Iemand anders maakte Nomi’s geboorte bekend op Facebook

geboorte facebook

Je hoort het steeds vaker; iemand anders maakt de geboorte van je kind bekend op Facebook. Helaas gebeurde dat bij mij ook. Toen ik een paar uur na de keizersnede Nomi’s geboorte bekend wilde maken op social media, zag ik dat ik al door een paar mensen was gefeliciteerd.

Felicitaties op Facebook

Op dat moment was ik vooral heel verbaasd. Ik had het graag zelf bekend willen maken, maar blijkbaar wisten mensen het dus al. Gelukkig had ik naaste familie en vrienden al geappt voordat ik felicitaties kreeg, maar nog vond ik het niet leuk. Mensen die ik nauwelijks kende feliciteerden me, terwijl ik zelf nog niks over Nomi’s geboorte had gepost. Ik heb de felicitaties verwijderd, zodat het eerste bericht op mijn Facebookpagina van mezelf was.

What’s app

Toen ik mijn What’s App opende, zag ik dat ik daar ook al een aantal felicitaties had ontvangen. Ook Bart had al flink wat berichtjes ontvangen. Heel lief natuurlijk, maar ook zij wisten het via een bericht van iemand anders.

Je snapt vast wel dat ik het deze keer graag zelf bekend wil maken. Daarom ga ik binnenkort een stukje tekst op Facebook zetten waarin ik iedereen verzoek om niks over de baby te posten totdat ik dat zelf heb gedaan. Het lijkt misschien heel logisch, maar blijkbaar is het dat dus niet.

geboorte zelf bekend maken

Ik zal verder niet uitweiden over wie Nomi’s geboorte bekend heeft gemaakt. Diegene weet het zelf wel, en ik vind het lullig om nu namen te gaan noemen. Ik ga er vanuit dat het niet nog een keer gebeurt namelijk.

Voorkomen dat iemand iets op jouw tijdlijn kan schrijven

Een andere manier om dit te voorkomen, is door in te stellen dat niemand iets op jouw tijdlijn kan schrijven, of dat je het eerst moet goedkeuren. Dit kan via Instellingen en vervolgens klik je op Tijdlijn en taggen. Het is misschien niet zo leuk dat niemand meer iets op je tijdlijn kan schrijven, maar het werkt wel!

Mocht iemand in je omgeving binnenkort een kindje verwachten, zeg er dan niks over totdat diegene dat zelf heeft gedaan. Dat is wel zo fijn voor de kersverse ouders 🙂

Heb jij wel zelf de geboorte van je kind(eren) bekend gemaakt, of was ook iemand anders je voor?

121 gedachten over “Iemand anders maakte Nomi’s geboorte bekend op Facebook

 1. Marije schreef:

  Oeh, ik zou flink pissig zijn als mij dit zou overkomen en snap dan ook heel goed dat jij dit ook echt niet leuk vond! Goed dat je nu maatregelen neemt.

 2. Mama van Dijk schreef:

  Dat s.media is soms dan weer erg lastig ja. Zo werd onze trouwauto al op facebook gezet met felicitaties terwijl het toch echt een verassing voor iedereen zou zijn. Toen we eenmaal aankwamen en we het enthousiasme een beetje miste bleek iedereen de fotos al te hebben gezien.. jaa zonde! Bij Naomi heb ik iedereen gevraagd per telefoon het stil te houden op s.m. tot we zelf wat hadden gepost. Gelukkig is dat gelukt. Hopelijk dit keer bij jou ook! x Mama v Dijk

 3. marjon schreef:

  Ja, dat is niet leuk. Maar ik zie het zo vaak gebeuren op fb. Dan denk ik is die gene al bevallen en en zie ik felicitaties.
  Ik weet nog dat mijn schoonzusje destijds meer foto’s van ons pas geboren meisje op fb had staan dan ik zelf. Heb toen netjes gevraagd om er een aantal te verwijderen. Onze dochter te vroeg geboren dus ik wilde dat liever allemaal zelf delen, als ik het al wilde.
  Slim om zo’n berichtje te plaatsen!

  Ik denk dat trouwens dat mensen gewoon blij zijn en willen feliciteren. Dat het niet bewust is om als eerste iets over de baby te zeggen.

   • Ivonne schreef:

    Ga naar instellingen dan tijdlijn vervolgens wie kan inhoud zien waarin je getagd bent dit ook op alleen ik. En wie kan berichten zien op jou tijdlijn dit ook op alleen ik. Als je dit van te voren doet heb je altijd grip op je eigen tijdlijn en en bewaak je altijd je privacy.

 4. Saskia schreef:

  Bij mij was er iemand die al op Facebook had gezegd dat ik zwanger was. Terwijl ik er nog niks op had gezegd. Maar een vriend van ons zag het (die gelukkig al op de hoogte was). En heeft ons toen gebeld. Wij de andere persoon gebeld om en hij heeft het daarna gelijk eraf gehaald. Hij was iets te enthousiast. Gelukkig bij de geboorte was ik wel de eerste om iedereen een berichtje te sturen. Ik heb even terug gekeken op Facebook. Maar was ook ik niet de eerste die het op Facebook had gezet.

 5. Nicky schreef:

  Een beetje miscommunicatie kan altijd ontstaan. Vriendlief kan heel goed tekenen. De buurman had mij het geslacht van hun kindje op komst verklapt, maar de familie wist het nog niet. Vriendlief wist wel het geslacht, maar niet dat de familie het niet wist. Vriendlief had een tekening gemaakt, duidelijk naar een meisje toe, en zette dit met goede bedoelingen en een tag op Facebook. Het is iets anders dan de geboorte aankondigen, maar toch..
  Ik vind, als het niet iets is van jezelf, dat je er altijd voorzichtig mee moet zijn. Ik heb bij de geboorte van mijn oudste neefje gewacht tot mijn broer zelf iets postte alvorens zelf te posten.
  Maar evengoed bij de bouw van ons huis, heb ik liever dat mensen ons om foto’s vragen om te publiceren dan dat ze zelf foto’s nemen en achter onze rug om gebruiken op sociale media. Hoe kan je anders je eigen privacy in de gaten houden? 🙂

 6. Ilona v Lith schreef:

  Hee!
  Je kan eventueel ook je Facebook instellingen zo zetten dat niemand anders dan jij kan posten op je tijdlijn, dus niemand kan dan een berichtje neerzetten van; gefeliciteerd met…!
  Misschien helpt dat ook 🙂

 7. Kelly schreef:

  Aww nee wat vervelend zeg! Naja meer dan vervelend. Diegene zal waarschijnlijk gewoon erg enthousiast geweest zijn maar toch, ik vind het niet meer dan normaal dat je wacht tot een van de ouders het bericht post..

