Borstvoedingsavontuur nummer 3!

borstvoedingsavontuur

Hoewel borstvoeding heel natuurlijk is, is het niet altijd vanzelfsprekend. Na Nomi’s geboorte kwam het heel moeilijk op gang. Nomi hapte niet goed aan, ze dronk niet krachtig en ik moest kolven om het op gang te krijgen. Uiteindelijk lukte het, maar het had weinig gescheeld of we hadden moeten overstappen op flesvoeding. Daarna was er borstvoedingstalentje Lenn, waarbij het in het begin echt perfect ging. Totdat hij begon te reageren op de koemelk die ik at en dronk. Toen ik een koemelkvrij dieet ben gaan volgen, ging het gelukkig weer beter. En nu zijn we begonnen aan ons derde borstvoedingsavontuur, met Elena!

Het begin

Het is het beste om je kindje binnen een uur na de bevalling voor het eerst aan te leggen. Bij Nomi lukte dat prima en Lenn was nog wat sneller, doordat hij op de operatietafel al bij mij dronk. Doordat Elena’s start niet zo super was (meer daarover kun je lezen in mijn bevallingsverhaal) duurde alles wat langer. Maar het is toch nog net gelukt, na 55 minuten legde ik haar voor het eerst aan.

Elena was niet zo’n natuurtalentje als Lenn, maar ze dronk wel vrij goed. Alleen het aanhappen ging nog niet meteen goed. Ze doet haar mond niet altijd ver genoeg open, dus soms moeten we even een paar pogingen doen.

Verkeerde houding

Ik had ruim anderhalf jaar geen borstvoeding meer gegeven en ik moest echt weer even wennen. De eerste avond kwam ik erachter dat ik telkens in een verkeerde houding zat te voeden. Gevolg; pijn in mijn nek en schouders. Een aantal uren na de keizersnede deed mijn nek meer pijn dan de wond, dus daar moest ik echt op gaan letten. De tweede dag ging het een stuk beter en zat ik wat meer ontspannen te voeden.

Oh nee, kloven!

Al snel werd het voeden gevoelig, waarschijnlijk doordat Elena toch niet altijd goed aanhapte. En ja hoor, ik had kloven. Meteen bestelde ik een tube Purelan. Ik had het nog niet eerder nodig gehad, maar ik hoorde er goede verhalen over. Dit hielp al snel, en de pijn werd weer minder.

Kolven en flesjes geven

Binnenkort ga ik wat melk afkolven, zodat Elena dat uit een flesje kan drinken. Dan kan ik zo nu en dan ook even weg, zonder dat Elena volledig afhankelijk is van mij qua voeding. Bij Nomi en Lenn zijn we vrij vroeg begonnen met het laten wennen aan een flesje (na 4 en na 2 weken al) en daarna zijn we ze regelmatig flesjes blijven geven. Ze zijn nooit flesjes gaan weigeren, dus deze keer gaan we het ook zo doen.

Als ik dan even weg wil, kan dat gewoon. Ik zorg er dan voor dat er genoeg gekolfde melk in de koelkast staat. Bart, of iemand anders, maakt de melk dan even warm in de flessenwarmer baby, magnetron of in een pannetje heet water (de adviezen daarover veranderen nog wel eens) en dan kan Elena uit een flesje drinken. Ideaal!

Langvoeden?

Elena is nu nog maar 10 dagen oud, dus ik heb eigenlijk nog geen idee hoe lang ik haar borstvoeding ga geven. Gewoon zolang het goed gaat, denk ik. Nomi heeft 22 maanden borstvoeding gekregen en Lenn ongeveer 11 maanden. En deze keer zien we het wel. Ik heb niet echt een doel, het ligt er een beetje aan hoe het gaat en wat goed voelt.

Heb jij borstvoeding gegeven?

3 gedachten over “Borstvoedingsavontuur nummer 3!

 1. Mamajezz schreef:

  Het blijft iets bijzonders om te doen. Bij de oudste is het helaas niet gelukt. Ze snapte niet wat ze moest doen, helaas ook een combinatie van gebrek aan goede hulp. Na 6 weken fulltime kolven ben ik gestopt.
  De jongste snapte het beter en een hele fijne kraamhulp die er alle tijd voor nam om te helpen. Ik heb hem 10 maanden borstvoeding gegeven.

 2. Ineke schreef:

  Yes, 1e 6 mnd ( koemelk en ei allergie) 2e 10 mnd & nu voor de 3e x al weer 8 mnd bezig met voeden. Maximaal een jaar en daarna is het klaar:) mijn lichaam weer helemaal voor mezelf is ook wel weer eens lekker. De laatste 4 jaar of zwanger geweest of borst voeding gegeven. ( bijna 4, 2,5 & 8 mnd oud nu)

 3. Loes schreef:

  Knap hoor, alweer de 3e voeden! Ik heb mijn zoontje 4 maanden borstvoeding gegeven, toen was het niet meer te combineren met werk. Een eventuele 2e zou ik graag nog iets langer voeden. Hopelijk lukt dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.