Drankdozijn.nl bestellen, dan kan dat gewoon!

Een gedachte over “Alcohol en borstvoeding, hoe zit het nou eigenlijk?

  1. Inekw schreef:

    Vraag maar eens op de Facebook pagina van de lactatie kundigen. Die hebben net weer onderzoek gedaan. En je kan blijkbaar dus prima voeden als je een wijntje hebt gedronken. ( gelijk)
    Er zit maar 1 drupje alcohol in een hele voeding die je baby binnen krijgt. En dat is te verwaarlozen.
    Ze zeggen als je mag auto rijden mag je ook voeden.
    Ik voedt dus gewoon als ik net een wijntje heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.