 8. BySilke schreef:

  Oh pfoe, da’s echt wel stom… Zeker als ze dan ook nog eens beginnen met foto’s ofzo, lijkt me niet leuk! Gelukkig was dat bij jou niet zo 🙂 Maar ik snap het wel volledig dat je dit tekstje op je Facebook gaat plaatsen, eigenlijk wel spijtig dat je daar überhaupt aan moet denken.. 🙁 Liefs!

  • Malou schreef:

   Nee ik denk het ook niet, waarschijnlijk is het alleen maar goed bedoeld. Maar ik vond het wel jammer en daarom wil ik er binnenkort iets over op Facebook zetten 🙂

 9. Jennifer schreef:

  Bij ons ook gebeurd, heel kut ja. Dat je ineens telefoontjes krijgt met “HEEE WAT LEES IK NOU??!!” van een van je beste vrienden omdat een familielid (die nota bene gewoon je nummer heeft) het uitgebreid op facebook zet (en ook nog eens de opa’s en oma’s openbaar feliciteert zodat het bericht zich al snel verspreidde). Nu weet ik dat ik bij een volgende inderdaad maatregelen ga nemen. En ook: je kunt je facebookwall helemaal op privé zetten. Dus mochten mensen er iets opzetten, kan niemand anders het lezen. Ook een handige tip misschien om dit een paar weken in voren even te doen.

 10. Japke schreef:

  Toen mijn kinderen werden geboren was er nog geen social media (behalve mijn jongste toen was het net in opkomst) dus ik kan er niet heel direct over meepraten. Toch ben ik het wel heel erg met je eens dat als je een nieuwtje te vertellen hebt, of dat nou om goed of slecht nieuws gaat, je zelf degene moet zijn die het vertelt en niet anderen…

 11. Janke schreef:

  Helaas is dit ook bij ons gebeurt ondanks dat wij familie gevraagd hadden te wachten tot wij het zouden aangeven. Maar mijn schoonouders waren zo blij dat ze het inclusief de eerste foto’s op facebook hebben gezet terwijl ik nog op de IC in het ziekenhuis lag. Ik vind dat nog altijd een moeilijk punt helemaal omdat wij het nooit meer over kunnen doen.

 12. Linda schreef:

  Wij hadden inderdaad van te voren al gevraagd niks online te zetten, tot we dat zelf gedaan hadden.
  Toch wisten veel mensen het al voor wij het op FB hadden gezet, maar dat kwam door de tijd van de geboorte.
  Elaiza is op kerstavond geboren. Schoonzusjes zongen toen nog in het koor in de kerk en die werden dus tijdens de dienst gebeld.

 13. MetMirjam schreef:

  Wat irritant zeg! Wij hadden het van te voren ook aan familie en vrienden gevraagd hier niets over op FB te zetten. Iedereen vindt het leuk om het grote nieuws te delen, maar het is in eerste instantie toch JULLIE nieuws!

 14. Linda schreef:

  Hier kregen wij ook al felicitaties via FB. Gelukkig had ik mijn prikbord ingesteld dat alleen ik geschreven berichten kon zien. Vriendlief niet. Na 2 uur bevalling kreeg ik appje van nichtje of ik bevallen was; want FB. Toen zijn we iedereen maar gaan appen (dat doe ik volgende x niet meer zo kort na bevalling). Mijn beste vriendin reageerde ook dat ze via iemand op fb al gelezen had. Vond ik jmmr want wilde het nieuws uit eigen hand brengen. Volgende x is zo’n status handig. Zag het vh weekend zelfde bij oud collega gebeuren.

 15. Linda schreef:

  Hier kregen wij ook al felicitaties via FB. Gelukkig had ik mijn prikbord ingesteld dat alleen ik geschreven berichten kon zien. Vriendlief niet. Na 2 uur bevalling kreeg ik appje van nichtje of ik bevallen was; want FB. Toen zijn we iedereen maar gaan appen (dat doe ik volgende x niet meer zo kort na bevalling). Mijn beste vriendin reageerde ook dat ze via iemand op fb al gelezen had. Vond ik jmmr want wilde het nieuws uit eigen hand brengen. Volgende x is zo’n status handig. Zag het vh weekend zelfde bij oud collega gebeuren…

 16. Mèlanie schreef:

  Ik snap het helemaal, wij hadden ook op Facebook al felicitaties gekregen. En daardoor hadden mensen het dus ook al gezien. We hebben toen ook gelijk deze berichten op Facebook verwijderd. Je verwacht dat mensen dat toch weten dat je zelf dit geweldige nieuws aan wil kondigen, maar het is inderdaad niet vanzelfsprekend. Wel een goeie om het dan zo te doen… Ik denk dat ik hem dan zelfs een paar keer zou delen zodat ik zeker weet dat iedereen van mijn vrienden het gelezen heeft.

 17. erika van Koert schreef:

  Nou ja wat jammer zeg.
  Ook als ik het al weet zeg ik op fb niets tot de ouders zelf iets neerzetten. Lijkt me ook niet meer dan logisch

 18. Karin schreef:

  Hier was ook iemand ons voor. Maar ruim nadat we de mensen dicht bij ons al bericht hadden. Ik vond het wel grappig dat mensen me gingen vragen of het echt waar was 🙂

 19. Marijke schreef:

  Oh wat erg! Als ik het wist heb ik altijd netjes gewacht. En elke keer maar weer gekeken wanneer ik dan eindelijk kon feliciteren met goed fatsoen. Toch eigenlijk erg dat je het moet vragen.

