Was dit nou de oorzaak van Elena’s eczeem?

oorzaak eczeem

Jullie hebben vast wel meegekregen dat Elena behoorlijk veel eczeem had. Vooral haar romp was heel rood en droog en ze krapte er regelmatig aan. We probeerden van alles uit, we zijn naar de huisarts geweest, we hebben het consultatiebureau om advies gevraagd… Maar niks leek te helpen. Maar volgens mij zijn we er nu achter waar haar eczeem vandaan kwam!

Wat we allemaal geprobeerd hebben

Omdat het consultatiebureau haar eczeem wel erg heftig vond, werden we doorgestuurd door de huisarts. De huisarts vond het dan weer niet zo extreem, maar adviseerde onze om goed te smeren met een vette crème. Ze schreef ons vaseline lanette voor, maar dat hielp eigenlijk niet.

Vervolgens besloot ik zelf maar wat dingen te proberen. Ik stopte even met vaste voeding, ik zorgde dat ze geen koemelk meer binnenkreeg, ik deed haar alleen nog maar kleding aan van biologisch katoen, ik waste haar kleertjes allemaal op 60 graden en ik probeerde verschillende zalfjes. Sommige dingen leken een klein beetje te helpen, maar niks maakte écht veel verschil. Totdat…

Was dát het?

Totdat ik besloot om haar alleen nog in te smeren met kokosolie. Waarom? Geen idee, gewoon om maar weer iets anders te proberen denk ik. Kokosolie is hartstikke goed voor je huid en het is helemaal natuurlijk. Ik smeerde haar daar wel vaker mee in, maar dan in combinatie met andere crèmes. Die andere crèmes liet ik nu staan en ik besloot eens een paar dagen alleen maar kokosolie te gebruiken.

En tot mijn grote verbazing werd haar eczeem steeds minder. Na twee dagen zag je al een duidelijk verschil. Na een week was Elena’s eczeem bijna verdwenen en momenteel is haar huid alleen nog maar een beetje droog.

Maar waar is ze dan allergisch voor?

Ze kon dus niet tegen haar zalfjes. Ik ben een paar keer overgestapt op een andere zalf (vaseline lanette, Lipikar van La Roche Poche en een zalfje van Neutral) en blijkbaar kon ze nergens tegen. Uiteindelijk hield ik het eczeem dus zelf in stand, maar ik had echt geen idee dat ze voor allergisch zou zijn voor al deze zalfjes. Ook de huisarts en de arts en verpleegkundige hebben er niet aan gedacht. En ook toen ik via Instagram vroeg of iemand het herkende, dacht niemand daaraan. En ik moet zeggen dat ik me daardoor toch wel iets minder dom voel, want achteraf dacht ik ‘waarom heb ik daar nou niet eerder aan gedacht?’.

Maar goed, we weten dus nog steeds niet waar ze nou precies allergisch voor is. Het kan voor van alles zijn, want er zitten vrij veel ingrediënten in de zalfjes. Ze kan allergisch zijn voor wolvet of propyleenglycol, maar beide zit dat (volgens mij) niet in alle zalfjes die ik gebruikt heb. Of misschien is ze wel allergisch voor meerdere dingen.

Ik ben heel blij dat we nu weten waardoor het komt (of nou ja, zo ongeveer dan) en dat Elena’s huidje weer rustig is. Ik baal wel een beetje dat we er niet eerder achter zijn gekomen, maar daar kan ik nu natuurlijk niks meer aan veranderen. En voortaan zal ik alleen nog kokosolie gebruiken om haar huidje zacht te houden, want dat doet zijn werk hartstikke goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.