Dag middagslaapje!

middagslaapje

Een paar weken geleden dacht ik nog dat Lenn nog wel een tijdje ’s middags zou slapen. Hij viel namelijk meestal heel snel in slaap en sliep dan lekker 1 a 2 uurtjes. Dat heeft hij van mij, zo gauw mijn hoofd mijn kussen raakt, val ik in slaap.

’s Avonds niet willen slapen

De laatste tijd ging Lenn ’s avonds steeds later slapen. Hij was nog niet moe en wilde eigenlijk nog niet naar bed. Eerst ging hij lekker tijdrekken, vervolgens bedacht hij 1000 smoesjes om zijn bed weer uit te gaan (‘Ik heb honger’, ‘Ik heb dorst’, ‘Ik moet plassen’, ‘Jij moet even kijken of er een leeuw onder mijn bed zit’….). En als we dan zeiden dat hij echt moest gaan slapen, was hij nog een hele tijd aan het spelen in bed.

Nog niet moe

We lieten hem dan maar gewoon spelen, want als je niet moe bent, val je ook gewoon niet in slaap. Vrij logisch natuurlijk. En toen kwam de vraag ‘moeten we hem ’s middags nog wel naar bed brengen?’

Middagslaapje overslaan

Lenn vond het altijd hartstikke leuk als hij zijn middagslaapje een keer over mocht slaan. Dat deden we bijvoorbeeld als we iets leuks gingen doen. Dan ging dat prima, maar de dag daarna ging hij dan ’s middags wel weer even slapen. En als ik hem dan naar bed bracht, tja, dan ging hij ook gewoon slapen.

Bij Nomi ging dat heel anders. Toen ze drie jaar was, sliep ze bijna nooit meer. Maar ze ging nog wel vaak even naar bed. Dat was voor haar een rustmomentje en dan zat ze lekker even op haar kamer te spelen. Bij Lenn gaat dat een beetje anders. Als ik hem naar bed breng, gaat hij óf slapen, of hij valt niet in slaap en staat binnen no-time weer beneden. Dat laatste gebeurde de laatste tijd steeds vaker.

Geen middagslaapje meer doen

Dan nog iets. Als Lenn naar de peuterspeelzaal gaat, zijn we rond 12 uur thuis. Dan at hij een boterham en daarna ging hij slapen. Dan kon hij ongeveer een uurtje slapen, want daarna moesten we Nomi weer ophalen van school. En dan was Lenn (op zijn zachts gezegd) niet te genieten. Hij was eigenlijk nog niet klaar met slapen en hij was dan strontchagrijnig. Op andere dagen ging hij wat eerder slapen, zodat hij uitgerust wakker werd.

Daarom besloot ik hem niet meer naar bed te laten gaan als hij naar de peuterspeelzaal was geweest. Dat gaat prima! Hij kijkt dan even televisie, zodat hij toch een rustmomentje heeft. Vervolgens wilde hij ook op andere dagen niet meer naar bed, wat wel te verwachten was. Nu slaapt hij eigenlijk alleen nog als hij ’s ochtends naar peuterzwemmen is geweest, want daar wordt hij echt moe van!

’s Avonds op tijd slapen

Het grote voordeel van het niet meer slapen ’s middags, is dat Lenn ’s avonds veel eerder in slaap valt. Daardoor slaapt hij meer uren per nacht en dat zorgt er weer voor dat hij de volgende dag zijn middagslaapje niet meer nodig heeft.

Wat ik ervan vind

Mis ik het middagslaapje? Nee, totaal niet eigenlijk. Lenn gaat nu lekker zelf even spelen of televisie kijken in plaats van slapen. Vooral als hij naar de peuterspeelzaal is geweest, heeft hij er echt even behoefte aan om lekker op de bank te zitten. Helemaal prima, en ondertussen kan ik dan ook even iets doen. Even iets in het huishouden, of een blogje typen bijvoorbeeld.

Een ander voordeel is dat ik nu alleen rekening hoef te houden met Elena’s slaapjes. Toen Lenn ’s middags nog sliep, wisselden ze elkaar af. Eerst deed Elena haar eerste slaapje, als zij wakker werd ging Lenn zo ongeveer naar bed en als hij wakker werd was het alweer bijna bedtijd voor Elena. Mede daardoor vind ik het helemaal niet erg dat Lenn nu ’s middags niet meer slaapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.