 20. Tessa | Daily Inception schreef:

  Ik ben sws geen voorstander ervan om ‘levensgebeurtenissen’ van een ander te delen. Of het nu een geboorte is of een trouwerij. Als ik een kindje zal verwachten of zal gaan trouwen zou ik dit ook kenbaar maken aan mijn kennissen en familie dat ik daar niet van gediend ben. Maar iedereen is anders. Maar dat soort dingen wil je zelf bekend maken…

 21. Simone schreef:

  Wij hebben het gelukkig zelf bekend kunnen maken. Maar dit lijkt me heel vervelend inderdaad. Mensen krijgen het gevoel alsof ze het via via moeten horen. Dit zijn dingen die je zelf wilt en moet vertellen.

 22. Whitney schreef:

  Waar was deze afbeelding 2,5 jaar en 1 jaar geleden. Had mij zoveel pijn en verdriet bespaard. Goed dat je het gaat plaatsen. Blijkbaar is het nodig now a days.

 23. Ellen schreef:

  Leek mij ook vreselijk!
  Ik heb naaste familie en vrienden ingeseind én rond de tijd dat ik met verlof ging op fb uitgezet dat mensen iets op mijn tijdlijn konden zetten.
  Dus ik heb het zelf kunnen doen.

 24. Liess schreef:

  Belachelijk dat je zo’n plaatje zou moeten plaatsen toch…
  Bij ons was er ook iemand die half half wat gezegd had, geen namen genoemd maar bekende wisten t dus al wel

 25. Wendy schreef:

  Oooh! Dat is shitty zeg! Bij mijn eerste zwangerschap was het zo gegaan :-/ was ook balen, had iemand die ik het verteld had ook “nog even op Facebook gefeliciteerd” ja, lekker dan…

 26. Jessica schreef:

  Dat is heel jammer dat het zo is gegaan. Dat is toch iets om zelf te doen. Ik heb het zelfs voor onze bruiloft gezegd tegen de gasten, geen fotos op facebook, totdat wij er wat op hebben gezet…

  Ook heb ik een instelling zo gezet op facebook dat ik alle posts moet goedkeuren waar ik in getagd ben, zodat er nooit iets eerder op facebook staan dan dat ik wil 🙂

 27. Manon van L schreef:

  Bij onze eerste was het echt verschrikkelijk. Mijn tante in Panama had (met foto en al, ook een die ik zelf nooit had willen posten) terwijl wij nog aan het uitpuffen waren in het ziekenhuis, een bericht op facebook gezet. Dat ze achter tante was geworden. Ze had mij ook getaged….gelukkig had ik een beveiliging ingesteld en moest ik hem eerst goedkeuren op mijn tijdlijn. Hierdoor hadden weinig mensen hem nog gezien. Ik was zo NOT amused.
  En van sorry had ze nog niet gehoord. Ze snapte niet waar ik me druk om maakte.

 28. Joyce schreef:

  Wij hebben vrij snel na de geboorte van de derde het online gezet. De tweede was midden in de nacht geboren, dus toen liep het niet zo’n vaart ? En bij de eerste was het sociaal nog niet zo’n happening.
  Een vriendin van mij heeft haar Facebook op een gegeven moment afgesloten voor reacties van anderen, vond ik een hele goede oplossing!

 29. Henrike Laning schreef:

  Ik had nog geen Facebook. Wel een weblog. Een vriendin van mij heeft op mijn verzoek een verhaaltje gepost over de geboorte van Dunya. Ik kon vanuit het ziekenhuis niks beginnen, mijn vriend kon niet goed genoeg Nederlands en dus heb ik een vriendin gebeld of die het wilde plaatsen namens mij. Maar ik had het ook niet leuk gevonden als iemand het zonder overleg had geplaatst. En ik baalde ook dat ik de hele avond mijn oma probeerde te bellen maar ze was niet thuis. Mijn moeder wist waar ze was en was me voor. Misschien heel normaal, maar ik was wel teleurgesteld.

 30. Kelly schreef:

  Ik heb er een keer iemand op aangesproken die het deed, ik kende die persoon niet maar voor de het zo stom. Bericht was wel verwijderd. Win win! Zelf heb ik 3maanden voor de bevalling mijn FB instellingen veranderd zodat niemand iets kon plaatsen en nadat ik het bekent heb gemaakt mijn FB weer openbaar gemaakt. Helaas moet het… het zal wel enthousiasme zijn maar ik vind het gewoon “een beetje dom”

 31. Astrid schreef:

  Wat vervelend! Dat mensen daar niet over nadenken… Ik heb het helemaal niet op social media gezet, gewoon omdat iedereen die het moest weten, wel wist. Het duurde ook even voordat ik een foto plaatste. Vond dat echt moeilijk en doe het nog steeds zelden.

 32. Melanie schreef:

  Iemand anders was ons voor… Op Facebook werden al felicitaties geplaatst en het nieuws ging al rond via WhatsApp.
  Wij hadden helaas de pech dat we nog niet iedereen zelf op de hoogte hadden kunnen brengen, waardoor de broer van mijn man het hoorde van iemand die die we amper kennen…

 33. Jan schreef:

  Bij mij was het ook zo.
  Mijn familie wist van niets terwijl de vader het al Facebook en via messenger was verspreid.
  Wat voelde ik me rot toen ik mn broer belde met het mooie nieuws en hij zei ja dat wisten we al …….

