‘Jongenskleding’ en ‘meisjeskleding’

meisjeskleding

Toen ik laatst door Facebook aan het scrollen was, zag ik een advertentie over een ‘meisjes rok’. En daar vind ik iets van. En niet alleen van de rok, maar sowieso van ‘jongenskleding’ en ‘meisjeskleding’. Of nog erger ‘kleding voor meisjes’ en ‘kleding voor jongens’. Vandaag uit ik mijn frustratie even, dus verder lezen is op eigen risico.

Het hoeft echt niet genderneutraal

Als ik hier iets over zeg, denken mensen wel eens dat ik wil dat alles genderneutraal wordt. Mensen denken dan dat alle kinderkleding neutrale kleurtjes moet hebben en dat kleding niet meer ‘jongensachtig’ of ‘meisjesachtig’ mag zijn. Dat is absoluut niet wat ik wil. Hier in huis hangen er in de kasten zowel knalroze rokken als stoere truien met dinosaurussen.

Er wordt zoveel gefocust op gender

Ik heb een kind die zegt dat hij zowel een jongen als een meisje is. Helemaal prima, hij is daar tevreden mee en hij kiest ’s ochtends zelf uit wat hij aan wil. De ene keer gaat hij voor zijn T-rex shirt met een spijkerbroek, de andere keer voor een eenhoornshirt met een roze rok. En soms combineert hij het. Dan draagt hij bijvoorbeeld een rok met een shirt dat van de jongensafdeling komt.

Dat we in winkels op twee verschillende afdelingen kijken, zowel de jongens- als de meisjesafdeling, vind ik geen enkel probleem. Lenn ook niet, hij vraagt waar de kleding hangt die hem past, en dan gaat hij kijken. Het maakt hem niet uit of kleding ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’ is gemaakt, maar hij kijkt gewoon naar wat hij leuk vindt. Ik snap ook best dat er verschillende afdelingen zijn, want er zijn natuurlijk veel kinderen die maar bij één van de twee afdelingen willen shoppen. Zo is Nomi ook, je zult haar niet snel zien in een kledingstuk dat van de jongensafdeling komt.

‘Meisjes rok’

Maar goed, even terug naar die advertentie van de ‘meisjes rok’. Waarom? Waarom moet er nou vermeld worden dat deze rok voor meisjes is? Waarom mag een jongen die rok niet aan? Waarom heet het niet gewoon ‘rok’ of ‘kinderrok’ (om duidelijk te maken dat deze te koop is in kindermaten). Het woord ‘meisjes’ is zo overbodig, alsof ze ook een afdeling ‘jongensrokken’ hebben.

Hoe het ook kan

Een van de webshops waar ik erg gelukkig van word, is die van de H&M. Ook daar kun je klikken op ‘jongens’ en ‘meisjes’, maar er wordt niet continu benoemd dat kleding voor jongens of meisjes is. Er staan beschrijvingen als ‘gebreide trui’ of ‘katoenen shirt’, zonder telkens te benoemen wie het aan zou moeten doen. Verder vind je veel kleding zowel op de jongens- als meisjesafdeling.

‘Waar maak je je druk om?’

Toen ik dit deelde in mijn stories, kreeg ik de reactie ‘waar maak je je druk om?’. Tja, het is natuurlijk geen wereldprobleem. Maar stel dat ik over een jaar met Lenn online winkel. Hij zit dan in groep 3 en leert lezen. Moet hij dan continu lezen dat de kleding die hij leuk vindt voor jongens of voor meisjes is? En wordt er sowieso niet veel te veel op gefocust? Laat kinderen gewoon dragen wat ze leuk vinden. Lopen meisje-meisjes alleen maar in roze jurkjes? Prima. Wil mijn peuterdochter een stoere dinotrui aan? Ook prima. Sommige kinderen passen goed in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’, en sommige kinderen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.