 34. Ms schreef:

  Hy was er 1 minuut uit en ston al op fb ik was Elf denk de laatste

  Terwijl ik van te voren had gezg dat ik de eerste 3 maanden geen fotos van ze gezicht erop wou

 35. C schreef:

  Bij mij waren de eerste rang familie van beide kanten aanwezig in het ziekenhuis die heb ik ook gevraagd om niks aan niemand te vertellen totdat alles goed was gelopen. Helaas ging niet alles goed en moet ik nog naar de OK, maar alsnog heeft niemand het naar buiten gebracht ik ben om 14.43 bevallen en wij hebben het rond 8 uur zelf gepost op FB. Ik heb er ook voor gekozen om geen foto te plaatsen gewoon omdat ze zo klein en fragile is en ik haar nog voor mezelf wilde hebben. Ik wilde ook niet dat andere (behalve onze 2 gezinnen) fotos rond stuurde(misschien goede bedoeld) naar onbekende voor mij! Uiteindelijk 2 weken later was mijn eigen verjaardag en heb ik een foto van ons gezin gepost. Dit is ons eerste kindje, mocht er een tweede op komst zijn dan zal ik het waarschijnlijk weer doen!

 36. Priscilla schreef:

  Haha zo te lezen ben ik echt een van de weinigen die zoiets echt helemaal niks boeit 😉 geen idee meer hoe het bij ons ging. Maar bij baby 2 hadden we sowieso van te voren al bekend gemaakt wanneer de keizersnede was dus zo’n verrassing was het al niet meer.

 37. Merel schreef:

  Vervelend! Is mij ook weleens overkomen, heel vervelend. Wij wilden na een langdurige bevalling en rare start gewoon even wachten. Niet iedereen snapte dat, vond het overdreven. Maar uiteindelijk blijft t de beslissing van de ouders. Als ik nieuws hoor en er staat niks op Facebook wacht ik. Of stuur een privébericht, dat kan ook. In elk geval niks openbaar! Mooi plaatje.

 38. Eline schreef:

  Herkenbaar! Ons overkwam het ook. Zo vreemd eigenlijk, dat mensen daar niet over nadenken! Je zou toch denken dat mensen het wel snappen, maar voor de zekerheid is het handig om dit te delen…

 39. karien schreef:

  Bedankt voor de tip…. Over 4 maanden verwachten wij ons eerste kindje en dit is niet echt het eerste waar ik aan zou denken, maar nu ik zo jou ervaring lees toch wel belangrijk.

 40. Heidie schreef:

  Inderdaad…. Ik kijk altijd eerst de tijdlijn of diegene zelf al wat gezet heeft zo niet zeg ik niks. Ook niet als iemand het al gedaan heeft. Mocht dit het geval zijn meld ik dit bij de kersverse ouders zodat ze kunnen reageren en verwijderen

 41. Cindy schreef:

  Oh zuur! Wij hebben nadrukkelijk tegen iedereen gezegd: Zet niets op Facebook en/of andere social media. Mijn broertje had wel een foto van onze zoon op zijn Instagram gezet, maar geen bekenden van mij volgen hem. 3 dagen na de geboorte hebben we het zelf op Facebook, Twitter en Instagram bekend gemaakt.
  Ik zie het wel eens bij anderen, ik wacht dan ook echt totdat de papa en mama zelf online zetten dat ze papa en mama zijn geworden. Niets vervelender dan dit.

 42. Janke schreef:

  Dat is mij ook overkomen toen ons dochtertje vorig jaar juli geboren is. Was ook flink pissig op het moment, maar helaas was het al zo en heb toen besloten mij er ook niet druk om te maken maar mij volledig op ons nieuw geluk te storten.

 43. Ilona schreef:

  Bij ons helaas ook het geval. Allemaal uiteraard goed bedoeld die felicitaties, maar grote gebeurtenissen in je leven deel je toch graag zelf als eerste.
  Tijdens onze bruiloft vorig jaar wel vriendelijk verzocht aan de daggasten geen foto’s te plaatsen op social media zodat de jurk en het pak ook een verrassing zouden zijn voor de avondgasten.
  Voor een mogelijk tweede kindje ga ik je voorbeeld zeker volgen en zal ik eveneens op social media verzoeken pas reacties op mijn tijdlijn te plaatsen nadat wij dit zelf hebben gedaan. Ik baalde namelijk bijzonder dat het geslacht en de naam nu door een ander de wereld in waren geworpen?, hoe goed en lief bedoeld ook.

 44. Marleen schreef:

  Ik had dat toen ik geslaagd was voor mijn rijbewijs. Is natuurlijk een wereld van verschil maar ik kan begrijpen hoe je je voelde. Vervelend hoor! Ik was pas terug op een bruiloft en daar zeiden ze hetzelfde: er mochten sowieso geen foto’s gemaakt worden maar ook werd er verzocht om het bruidspaar als eerste de foto’s te laten delen.

 45. annelore schreef:

  Ik zou daar ook erg kwaad om geworden zijn. Uit voorzorg hadden wij dan ook mijn broer iedere keer gevraagd om namens mij (hij had toen mijn login en paswoord van FB) een berichtje te plaatsen. Gezien hij steeds de eerste was die op de hoogte gebracht werd, waren we dus iedereen voor.

  Zo zag ik ook laatst op mijn tijdlijn een foto van een pasgeboren baby’tje voorbijkomen met daarbij de tekst: “Hoera! ik ben eindelijk tante van de mooie A geworden!”, terwijl de ouders (ook kennissen van ons) nog niets hadden laten weten.

 46. Nikie schreef:

  Je kunt op fb instellen dat niemand iets op je tijdlijn kann zetten. Heb ik ook gedaan, paar dagen voor de geboorte van mijn zoontje

 47. Bodil schreef:

  Mooi stukje. Ik hoop dat jullie over een aantal weekjes geheel in jullie eigen stijl het mooie nieuws bekend mogen maken! 🙂

 48. Pauline schreef:

  Toen mn zus 2 wkn voor mij beviel en ook al felicitaties kreeg zonder het nieuws zelf te hebben gedeeld, ben ik iedereen voor geweest en had ik zelf een verzoek berichtje geschreven met het verzoek niks te posten op m’n Facebook. Ook had ik m’n instellingen gewijzigd en konden mensen wel reageren op dingen die ik postte maar niet zomaar iets op m’n tijdlijn zetten. Toen m’n kindjes geboren waren en wij dit zelf bekend hadden gemaakt heb ik m’n instelling weer veranderd.

 49. Angela schreef:

  Gelukkig heb ik het wel zelf bekend kunnen maken, doordat ik het eigenlijk een aantal uur na de bevalling al had gedaan om juist te voorkomen dat iemand anders dit zou doen. Toen mijn man en ik gingen trouwen is het helaas wel bekend gemaakt op Facebook nog voor wij het zelf konden doen.

 50. wendy schreef:

  Ik heb het nog erger meegemaakt, ik was nog aan het bevallen toen iemand aan mijn schoonmoeder vroeg of ze al oma was geworden, mijn schoonmoeder nog niet zo bekend met facebook dacht dat het een prive berichtje was en antwoordde daarop dat het elk moment kon gebeuren omdat ik 10 centimeter ontsluiting had. Ik kreeg op dat moment gigantisch veel appjes of ik aan het bevallen was. Mijn man heeft haar toen woedend opgebeld dat ze het er gelijk af moest halen wat ze gelukkig ook gedaan heeft.

 51. S schreef:

  Mijn schoonmoeder postte het direct op FB toen mijn man liet weten dat ons dochtertje geboren was. Ik werd nog afgevoerd naar de OK omdat mijn placenta er niet uit kwam ? Ik was des duivels. Heb ook snel al mijn vrienden laten weten dat onze dochter geboren was via whatsapp. Nu ben ik zwanger van de 2e en krijgen zij het gewoon later te weten..

 52. Sheila schreef:

  Herkenbaar… helaas!

  Toen ik bevallen was van mijn zoontje, wilden we er vooral eerst lekker zelf van genieten. En het ook niet melden op social media voor 5 dagen of een week. Gewoon… het even klein en intiem houden. Familie en vrienden wisten het wel, maar we wisten ook dat we die niet hoefden uit te leggen om niets te plaatsen op facebook.

  Maar een collega van mijn man feliciteerde hem dus via facebook, zonder dat we er zelf bericht van hadden gegeven. WOEDEND was ik! Hoe onbenullig en brutaal kan je zijn? Mijn man had het snel verwijderd, omdat hij werd gewaarschuwd door een nicht. En gelukkig hadden nog niet veel mensen het gelezen. Maar hallo… mag ik zelf even als eerste posten dat mijn kind is geboren?

  Bij een eventuele tweede ga ik ook de instellingen wijzigen.

  En andersom, als ik zie dat iemand gefeliciteerd wordt met de geboorte van een kindje, scroll ik dus eerst naar beneden. Echt om te checken of de ouders het dus bekend hebben gemaakt. Want ik wil dus niet reageren op een onbedachtzaam persoon.

 53. Peeke schreef:

  Is ons ook overkomen. En toen ik diegene wilde vragen niet ook nog de eerste foto op social media te plaatsen, liep hij weg en ik heb ‘m nooit meer gezien. Opgeruimd staat netjes!

 54. Alie schreef:

  Ten tijde van mijn tweede zwangerschap “liep” ik bij een nagelstyliste. En omdat onder invloed van de hormonen mijn nagels loslieten (zij begreep er niets van) vertelde ik haar in vertrouwen (was nog geen 3 maanden) dat ik zwanger was en dat het misschien beter was om dit na de bevalling weer ter hervatten en dat ik het nieuws nog niet wereldkundig wilde maken. Vertelt die muts het aan een vriendin, welke het weer aan haar schoonmoeder vertelde in het dorp waar mijn schoonfamilie woont. En deze feliciteerde mijn schoonmoeder …….. Belt mijn schoonmoeder mij op met de vraag: “Ben jij weer zwanger?” Dit is nu 18 jaar geleden, dus zonder facebook maar met mensen die blijkbaar hun mond niet kunnen houden kan dit ook gebeuren. Erg onproffesioneel ook van een dergelijk persoon die ik ook de huid vol gescholden heb en nooit weer een stap over de drempel heb gezet.

 55. Vanessa schreef:

  Heb ik ook gehad… mijn moeder heeft de geboorte van haar kleinkind op facebook gelezen terwijl ik nog in de verloskamer lag. Mijn oudste vertelde het nieuws enthousiast aan de buuf die ons daarna enthousiast feliciteerde op facebook. En daar las mn moeder het nieuws. Uiteraard voelde de buuf zich rot en het was ook lief bedoeld. Maar er was niets meer aan te doen. Toen wij het zelf wilden posten hadden we al over 50 felicitaties!!

 56. Dorien schreef:

  Wij hadden bij de geboorte van onze eerste beiden Facebook tijdelijk op non-actief gezet. Best bizar dat je dan paar uur na de geboorte daarmee bezig bent, maar we wilden het risico niet lopen. Bij de tweede hebben we dat niet gedaan en hebben we jey zelf ma een paar dagen op.FB gezet. Sommigen wisten niet eens dat we een kindje verwachten dus dat was extra leuk.

 57. Bien schreef:

  M’n zwager had m’n moeder al geappt om te feliciteren met d’r kleinzoon terwijl ik m’n moeder niet te pakken kreeg. We hebben helemaal geen contact met die vent. En hij heeft mij niet eens gefeliciteerd

 58. Joyce schreef:

  Bij me laatste was ook iemand anders me voor helaas toen ik na de bevalling keek had ik al heel veel appjes en fb berichten vond dit ook echt niet leuk

 59. E schreef:

  Mijn vrouw en ik hebben de instelling en op facebook ruim van te voren aangepast zodat niemand op onze tijdlijn iets kon posten.. 3 dagen na de geboorte pas er iets opgezet en de instellingen weer aangepast. Nergens last van gehad.

 60. Maarten schreef:

  Ik ben als fotograaf bij de geboorte geweest bij een vriendin en heb bewust gewacht met feliciteren tot zij get moment en de foto’s die ze wilden plaatsen geplaatst hadden.

  Heb verder ook nooit andere foto’s gebruikt.

 61. Tracy schreef:

  Inderdaad bij ons ook gebeurd. Gelukkig was familie ingelicht, maar mijn beste vriendinnen hebben t via social media via andere felicitaties moeten vernemen. Was erg jammer. Mijn man zit om zulk soort dingen al niet op social media en hij was ook echt enorm boos daardoor. Het heeft wel een soort van nare smaak achter gelaten. Erg jammer dat mensen daar zelf niet over na kunnen denken. En al zou je via social media willen feliciteren dan begrijpen velen ook niet dat er persoonlijke berichten bestaan.

 62. Melanie schreef:

  Hoi heel vervelend maar ik ben vorig jaar bevallen en had al uit voorzorg mijn profiel alleen de berichten op alleen ik staan zodat als er berichten kwamen alleen ik het zou kunnen lezen en zien.. voor de volgende x is het een optie. Neemt niet weg dat ik heel goed snap dat het absoluut niet kan en niet leuk is.

 63. Tjabbi schreef:

  Wat vervelend en ik kan me jouw teleurstelling heel goed voorstellen. Dit soort nieuws hoor je persoonlijk te brengen. Alhoewel de sociale regels erg ondoorzichtig worden sinds het verschijnsel Sociale Media.

  In het jaar 2002, het jaar van de geboorte van mijn eerste kind, was er nog geen sprake van sociale media. Toch heeft iemand mij toen flink gepasseerd door op onze verjaardagskalender de naam van onze dochter te schrijven bij haar geboortedatum. In een volkomen onbekend handschrift en volledig ongepast. Door mijn boosheid waarschijnlijk heeft nooit iemand zich opgeworpen als de dader. Ik vond dat echt niet kunnen!!!! Denk dat de dader zich nog steeds schaamt ?

 64. Rian schreef:

  Je kunt ook instellen dat niemand iets kan plaatsen op je pagina! Heb ik ook gedaan met onze Lewis! Hadden we zelf de tijd en konden wel het bekend maken wanneer wij wilde! !

 65. Reina schreef:

  Dat is echt balen! Lief bedoeld maar er wordt geen rekening gehouden met de wensen van de kersverse ouders. Onze baby moet nog geboren worden, maar helaas heeft iemand mijn zwangerschap bekend gemaakt op social media, ipv ik zelf. Gelukkig had ik het wel iedereen verteld die ik het wilde persoonlijk wilde vertellen…

 66. Nikki schreef:

  Vreselijk vervelend, om o.a. deze reden heb ik dan ook mijn scriptie over ‘social media en de Kraamzorg’ gemaakt. Nu al een aantal jaar aan het werk in de kraamzorg en kom het helaas nog regelmatig tegen.

 67. Anoniem schreef:

  Helaas was iemand mij voor. Ik moest nog gehecht worden, toen werd ik al gebeld met felicitaties.. Erg vervelend! Ik zal zelf ook nooit zoiets doen, totdat iemand het zelf bekend heeft gemaakt.

 68. Andrea schreef:

  Heel herkenbaar, dat was bij ons ook zo! Ik vond het verschrikkelijk! Ik snapte en snap nog steeds niet waarom iemand het überhaupt in zijn/haar hoofd te halen om dat te doen.
  Het voelde bijna stom om vervolgens zelf de geboorteaankondiging doen, een beetje mosterd-na-de-maaltijd-idee.
  En inderdaad ook nog eens iemand die helemaal niet dicht bij ons staat. Eigenlijk vind ik het belachelijk dat je het van tevoren moet aangeven, maar bij een eventuele volgende ga ik ook maar zo iets posten ja.

 69. Mamavanr schreef:

  Ondanks dat ik een vergelijkbare tekst had gepost op fb, heeft toch iemand dit genegeerd. Toen heel kwaad geweest. Vooral omdat het mijn schoonvader was.

 70. Nadia schreef:

  Heel herkenbaar! Zowel de zwangerschap als de geboorte werden niet door onszelf kenbaar gemaakt. Sterker nog – wij wilden het niet eens op fb zetten, en toch stroomden de reacties er binnen!

 71. Erica schreef:

  Jaa..helaas bij ons ook gebeurd. Wij hebben 15 maart 2 dochters gekregen, maar voordat ik iets op fb kon plaatsen stond er: gefeliciteerd met jullie dochters!!
  Ik kreeg daarom ook appjes..wat lees ik nu, 2 dochters gekregen??

  Erg jammer! 🙁

  Groetjes Erica

 72. Lieneke Kenter schreef:

  Bij mij precies hetzelfde meid! Ook bij ons al felicitaties op fb ook wij hadden familie en vrienden al gebeld maar toch.. Heb nu bij instellingen gedaan dat ik het eerst moet accepteren als iemand iets op mijn tijdlijn zet of tagd in berichten ?. Geniet van je gezin❤

 73. Angela schreef:

  Ik kom dit ook regelmatig tegen.
  Als verloskundige zeg ik ook (bijna) altijd tegen ouders: zeg er duidelijk bij dat je nog niets op fb wil. Soms wordt ik daar raar op aangekeken. Want het is toch logisch dat anderen daar niets over posten totdat de ouders dat zelf hebben gedaan….
  Maar vaak is het in een onschuldig enthousiasme dat het toch op fb of in een uitgebreide whatsapp groep wordt gedeeld.
  Zelfs mijn eigen vriend deelde op fb dat mijn vliezen gebroken waren(was al bij 36 weken, dus een beetje onverwacht vroeg). Het was gelukkig midden in de nacht, dus uiteindelijk had maar 1 vriend het gezien voordat het berichtje werd verwijderd…

 74. Ramona schreef:

  Onze dochter was te vroeg geboren en werd meteen meegenomen naar de couveuse afdeling, terwijl ik nog even op de verloskamer moest blijven. Manlief ging met dochter mee naar beneden en heeft toen in al zijn enthousiasme mijn ouders gebeld. Dat vond ik heel erg, ik had het ze zelf willen vertellen. Ik heb hem ook gezegd dat hij dat nooit meer mag doen mochten we ooit nog een tweede kind krijgen.

 75. Judith schreef:

  Wij hadden ook zo’n stukje tekst geplaatst, en blijkbaar heeft het geholpen (of de mensen denken tegenwoordig logisch na) want niemand was ons voor!
  En dat terwijl wij 4 dagen hebben gewacht met bekend maken omdat wij eerst alle geboorte kaartjes wouden versturen (bevallen op vrijdag).
  Wij hebben ook niemand gebeld op 2 mensen na

 76. Angela schreef:

  Heel herkenbaar! Een vrij onbekend persoon wist ons binnen 24 uur te feliciteren op fb voordat wij iedereen op de hoogte hadden gesteld en zelf iets op fb hadden geplaatst.
  Ik wist ff niet wat ik ermee moest maar was absoluut not amused!
  Een vriendin heeft zonder dat ik het wist de persoon hierop aangesproken, de persoon vertelde dat het perongeluk was gedaan, jaja.
  Ze heeft het bericht verwijderd, waardoor vervolgens weer mensen aan naaste familie vroegen of alles wel goed was gegaan met de geboorte..

 77. Susan schreef:

  Al zovaak hierover gehad.. Ik kan er nog steeds niet bij dat mensen dat doen.. Net zoals een foto van een bruidspaar, ook zoiets.. Ik hoop dat de juiste mensen dit berichtje lezen 🙂
  Zo’n berichtje zou toch niet nodig moeten zijn.

 78. Lisette schreef:

  Wij verwachten in februari ons ukkie pas, maar hebben het er nu al over gehad dat we én van tevoren zo’n aankondiging eruit willen slingeren. Maar ook onze FB’s “dichttimmeren” door de mogelijkheid van berichten van anderen op onze tijdlijn tijdelijk uit te schakelen én ook de mogelijkheid tot taggen tijdelijk uit te schakelen.

  Wij zijn 2 maanden geleden getrouwd, hebben op een briefje in de kaart ook de oproep gedaan om nog geen foto’s van ons in vol ornaat online te zetten voor wij dat gedaan hadden. Wij wilde dat zelf doen. Is ook prima gelukt!
  Maar ik zie het met geboortes idd zo vaak gebeuren dat anderen al een berichtje plaatsen om te feliciteren én vaak ook nog de naam verklappen, dat is echt niet tof!
  Dus dit keer extra maatregelen 😉

 79. D schreef:

  Toen ik bevallen was van onze zoon en mn moeder (als eerste belde) zei ik dat ik erna mn vader ging bellen. Excited. Er kwam even iets tussen in t zhuis en toen ik mn vader belde riep hij gefeliciteerd!!
  Had mn moeder hem in de tussentijd gebeld en mij niet zelf het nieuws laten brengen. Deed mij best pijn…

 80. Maaike schreef:

  Ik begrijp jou reactie zo goed. Bij mij was het ook zo gegaan. Mijn zoontje was geboren en ik kon het niet zelf op facebook zetten er waren al mensen die ons feliciteerde. Leuk maar ik wilde zelf de eerste zijn…

  Jammer want je mooie eerste moment is dan weg….

 81. Emily schreef:

  Bij ons is het ook gebeurd. Diegene heeft het op facebook bekent gemaakt en ook nog eens de naam verkeerd geschreven. Ik kookte van woede. Had graag nog heel wat uurtjes willen wachten met het bekentmaken van de geboorte van onze zoon op sociaal media.

 82. Saskia schreef:

  Jep, mij al overkomen.. werd op social media gefeliciteerd terwijl ik het zelf niet naar buiten had gebracht.. enkeling middels telefoon wel op de hoogte gesteld maar vanuit daar helaas niet zelf aan kunnen geven dat ik was bevallen..
  Al is het nu alweer 6 jaar geleden, leuk was anders..

 83. Marjon schreef:

  Wij hebben het zelf kunnen doen want ik heb net als jij een stukje op fb gezet dat wij zelf alles bekend wouden maken en mensen dat moesten respecteren. Dus bij onze jongste 2 heeft niemand dat gedaan.(bij de oudste 2 was er nog geen social media zoals nu)
  Ik erger me rot aan mensen die dat doen idd. Sommige gaan zelfs zo ver en noemen zelfs de naam ??? vreselijk respectloos vind ik dat…

 84. Patricia schreef:

  Helaas is dit mijn ook overkomen. Was net bevallen en waren heerlijk aan het genieten toen me vriend na goeie vrienden appte dat ze geboren was na een heftige zwangerschap. Helaas heeft die gene het ook bekend gemaakt op fb en onze telefoons stonden rood gloeiend. En daarna zelf nog een bericht eronder gezet. Ik was best wel boos.

 85. Willemijn schreef:

  Meid, het is vreselijk! Hoe durven ze het te doen!!!
  Zelfs als je overleden bent, krijg je naaste al berichtjes via Facebook of app! Terwijl jij nog niets hebt gedaan.
  Laat diegene die het betreft of naaste het zelf ergens posten en niet anderen. Anders wordt het wel aan je gevraagd om dat te doen!
  Dus hou je mond tot dat er iets aan je gevraagd wordt!!!!

 86. Monique schreef:

  Bij ons ook gebeurt, bij onze eerste zoon incl foto ? we waren echt boos! Wie bij ons was mijn halfzus hoe erg je je dan voelt niet te beschrijven

 87. Margot schreef:

  O men, ik vind dat echt zó onbegrijpelijk! Ik kreeg 1 felicitatie op mijn tijdlijn en zag het gelukkig op tijd, dus die heb ik ook verwijderd. Goed idee wel, zo’n tekst op je Facebook. Alleen zo jammer dat het kennelijk nodig is.

 88. Yvonne schreef:

  Och jee, da’s echt niet leuk inderdaad. Nooit bij stil gestaan dat dit kan gebeuren en is gelukkig bij onze beide kinderen ook niet gebeurd. Ik moet zeggen dat wij social media ook niet onwijs veel gebruiken en alleen de opa en oma’s een telefoontje hadden gedaan in eerste instantie… misschien dat dit verschil maakt. Zelf ben ik altijd erg terughoudend om op dit soort nieuws via social media te reageren, alleen als reactie op iemand’s berichtje… lijkt mij ook heel gewoon, maar blijkbaar denkt niet iedereen er bij na.

 89. Jannie schreef:

  Bij ons helaas ook. Ik weet wat je voelt. Het is zo ontzettend jammer.. ik post eigenlijk nooit iets op facebook maar dit wil je dan wel heel graag zelf bekendmaken.

 90. Esther schreef:

  Je kan facebook zo instellen dat niemand anders wat op jou tijdlijn kan plaatsen. ik adviseer de zwangeren bij ons ook altijd dit (ruim van te voren) alvast in te stellen zodat niemand wat kan posten zonser dat jij daar toestemming voor hebt gegeven.

 91. Mieke schreef:

  Ik had ook mijn Facebook tijdlijn geblokkeerd. Helaas had mijn man dat niet gedaan en vond een collega van de pakketdienst waar hij werkte het nodig hem te feliciteren met de geboorte. Daar wisten ze het omdat hij op zijn werk was toen de bevalling op gang kwam.
  Mijn zoon was toen ruim een dag oud. Wij wilden wat rust na een zware bevalling en hadden het alleen de opa’s en oma’s en broers en zussen pas verteld. We gingen later in de week anderen bellen. Mijn nicht las het op Facebook en belde ons, zij teleurgesteld, wij teleurgesteld. Bij de tweede was mijn man die dag ziek thuis en wisten zijn collega’s het gelukkig niet.
  Ik baalde echt dat mensen daar niet bij nadenken, als je nog geen berichtje van de ouders zelf ziet staan dan wacht je toch even?

 92. C schreef:

  Hier idem, terwijl ik nog in het zh moest blijven omdat het steeds slechter en slechter met me ging… Kon degene wel wat aandoen. Van alle kanten kwamen de felicitaties, waar ik dus nog lang niet op zat te wachten.

 93. Barbara schreef:

  Dit gaat niet over geboorte maar iemand had de moed om ruim 2 uur voordat ik het wist op Facebook te zetten dat mijn man was overleden. Ik had die dag geen mobiel en was lopen met mijn honden. Er stonden wel 10 berichten op het antwoordapparaat en heel veel vrienden waren in paniek. Heel veel mailtjes met de vraag of hij het wel was. De verbijstering over dat alles toen is nog steeds niet over.

 94. Ellen schreef:

  Mijn zusje plaatste onze intieme net bevallen/ geboren foto op Facebook. Deze foto wilde ik alleen met haar en mijn ouders delen. Ze heeft 300 “vrienden”. Ik was daar echt niet blij mee. Het erge is dat zij erg verontwaardig was dat ik aan haar vroeg de foto te verwijderen want je bent toch trots op je baby… Mijn ouders kozen haar kant in dit verhaal. Deze hele situatie heeft gelijdt dat ons meisje nu geen tante en opa en oma heeft. Het contact is helemaal weg. Ik heb er nu wel vrede mee dat het zo is, maar toch tijdens verjaardagen en kerst en oud en nieuw doet het wel pijn nog. Ik blijf er bij dat ik in mijn recht stond om zeggen dat ik die foto niet aan 290 mensen wilde laten zien die ik niet ken.

 95. Ceelen schreef:

  Ja de wonderlijke wereld van social media…. wij vonden 2,5 jaar geleden ons zoontje van 11 weken dood in zn bedje… terwijl de ambulancebroeders nog volop een poging deden tot reanimatie stroomde de condoleances bij ons al binnen terwijl wijnog de hoop hadden op een andere afloop. Dit ook dankzij iemand uit de wijk die iets gezien dacht te hebben en dat alvast begon te verspreiden….. laat mensen toch ongeacht watvoor nieuw het istoch eerst zelf iets bekend maken.

 96. Debbie schreef:

  Bij ons is het bekend gemaakt door de vrouw van mijn vader. onze dochter was 3.19 geboren. En om 5.44 stond het op facebook. Ik lag nog in het ziekenhuis met verhoging. Mijn man heeft haar hierop aangesproken. Wat niet bij haar in goeie aarde viel. Van haar en mijn vaders kant is het contact verbroken. En willen niets meer met ons te maken hebben. Zij voelde zich terrecht gezet en van een roze wolk geschopt! Ja je hebt egoïstische mensen.

 97. Leoni schreef:

  Dat had ik met mijn zwangerschap. En toen de personen verwijderd had heb ik nooit mijn zwangerschap bekend gemaakt via fb. Echt niet leuk.

 98. Romy schreef:

  Dat is niet leuk je wilt natuurlijk zelf de geboorte van je kindje aankondigen en dat was ook in mijn geval zo.
  Maar in mijn situatie was het dat de opa vader van mijn partner de geboorte van ons eerste kindje op facebook had bekendgemaakt dmv. Een foto te plaatsen 2 uur nadat ik was bevallen. De vader van mijn vriend had mij op dat moment zelf nog niet eens gefeliciteerd dat was pas uren na het bericht op facebook en dat vond ik nog het meest vervelendst van alles.
  Ik moest het van mijn nicht horen dat er een foto op facebook stond van de baby.
  Natuurlijk al overompeld met allerlei emoties en adrelanine nog in mijn lijf dus toen ik het hoorde was ik er helemaal niet blij mee.
  Als het aan mij lag had ik er nog een dag mee gewacht, ik had nog helemaal geen behoefte om het op social media te plaatsen. Maar het was al voor mij gedaan!
  Als ik er aan denk word ik er nog steeds een beetje boos over, mijn zoontje is nu 6 maanden. Maar het is ook een leermoment voor mij voor de volgende keer dat ik duidelijk maak dat ik geen foto’s of teksten op facebook of andere sociale media wil voordat ik het zelf heb aangekondigd.
  Ook al zijn er mensen familie en vrienden die het allemaal goed bedoelen zoiets is aan de ouders om hun moment uit te kiezen waar en wanneer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.